Varieer in groente: Roergebakken klaroen

Soms loop ik bij de toko en zie ik een groente liggen waarvan ik geen idee heb wat het is. Wat dan meestal gebeurd is dat ik eerst zelf probeer uit te vogelen wat het is, daar vervolgens niet uitkom, de groente toch meeneem en tijdens het afrekenen pas vraag …

Soms loop ik bij de toko en zie ik een groente liggen waarvan ik geen idee heb wat het is. Wat dan meestal gebeurd is dat ik eerst zelf probeer uit te vogelen wat het is, daar vervolgens niet uitkom, de groente toch meeneem en tijdens het afrekenen pas vraag wat het is. Misschien niet helemaal de juiste volgorde, maar mijn nieuwsgierigheid neemt de overhand. 

En zo liep ik afgelopen maandag tegen deze bos aan. Ik wist ongeveer dat dit waarschijnlijk wel leek op spinazie. En dat het een Surinaamse groente is. Wederom te weinig basis om weloverwogen je aankoopbeslissing te nemen, maar natuurlijk gewoon een hele bos meegenomen. Thuis aangekomen en na wat heen en weer ge-whatsapp met schoonzus en schoonmama bleek het klaroen te zijn. 

Klaroen bestaat in meerdere varianten. Er is een variant die zachte bladeren heeft met een rode nerf, deze wordt meer in de Chinese keuken gebruikt. De variant met groene bladeren is vooral geliefd in de Surinaamse keuken en daar had ik een bos van meegenomen. De groente heeft een smaak die voor mij tussen spinazie en postelein in zit. 

Ik heb veel over de verschillende bereidingswijze gelezen en uiteindelijk besloten om het zo simpel mogelijk aan te pakken. Oh, mocht je nou fan worden van deze groenten, dan kun je er altijd nog een kamperplant van neer zetten. Met dank aan Rob van der Linden!

Wat je nodig hebt voor 2-3 personen als bijgerecht:
flinke bos klaroen (bij de toko)
1 grote ui
1 klein maggiblokje
zonnebloemolie
snuf zout

Wat je gaat doen:
Snijd de bos klaroen in repen. Neem de onderste dikke stengels niet mee, maar een beetje stengel mag er best wel tussen zitten voor de bite. Er kunnen bloemetjes tussen zitten. Deze kun je gewoon meesnijden en bakken. Maar mocht je dat nou heel raar vinden, dan moet je ze voor je eigen gemoedsrust eruit halen 🙂

Was de gesneden klaroen in ruim water en laat daarna goed uitlekken. Hak de ui fijn. 

Neem een wok en verhit deze. Doe hier 2 eetlepels zonnebloemolie in en bak de ui aan totdat deze goudbruin is. Verkruimel het maggiblokje erboven en bak kort mee. Voeg daarna beetje bij beetje de klaroen toe totdat dit begint te slinken en vocht gaat loslaten (net als bij spinazie). Bak het niet te ver door, zorg wel dat je nog een beetje bite behoudt. Voeg eventueel naar smaak nog een snufje zout toe en serveer het. Lekker bij veel verschillende kruidige vleesgerechten. Maar ook heerlijk bij een biefstukje, stukje gebakken vis of zelfs bij de nasi.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer