4.67 van 12 stemmen

Zalmbonbon met garnalen, appel en koffiemayonaise

20 minuten
Voorgerecht
Kerst, Pasen

Samenwerking – Met een rode roos en een tot de nok toe gevulde tas reed ik naar Gouda. Onderweg naar Tineke & Marcel die net zijn uitgeroepen tot Buurtheld van het Jaar door PLUS en daarom ging ik voor ze koken. Tijd om hen eens flink te verwennen, als kleine …

Samenwerking – Met een rode roos en een tot de nok toe gevulde tas reed ik naar Gouda. Onderweg naar Tineke & Marcel die net zijn uitgeroepen tot Buurtheld van het Jaar door PLUS en daarom ging ik voor ze koken. Tijd om hen eens flink te verwennen, als kleine dank voor alles wat zij het hele jaar voor anderen doen.

Meer dan 40 buurtbewoners hadden Marcel en Tineke opgegeven als Buurtheld van het Jaar na de oproep van PLUS. De inzenders vertelden over de honderden oude fietsen die Marcel jaarlijks opknapt, om ze vervolgens als veilige en goed functionerende fietsen gratis weg te geven aan kinderen, jongeren en volwassenen die ze echt goed kunnen gebruiken. Maar ook over de feesten die ze jaarlijks organiseren in de decembermaand met cadeautjes, schmink, optredens, hapjes en drankjes. Voor de kinderen die wel wat extra aandacht kunnen gebruiken, op wat voor manier dan ook. Over de prachtige lampen die Marcel eigenhandig maakt en gratis weggeeft. En al het andere wat ze belangeloos doen voor anderen. Mensen met een hart van goud en daarom zijn zij de Buurtheld van het Jaar. Zo voelen Marcel & Tineke zich trouwens helemaal niet, zeggen ze tegen mij met een knipoog, want het gaat bij hen gewoon vanzelf. Helpen is geen moeite, ze doen het met liefde.

Nou, daarover gesproken… ik kookte ook met liefde voor ze, een 6-gangen thuisdiner op Valentijnsdag. Met tapas, stokbrood en kruidenboter als hapje bij de borrel, een zalmbonbon met Hollandse garnalen en appel als voorgerecht, deze boeuf bourguignon als hoofdgerecht en een aardbeientiramisu als dessert. Ik nam ook nog wat Leonidas bonbons mee voor bij de koffie en het thuisdiner was een feit. Het was een feest om te maken en om op te koffie te gaan bij dit prachtige stel. Super leuk ook om later in een appje te lezen dat ze genoten hadden. En tegen de tijd dat Zayne zijn fiets is ontgroeid, rij ik gewoon weer een keer naar Gouda om het fietsje aan Marcel te geven. Ik weet zeker dat hij er een ander kindje heel blij mee gaat maken.

Thuis aan de slag met mijn zalmbonbon?

Tijdens de voorbereiding van het thuisdiner kreeg ik al veel vragen over de zalmbonbon die ik aan het maken was. Daarom heb ik het recept voor jullie uitgewerkt. Deze zalmbonbon is gevuld met een mengsel van Hollandse garnalen, roomkaas, verse kruiden, friszure appel en sjalot. Ik garneerde de zalmbonbon met een simpele koffiemayonaise die ik maakte van afgekoelde ristretto koffie en de lekkerste mayonaise. Ik at ooit bij Capriole Café en daar kreeg ik een waanzinnig voorgerecht met gerookte zalm en hun huisgemaakte koffiemayonaise. Ik kreeg zelfs het recept van de chef, maar ik vond ‘m voor thuisgebruik iets te complex. Dus ik mengde ‘gewoon’ koffie met mayonaise en ook dat werd een heerlijke combinatie met deze zalmbonbon. En heel makkelijk om te maken, geniet ervan.

Ingrediënten

 • 1 sterk gezette espresso, liefst zelfs nog een ristretto, afgekoeld
 • 1 el + 1/2 el mayonaise, voorkeur voor de Belgische mayo van Jean Bâton
 • 100 gr Hollandse garnalen
 • 1 tl gesnipperde sjalot
 • 1/8 (2 partjes) granny smith appel, geschild en in kleine blokjes
 • 1 el naturel roomkaas, bijvoorbeeld Philadelphia
 • rasp en sap van 1/2 bio citroen + extra voor garnering
 • 1/4 tl gerookt paprikapoeder
 • 2 takjes dille, blaadjes fijngehakt + 4 kleine takjes voor garnering
 • 5 sprietjes bieslook, fijngehakt
 • zout
 • zwarte peper
 • 1 zak PLUS jonge bladsla melange
 • optioneel: gerookte citroenolie, niet verkrijgbaar bij PLUS, maar bij La Liebre (zie notities)
 • 2 pakjes PLUS gerookte zalm, zie notities

Aan de slag!

 • Roer 1 theelepel van de afgekoelde espresso/ristretto door 1 el mayonaise. Proef en roer eventueel nog wat extra koffie erdoor als je de smaak intenser wilt, maar zorg er ook voor dat de koffiemayonaise niet te dun wordt. Zet in de koelkast tot gebruik.
 • Meng de Hollandse garnalen (houdt er een paar achter voor de garnering), sjalot, appel, roomkaas, ½ el mayonaise, citroenrasp, gerookte paprikapoeder, dille, bieslook en een snufje zout en peper in een kom. Hak een plukje van de jonge bladsla melange fijn en roer die er ook door. Proef en voeg naar smaak drupjes citroensap en optioneel extra zout en/of peper toe.
 • Zet 4 mooie bordjes klaar en leg hier een plukje van de jonge bladsla melange op. Druppel er optioneel wat gerookte citroenolie over.
 • Haal heel voorzichtig de plakken zalm los en zorg ervoor dat ze niet scheuren. Met een lange plak maak je de mooiste bonbons. Leg een plak op je werkvlak en schep hier een royale eetlepel van de vulling op. Vouw de gerookte zalm erover en vorm tot een bolletje. Draai het bolletje voorzichtig om en leg de zalmbonbon op de sla. Garneer de sla rondom met een paar van de overgebleven Hollandse garnalen.
 • Schep een toefje van de koffiemayonaise boven op de zalmbonbon. Rasp nog een vleugje citroenschil erover en draai even aan de zwarte pepermolen. Leg als laatste een takje dille in de koffiemayonaise.

Notities

 

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious
Dit is een samenwerking met PLUS. Lees ook hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)