4.10 van 10 stemmen

Volkoren pasta met courgette, citroen en spinazie

30 minuten
Hoofdgerecht
Vegetarisch

Deze pasta met courgette is één van mijn favoriete pastarecepten, een echte go-to wanneer ik zin heb in een makkelijke, snelle én voedzame maaltijd. Een recept waar stiekem veel meer groente inzit dan het lijkt: ideaal voor een gezin met kinderen! Want houden we allemaal niet van familierecepten die volgestopt …

Deze pasta met courgette is één van mijn favoriete pastarecepten, een echte go-to wanneer ik zin heb in een makkelijke, snelle én voedzame maaltijd. Een recept waar stiekem veel meer groente inzit dan het lijkt: ideaal voor een gezin met kinderen! Want houden we allemaal niet van familierecepten die volgestopt zitten met groenten en waar iedereen van geniet? In ieder geval is deze volkoren pasta met courgette, citroen en spinazie ook superlekker en dat is natuurlijk waar het écht om draait.

Deze volkoren pasta met courgette doet het ook heel goed als lunch de volgende dag. Je hoeft hem dan niet eens opnieuw op te warmen. Je kunt er eventueel ook wat tonijn en kappertjes aan toevoegen om het net even een andere smaak te geven. Een kliekje van deze pasta kun je ook goed invriezen.

Ingrediënten

  • 125 gr cherrytomaten
  • zout
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 el bakolijfolie
  • 2 courgettes, geraspt
  • zwarte peper
  • 360 gr volkoren fusilli
  • 100 gr pijnboompitten
  • 200 gr spinazie, grof gehakt
  • 40 gr Grana Padano of Parmezaanse kaas, geraspt
  • sap en rasp van 1 citroen
  • 2 el olijfolie extra vergine

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Doe de cherrytomaten met een snufje zout in een ovenschaal of op een bakplaat bekleed met bakpapier en pof ze in de oven. Haal ze eruit wanneer je de borden gaat opmaken.
  • Verhit een hoge pan en fruit 1 ui en 1 teentje knoflook in 1 el bakolijfolie.
  • Voeg de geraspte courgettes toe en bak even mee. Breng op smaak met peper en zout.
  • Voeg de volkoren fusilli toe en circa 700 ml water. De pasta moet echt nét onder water staan, je giet deze namelijk in principe niet (of zo weinig mogelijk af). Zo krijg je een heerlijk romige pasta, zonder toevoeging van boter. Breng aan de kook tot de pasta beetgaar is. Laat op middelhoog vuur koken en roer af en toe goed door.
  • Verhit intussen een droge koekenpan en rooster de pijnboompitten.
  • Verhit ook een wok of koekenpan, fruit de andere ui en het teentje knoflook in 1 el bakolijfolie. Voeg de spinazie toe en roerbak tot het net geslonken is. Haal dan de pan van het vuur.
  • Giet indien nodig een beetje vocht van de pasta af, vang het kookvocht wel op. Het kan zijn dat het te waterig is, maar het kan ook net vochtig genoeg zijn.
  • Voeg de roergebakken spinazie, Grana Padano kaas, sap en rasp van 1 citroen en 2 el olijfolie extra vergine toe aan de pasta. Roer goed door, doe de deksel op de pan en laat een paar minuten staan. Is de pasta te droog? Roer er dan wat van het opgevangen kookvocht door.
  • Serveer op ieder bord een schep van de pasta met courgette met wat geroosterde pijnboompitten, de gepofte cherrytomaten, versgemalen zwarte peper en eventueel een extra partje citroen.

Notities

  • Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
  • Bereiding: 30 minuten.

Recept: Francesca, Fotografie: Bo Blitz

Dit recept maakte ik eerder voor een van de weekmenu’s van Veggipedia.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer