Zelfgemaakte gnocchi met salie-botersaus

Als er een gerecht is waar je me ’s nachts voor uit bed mag halen, is het wel zelfgemaakte gnocchi met salie-botersaus. Nou ben ik sowieso een liefhebber van gnocchi (je vindt er genoeg recepten voor op mijn blog), maar als ze ook nog zelfgemaakt zijn dan heb je me …

Als er een gerecht is waar je me ’s nachts voor uit bed mag halen, is het wel zelfgemaakte gnocchi met salie-botersaus. Nou ben ik sowieso een liefhebber van gnocchi (je vindt er genoeg recepten voor op mijn blog), maar als ze ook nog zelfgemaakt zijn dan heb je me helemaal ingepakt. En dan die saus van salie en boter… de pure eenvoud waar de Italiaanse keuken in uitblinkt is hierin terug te vinden en de smaak is fenomenaal.

Nee, hier zitten verder geen groenten in. En nee, die wil je er ook echt niet aan toevoegen. Voor een avondje mag dit best, of serveer het in kleine porties als voorgerecht, wedden dat je je gasten zielsgelukkig maakt hiermee?

Wat je nodig hebt voor 4 – 6 personen

Tip: Voor een voorgerecht kun je de hoeveelheden halveren.

    • 1 kg iets kruimige aardappels, in de schil
    • zout
    • 200 gr patentbloem
    • 1 ei
    • 200 gr roomboter
    • 4 flinke takjes salie, alleen de hele blaadjes
    • zwarte peper
    • optioneel: Parmezaanse of Pecorino kaas

Wat je gaat doen

Voorbereiding gnocchi: 1,5 uur + Bereiding gnocchi en saus: 15 minuten (voor als je een keer geen tijd hebt om de gnocchi zelf te maken)

    1. Kook de aardappels, in de schil, circa 20 – 25 minuten in gezouten water tot ze helemaal gaar zijn. Zorg dat het water tot net boven de aardappels komt en kook met de deksel schuin op de pan.
    2. Giet de aardappels af en laat ze nog circa 5 minuten stomen in een droge pan op lage temperatuur. Schud af en toe met de pan. Haal de aardappels uit de pan en laat afkoelen tot lauw. Pel ze daarna en haal door een pureepers. Stamp ze niet fijn met een pureestamper, want dan wordt de structuur te grof. Laat de puree helemaal afkoelen.
    3. Bestrooi je werkvlak met een beetje bloem. Stort de puree na het afkoelen hierop en meng met de 200 gram gezeefde bloem. Maak een kuiltje in het midden en breek daar het ei in. Voeg ook een ½ theelepel zout toe. Haal nu met je vingers de droge bestanddelen door het ei tot het grof gemengd is. Kneed het geheel daarna in een minuut of 5 tot een soepel deeg. Het mag niet te plakkerig zijn, voeg dan eventueel nog wat bloem toe.

    1. Nu kun je stukjes van het deeg afsnijden die je met je hand uitrolt tot dunne staafjes van ongeveer 1,5 cm breed. Met een scherp mes snijd je hier de gnocchi’s van. Nu kun je er ook nog de ribbeltjes op maken met behulp van een vork, maar ik vind dat vaak niet nodig. Leg de gnocchi’s die klaar zijn apart en bestuif ze even met bloem zodat ze niet aan elkaar gaan plakken. Laat ze 15 minuten rusten voordat je ze gaat koken.

Tip: Zelfgemaakte gnocchi kun je ook invriezen na deze stap. Leg ze daarvoor los naast elkaar op een bord of andere plaat en zet deze 1 uur in de vriezer. Daarna kun je ze bij elkaar doen in een bakje en compacter bewaren. Maar als je dit gelijk doet, gaan ze aan elkaar plakken en dan krijg je een grote gnocchi-bal, dat wil je niet.

    1. Breng een grote pan met ruim water aan de kook. En smelt in de tussentijd de boter in tweede pan.
    2. Nu gaat het om timing. Want de gnocchi kook je, in kleine porties, in het water van de grote pan en zodra ze boven komen drijven kun je ze met een schuimspaan, met aanhangend vocht, eruit scheppen. Liefst in een voorverwarmde schaal die je kunt afdekken.
    3. In de tweede pan voeg je de blaadjes salie toe aan de boter zodra die begint te pruttelen. Deze blaadjes laat je er 2 minuten in liggen, op niet te hoog vuur, terwijl je rustig blijft roeren. Zorg dat de boter niet gaat bruinen. Daarna breng je de saus op smaak met zout en zwarte peper.
    4. Schenk de warme salie-botersaus over de gekookte gnocchi en zet de schaal op tafel. Of maak kleine bordjes of kommetjes als voorgerecht.

Tip: Liefhebber van Parmezaanse of Pecorino kaas? Schaaf vlak voor het serveren nog wat van je favoriete kaas er grof overheen.

Variatie met paddenstoelen en truffel

Naast boter en salie vind ik paddenstoelen en truffel ook een mooie combinatie voor bij deze zelfgemaakte gnocchi. Voor 4 personen bak je 400 gr paddenstoelen, in stukjes, met wat sjalot of ui in boter. Voeg truffeltapenade naar smaak toe en blus af met 250 ml room. Laat dit iets inkoken en breng op smaak met zout en peper.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)