Zo organiseer je een online kerstborrel

Hoe organiseer je nou een online kerstborrel, die vraag is mij veelvuldig gesteld de afgelopen weken. En die ga ik vandaag beantwoorden! Want wie mij volgt op Instagram heeft kunnen zien hoe wij al maanden online Corona spelshows organiseren met vrienden. Wat ooit begon met een online zatermiddagborrel tijdens de …

Hoe organiseer je nou een online kerstborrel, die vraag is mij veelvuldig gesteld de afgelopen weken. En die ga ik vandaag beantwoorden! Want wie mij volgt op Instagram heeft kunnen zien hoe wij al maanden online Corona spelshows organiseren met vrienden. Wat ooit begon met een online zatermiddagborrel tijdens de eerste Corona lockdown, omdat we elkaar misten, groeide uit tot een uit de hand gelopen hobby. Eerst deden we nog braaf ‘alleen’ een Kahoot quiz, tegenwoordig worden er per stel of persoon complete thema’s bedacht waarbinnen showelementen worden gemaakt, pakketjes worden ingepakt die we bij iedereen thuis afleveren, dresscodes bepaald en nog veel meer.

En geloof me, dat is een van de beste dingen die Corona ons gebracht heeft als vriendengroep. Complete zaterdagavonden (en -nachten) hebben we zo met elkaar doorgebracht. Waarbij we even de waan van het moment konden loslaten, keihard gelachen hebben, elkaar nog beter leerden kennen en tot diep in de nacht gepraat hebben en steun vonden bij elkaar. Allemaal via een computerscherm, wie had dat ooit bedacht een jaar geleden.

Dit alles heeft me geïnspireerd om voor jullie vandaag een artikel te publiceren waarin ik tips geef hoe je zelf een online kerstborrel met vrienden of familie kunt organiseren, inclusief makkelijk voor te bereiden kersthapjes die je kunt rondbrengen. Dit alles illustreer ik met foto’s van onze eigen spelshows. Met toestemming van de vriendengroep, want ook zij vinden het te gek om dit met jullie te kunnen delen.

Een online kerstborrel organiseren, waar begin je

Bepaal eerst met wie je allemaal wilt online borrelen en stem met elkaar af dat iedereen met volle enthousiasme meedoet. Zowel in de voorbereiding als tijdens de borrel zelf. Bedenk vervolgens een thema, ter inspiratie zijn hier een aantal thema’s die bij ons al de revue zijn gepasseerd:

– Online spelbingo > Een stel fungeert als showmaster en hebben een echte bingomolen staan. Alle andere vrienden krijgen thuis bingokaarten om af te strepen. Bedenk ook grappige opdrachten tussendoor met speciale balletjes die uit de molen komen.

– Muziekbingo > Ook heel leuk is het organiseren van een muziekbingo. Meer informatie over hoe je dat kan doen vind je hier.

– Ranking Your Friends > Ja, we hebben gewoon een complete Ranking the Stars show gemaakt met z’n allen. Dat was wel bizar veel werk, moet ik er eerlijk bij zeggen. Want de deelnemers moesten alle vragen beantwoorden en de showmasters moesten vervolgens alles nog helemaal uitwerken. Maar jeetje, wat was het gaaf! Hier kun je de basis aanschaffen wat je enigszins op weg helpt, maar hopelijk heb je ook iemand in de vriendengroep die veel weet van excel, haha.

– Tropical thema > We hebben ook allemaal een keer in tropische outfit met cocktails, zonnebrillen en hawaï shirtjes achter het scherm gezeten.

– Glitter & Glamour > Het thema wat de Mr. en ik ooit bedacht hebben. Iedereen moest helemaal in Glitter & Glamour stijl verkleed en qua spelshow hadden we als thema ‘de meisjes tegen de jongens’. In 8 rondes werd duidelijk wie het meest slim, snel, alert, grappig, accuraat en creatief was. Daar hebben we zelfs een heel draaiboek van gemaakt met alle spelrondes en om jullie wat concreets te geven, kun je dat draaiboek hier downloaden! En ja, deze avond was zeer rolbevestigend en dat was ook precies onze bedoeling. We hebben dubbel gelegen van het lachen.

Iedereen mag het draaiboek downloaden en gebruiken ter inspiratie. Ik kan alleen niet helpen met vragen en tips bij het organiseren van je eigen online borrel. Alle vertrouwen in dat jullie daar zelf uit gaan komen ;-).

– Hollywood thema > Waarbij iedereen verkleed gaat als Hollywood ster en alle rondes gaan over films. Denk aan spelelementen zoals ‘Uit welke film komt dit fragment’, ‘Van welke film is deze soundtrack’ en ‘Doe een bekend dansje na uit een film’.

– ‘Gommers & Co’ thema > Waarbij iedereen verkleed als patiënt deelnam en we in de verschillende speelrondes ons moesten laten testen bij de verschillende ziekenhuisafdelingen (allemaal nep en met veel humor natuurlijk). Zo moesten we een oogtest doen, werden onze reflexen getest en nog veel meer. Maar vooral hoe we verkleed waren was hilarisch.

– Kerstquiz > Maar het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld natuurlijk. Want je kunt ook via Kahoot een kerstquiz met allemaal quizvragen. Die kunnen over Kerst, maar ook over elkaar gaan om het wat persoonlijker te maken.

