Boerenkoolsalade met rode kool, mandarijn en balsamico

De tijd van alleen boerenkool stampen met aardappels is voorbij. Een beetje lekkerbek strooit tegenwoordig de boerenkool door een salade, maakt er een smoothie van of bakt er heerlijke hartige taarten van. Mij hoor je niet klagen, want boerenkool stamppot is mijn ding niet. Maar zo rauw door een salade vind ik deze groente heel fijn. Vind je ‘m rauw nog iets te heftig? Dan kun je ‘m ook eerst even roerbakken in een wok (met een eetlepel olijfolie) of een paar minuten ‘masseren’ met de dressing zodat de blaadjes wat malser worden.

Wat je nodig hebt voor 2 personen

– 100gr gesneden boerenkool
– 1/4 rode kool
– 1/2 kleine rode ui (als je grote uien hebt, dan wat minder, anders overheerst de smaak van ui)
– 1/2 rode peper (als je van pit houdt, anders een 1/4 nemen)
– 2 grote of 3 kleine mandarijnen
– 1el zonnebloempitten
– 1el balsamicoazijn
– 2el vers sinaasappel- of mandarijnsap
– 1tl mosterd
– gemalen zwarte peper

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 20 minuten

Hak de rode kool en ui fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd deze ook fijn. Snijd het vruchtvlees uit de mandarijn. De handigste truc daarvoor is om de mandarijn eerst door de helft te snijden en daarna met een scherp mes langs de vliesjes te snijden. Je kunt daarna de partjes zo uit de mandarijn halen. Op dezelfde manier zoals je bijvoorbeeld met een grapefruit doet.

Maak een dressing van de balsamicoazijn, sinaasappel- of mandarijnsap, de mosterd en een beetje peper.

Meng de boerenkool, rode kool, rode ui, rode peper, mandarijnen, zonnebloem pitten en dressing door elkaar en je vrolijke boerenkoolsalade is klaar.

Geïnspireerd op het recept van Tartine and Apron Strings.

Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+  en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op
Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
met 210 recepten, weekmenu’s en duurzame tips

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Boerenkoolsalade met rode kool, mandarijn en balsamico”

  1. Ik dacht dat ik ergens gelezen had dat boerenkool en kale niet exact hetzelfde zijn. Ze zijn van dezelfde familie, net als de cavalo nero. Onze boerenkool schijnt het simpele neefje te zijn, de andere soorten hebben veel meer smaak. Toch vind ik dit al prima lekker, ook bijv. in soep. Gr, Gerry

    1. Hi Gerry, ik moest even wat research doen om je een goed antwoord te geven hierop. Ik heb de vraag zelfs gesteld op het Twitter kanaal van @boerenfluitjes, maar we hebben geen eenduidig antwoord hierop ontvangen. Wel heb ik een link van een site gekregen waar een mooi overzicht op staat van alle boerenkool soorten. Die vind je wellicht ook wel interessant 🙂

      http://ecolocalizer.com/2012/03/25/delicious-nutritious-kale-photo-guide-to-different-varieties/

      Ik heb de boerenkool nog nooit in de soep gedaan, dat ga ik binnenkort ook eens doen!