3.88 van 8 stemmen

Zelfgemaakte selleriesalade

25 minuten
Hapje
Vegetarisch

Vroeger was ik er dol op! De welbekende selleriesalade ‘oet Twente’ op een bruin broodje met kaas. Of gewoon lekker op een toastje. Nog steeds koop ik af en toe een bakje, helemaal voor mezelf alleen. Maar goed, selleriesalade kun je ook heel makkelijk zelf maken en ik ben aan …

Vroeger was ik er dol op! De welbekende selleriesalade ‘oet Twente’ op een bruin broodje met kaas. Of gewoon lekker op een toastje. Nog steeds koop ik af en toe een bakje, helemaal voor mezelf alleen.

Maar goed, selleriesalade kun je ook heel makkelijk zelf maken en ik ben aan de slag gegaan met mijn eigen recept. Dat was nog best een zoektocht, want ik zocht naar de perfecte balans tussen zuur en zoet. Met een beetje naatuurazijn kwam het zuur helemaal goed, maar de zoete tonen bleken een grotere uitdaging. Honing, ahorn- en agavesiroop zijn allemaal op het toneel verschenen, maar zij bleken niet geschikt voor de rol. Uiteindelijk was het de kristalsuiker die de hoofdrol kreeg.

Nou mag je de suiker er van mij uitlaten, zeker als je geen sentimentele waarde hecht aan de smaak ‘oet Twente’, maar probeer het gewoon eens. Hopelijk geniet je er net zo veel van als ik deed. Sterker nog, denk dat ik morgen weer een bakje maak! Helemaal voor mezelf alleen ;-).

Meer knolselderij inspiratie? Hier vind je al mijn recepten met knolselderij.

Ingrediënten

  • 1/2 knolselderij (circa 350 gr geschild)
  • 100 ml natuurazijn
  • 100 gr Griekse yoghurt (de echte, geen magere variant)
  • 1 tl koolzaadolie (of olijfolie)
  • 1 tl honing
  • 1 tl dijonmosterd
  • zout
  • 1,5 tl kristalsuiker
  • zwarte peper
  • optioneel: garneer met fijngehakte peterselie of selderijblad

Ook nodig

  • keukenmachine of mandoline

Aan de slag!

  • Zorg dat de knolselderij geschild is en maak er dunne reepjes van met de keukenmachine, mandoline of handrasp.
  • Blancheer de reepjes 1 minuut in kokend water. Giet af in een vergiet en spoel koud na. Schenk een flinke scheut natuurazijn erover, hussel om en laat verder afgieten in het vergiet. Dep daarna droog met keukenpapier.
  • Klop de 100 gr Griekse yoghurt, 1 tl koolzaadolie, 1 tl honing, 1 tl dijonmosterd en snuf zout door elkaar in een grote kom. Voeg de reepjes knolselderij toe en hussel goed door elkaar. Proef en breng de smaak verder in balans met de kristalsuiker. Ik gebruikte daar 1,5 tl voor. Voeg op het laatst een snuf zwarte peper toe.

Notities

  • Met dit recept maak je een flink bakje vol.
  • Variëren? Voeg dan ook eens wat rozijnen, grof gehakte walnoten of pecannoten toe.
  • Eenmaal bereid kun je de selleriesalade zeker 5 dagen in een afgesloten bakje bewaren in de koelkast.
  • Bereiding: 25 minuten

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)