– Wat nog meer leuk is? Denk aan thema’s zoals ‘reis rond de wereld’, ‘murder mystery’, ‘het foute uur’, ‘maffia’ of ‘disco’. Maar ook een avondje karaoke is tof! En maak het vooral niet te serieus.

Wat heb je technisch nodig

Wij organiseren de borrels zelf altijd via Zoom waarbij iedereen inlogt. Is een handige tool ervoor en je kunt ook makkelijk je scherm delen (bijvoorbeeld voor het tonen van een Kahoot quiz of andere spelelementen), maar er zijn natuurlijk meerdere programma’s zoals Teams of Hangouts. Iedereen die meedoet aan de online kerstborrel heeft in ieder geval een mobiel of tablet nodig om mee te kijken. Maar een laptop is natuurlijk makkelijker, want dan kun je alles ook beter zien op het scherm.

Inmiddels hebben wij trouwens ook losse microfoons op onze tafels staan, maar dat is voor als je een gevorderde online borrelaar wordt ;-).

Zo bereid je het voor

Spreek een datum en tijd af voor je online borrel en stem af wie er allemaal verantwoordelijk is voor de verschillende onderdelen. Eén stel kan verantwoordelijk zijn of je verdeelt de taken, alles kan.

Zorg ervoor dat het thema bekend is en de spelelementen van tevoren allemaal bedacht, uitgewerkt en getest zijn zodat je zeker weet dat het werkt. En bedenk ook wat de andere deelnemers eventueel thuis nodig hebben om mee te kunnen doen. Denk aan bingokaarten, enveloppen per spelronde met opdrachten erin, et cetera.

Verder maken wij ook altijd een ‘voorpretpakket’. Dat kan een tasje of doos zijn waar we allemaal dingetjes in doen die passen bij het thema. Een leuke brief waarin staat wat iedereen kan verwachten, eventuele opdrachten/spelkaarten, iets lekkers te snacken en te drinken (kun je zelf kopen of maken, maar deze Mailtails zijn ook geweldig gaaf), soms een hele berg confetti om iedereen gek te maken, maar ook verkleedaccessoires. Denk aan opplakglitters, hawaï slingers of feesthoedjes. Die voorpretpakketten worden dan de middag voor de borrel bij iedereen thuis afgeleverd door degene die het organiseert of verantwoordelijk is voor de taak.

Dit wordt onze online kerstborrel

Dit jaar gaan we op Kerstavond uiteraard ook een online kerstborrel organiseren. Normaal komen we altijd samen voor een kerstdiner waarbij we gaan koken met elkaar. Maar omdat dat helaas niet mogelijk is dit jaar, hebben we een alternatieve kerstborrel bedacht. Iedereen gaat nog steeds koken, maar dan thuis. En de opdracht is om een borrelhapje + eventueel een bijpassend drankje te bedenken per stel/persoon. Daar maken we borrelpakketten van zodat iedereen thuis een eigen kerstborrelplank kan vullen. Ook trekken we lootjes zodat we een persoonlijk kerstcadeautje voor elkaar kunnen maken. Niet iets wat we voor elkaar kopen, maar iets wat we voor elkaar maken. En dat kan zelfs een gedicht zijn.

Tijdens de online kerstborrel gaan we nog kleine spelelementen toevoegen voor het entertainment. Iedereen doet wat, en uit ervaring weten we op voorhand al dat we daarmee heel Kerstavond zoet zijn. En de dresscode wordt Christmas Chic, dit wordt zo leuk!

Lekkere recepten voor de online kerstborrel

Ik heb voor jullie 10 recepten verzameld voor de online kerstborrel die je makkelijk kunt voorbereiden en kunt rondbrengen.

En als je nou geen zin hebt om te koken, is dat ook prima! Zo heeft PLUS een royaal FeestMoment kerstassortiment op dit moment met de lekkerste borrelhapjes. Kies er daar diverse van uit, en maak er een lekkere mix van. Nog wat toastjes en zoutjes erbij en je hebt een heerlijke borrel te pakken. Het samenzijn met elkaar (ook al is het online), de lol en het maken van herinneringen zijn dit jaar nog veel belangrijker.

Gravad lax met gin

Gevulde bladerdeegsterren met kastanjechampignons

Cola kip van de barbecue (maar kun je ook in de oven maken)

Makkelijke smeersels voor op de borrelplank (3x)

Pancettahapjes met geitenkaas, appel en salie

Pasteitjes met kip

Visborrelplank (6x recepten)

Gebakken brie met dadel, pistache en sinaasappel

Tip voor als je ‘m gaat rondbrengen bij vrienden: geef de brie ongebakken en de reeds bereidde topping in een apartje bakje. Vlak voor de kerstborrel hoeven ze de brie alleen nog even te bakken in de oven en daarna scheppen ze de topping erop. Hartstikke makkelijk en lekker!

Italiaanse antipasti

Worstenbroodjes met kipgehakt

Kerst met Francesca, daar hoort dit jaar ook een online kerstborrel met familie of vrienden bij! Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren met al mijn tips en dat je zelf ook een bijzondere kerstborrel gaat beleven. Ja, het is echt anders dit jaar, maar focus op de dingen die nog wel kunnen en maak die memorabel.

Fijne kerstdagen, liefs Francesca

Tekst & fotografie: Francesca

Het recept van de gebakken brie heb ik ontwikkeld voor PLUS deze kerst en is een samenwerking. Lees ook hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)