Volkoren pasta met courgette, citroen en spinazie

Samenwerking – Dit is één van mijn favoriete pastarecepten, een echte go-to wanneer ik zin heb in een makkelijke, snelle én voedzame maaltijd. Een recept waar stiekem veel meer groente inzit dan het lijkt: ideaal voor een gezin met kinderen! Want houden we allemaal niet van comfort food gerechten die volgestopt zitten met groenten en waar iedereen van geniet? In ieder geval is deze volkoren pasta met courgette, citroen en spinazie ook superlekker en dat is natuurlijk waar het écht om draait.

Tijd dus om het met jullie te delen!

En ik kan geen beter moment bedenken dan nu, aan het begin van mijn nieuwe samenwerking met GroentenFruit Huis. Samen met 3 andere toppers maken we het ‘Ga voor Kleur weekmenu’ dat je de komende weken vindt op Veggipedia. En ik daag jullie uit om de komende 4 weken met ons mee te doen! Ga voor kleurrijke weekmenu’s met verrassende gerechten en meer groenten en fruit op een dag. Goed voor je energie, gezondheid en plezier tijdens het eten.

Zoals jullie misschien al weten ben ik sowieso fan van gevarieerde weekmenu’s en in deze tijd misschien wel nóg een beetje meer dan normaal. Met een weekmenu is het namelijk handig vooruitplannen, ideaal voor iedereen die nu zijn boodschappen online besteld, maar óók voor iedereen die zijn tripjes naar de (super)markt probeert te beperken tot een minimum.

Bovendien zijn de weekmenu’s op Veggipedia zo samengesteld dat de verschillende groenten en fruit handig terugkomen in de verschillende gerechten. Fijn, want dat betekent minder voedselverspilling.

Daarnaast zijn de gerechten, en dus ook het hele weekmenu, lekker kleurrijk! Dat ziet er niet alleen heel gezellig uit, maar door te kiezen voor veel kleur op je bord eet je automatisch veel groenten en fruit. Altijd relevant natuurlijk, maar gezond blijven door lekker en gevarieerd te eten is nu belangrijker dan ooit! Laat je hier inspireren door ons eerste weekmenu!

Slimme tips voordat we gaan koken

  • Deze volkoren pasta met courgette doet het ook heel goed als lunch de volgende dag. Je hoeft hem dan niet eens opnieuw op te warmen. Je kunt er eventueel ook wat tonijn en kappertjes aan toevoegen om het net even een andere smaak te geven. Een kliekje van deze pasta kun je ook goed invriezen.
  • Fruit op brood is een handige manier om je dag goed te starten. Wat denk je van verse aardbeien? Of een broodje met notenboter (zoals pindakaas) met banaan?

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 125 gr cherrytomaten
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 el bakolijfolie
  • 2 courgettes, geraspt
  • zwarte peper]
  • 360 gr volkoren fusilli
  • 100 gr pijnboompitten
  • 200 gr spinazie, grof gehakt
  • 40 gr Grana Padano 32+, geraspt
  • sap en rasp van 1 citroen
  • 2 el olijfolie extra vergine

Wat je gaat doen voor de pasta met courgette

 Bereiding: 30 minuten

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Doe de cherrytomaten in een ovenschaal of op een bakplaat bekleed met bakpapier en pof ze in de oven. Haal ze eruit wanneer je de borden gaat opmaken.
  3. Verhit een hoge pan en fruit 1 ui en 1 teentje knoflook in 1 el bakolijfolie.
  4. Voeg de geraspte courgettes toe en bak even mee. Breng op smaak met peper.
  5. Voeg de volkoren fusilli toe en circa 700 ml water. De pasta moet echt nét onder water staan, je giet deze namelijk in principe niet (of zo weinig mogelijk af). Zo krijg je een heerlijk romige pasta, zonder toevoeging van boter. Breng aan de kook tot de pasta beetgaar is. Laat op middelhoog vuur koken en roer af en toe goed door.
  6. Verhit intussen een droge koekenpan en rooster de pijnboompitten.
  7. Verhit ook een wok of koekenpan, fruit de andere ui en het teentje knoflook in 1 el bakolijfolie. Voeg de spinazie toe en roerbak tot het net geslonken is. Haal dan de pan van het vuur.
  8. Giet indien nodig een beetje vocht van de pasta af, vang het kookvocht wel op. Het kan zijn dat het te waterig is, maar het kan ook net vochtig genoeg zijn.
  9. Voeg de roergebakken spinazie, Grana Padano 32+ kaas, sap en rasp van 1 citroen en 2 el olijfolie extra vergine toe aan de pasta. Roer goed door, doe de deksel op de pan en laat een paar minuten staan. Is de pasta te droog? Roer er dan wat van het opgevangen kookvocht door.
  10. Serveer op ieder bord een schep van de pasta met courgette met wat geroosterde pijnboompitten, de gepofte cherrytomaten, versgemalen zwarte peper en eventueel een extra partje citroen.

Bonus: Alle gerechten van het Ga voor Kleur weekmenu volgen ook nog eens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum! Dit betekent wel dat er in de recepten misschien wat minder zout zit dan je van me gewend bent. Maar goed letten op je zoutinname is ook heel belangrijk. Kijk hier voor meer informatie. Verder krijg je voor ieder gerecht uit het weekmenu de voedingswaarden die zijn berekend door een diëtist:

Voedingswaarde (per persoon):

  • Energie (kcal): 625
  • Vet: 23 gram
  • Verzadigd vet: 5 gram
  • Eiwit: 25 gram
  • Koolhydraten: 73 gram
  • Vezels: 11 gram
  • Zout: 0.2 gram
  • Suikers: 11 gram
  • Aantal gram groente per persoon: 300
  • Aantal gram fruit per persoon: 0

Word jij ook enthousiast van deze kleurrijke challenge, doe dan met ons mee en ga voor meer kleur op je bord! Hier vind je het weekmenu van deze week. Ik ben benieuwd wat jij er allemaal van gaat maken. Laat je het me weten in een reactie?

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Volkoren pasta met courgette, citroen en spinazie - Francesca Kookt Ga voor een bord vol groenten en kleur met deze volkoren pasta met courgette, citroen en spinazie. Die je ook nog eens in 30 minuten hebt gemaakt.

Recept: Francesca, Fotografie: Bo Blitz

Dit is een samenwerking met GroentenFruithuis en NAGF. Lees ook hier mijn disclaimer.

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *