Wortel relish met mosterdzaad en kurkuma

Wat deed men vroeger als ze de oogst van de zomer bewaard wilden houden voor de barre winters? Precies, toen gingen ze inmaken. Eeuwenoude technieken die steeds meer terugkomen in onze huidige tijd en ik vind dat echt leuk. Zo was ik laatst bij een waanzinnig interessante workshop van Meneer …

Wat deed men vroeger als ze de oogst van de zomer bewaard wilden houden voor de barre winters? Precies, toen gingen ze inmaken. Eeuwenoude technieken die steeds meer terugkomen in onze huidige tijd en ik vind dat echt leuk. Zo was ik laatst bij een waanzinnig interessante workshop van Meneer Wateetons over fermenteren (kom ik in maart uitgebreid op terug!) en vandaag sta ik stil bij het inmaken van groenten met azijn, zout en suiker. Dan heb ik het over een wortel relish om precies te zijn, met een mooie balans tussen zuur, zout en zoet. Heerlijk op een gegrild stukje kip, over de kaas op je boterham of door een salade. De mogelijkheden zijn eindeloos en je kunt het lang bewaren.

Wat je nodig hebt voor een flinke pot vol

– 600ml water
– 400ml azijn
– 1tl zeezout
– 1el rietsuiker
– 400gr wortel, geraspt
– 1el mosterdzaad
– 1/2el kurkuma
– 2el bloem
– witte peper

wortel-relish-2

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 20 minuten

Breng de water en azijn aan de kook in een pan en los hier al roerende de zout en suiker in op. Roer de geraspte wortel erdoor en laat 10 minuten op laag vuur pruttelen. Meng in een kommetje het mosterdzaad, de kurkuma en bloem en roer hier een paar eetlepels van het kookvocht door totdat je een papje hebt zonder klontjes. Roer dit rustig door het wortelmengsel heen en laat al pruttelend iets indikken. Proef en breng extra op smaak met rietsuiker en peper. Zet het vuur uit en laat afkoelen tot lauw. Schep daarna over in gesteriliseerde pot en laat verder afkoelen. Bewaar de pot in de koelkast en schep de wortel relish er altijd met een schone lepel of vork uit en sluit daarna weer goed af. Zo blijft de wortel relish zeker drie weken goed.

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)