10 kersthapjes om in de kerstsfeer te komen

Hoe kom je in de kerstsfeer? Met een gezellige borrel met kersthapjes natuurlijk! Vergeet dus niet naast je hele kerstdiner ook voor de hapjes voor de kerstborrel te zorgen. Geen paniek als je daar misschien nog niet over na hebt gedacht, want in dit artikel vind je 10 verschillende kersthapjes die helemaal niet moeilijk om te maken zijn én ik geef je bij ieder recept voorbereidingstips. Zo zorgen we er samen voor dat we zonder stress helemaal in de sfeer komen tijdens de feestdagen!

1. Arancini alla Milanese

Ga je toevallig nog risotto maken of heb je nog risotto over? Gooi deze dan vooral niet weg, want met de risotto van een dag (of twee) oud kun je arancini, oftewel risottoballetjes gevuld met kaas, maken. Wij kozen ervoor om Arancini alla Milanese te maken, maar je kunt de balletjes maken met welke risotto dan ook! Natuurlijk kun je er ook bewust risotto voor maken, goed idee zelfs. Die maak je dan de dag voordat je de arancini wil serveren, vlak voor het serveren paneer je de balletjes en frituur je ze.

2. Kerstborrelboom

Natuurlijk mag de kerstborrelboom niet ontbreken in deze lijst. Het blijft een leuk en super makkelijk hapje voor de Kerst! Qua voorbereiding kun je de blokjes kaas alvast voorsnijden en afgedekt bewaren in de koelkast, maak tot een uur van tevoren de plank klaar. Dan kan de kaas ook mooi op kamertemperatuur komen.

3. Vijgen met geitenkaas en pistache

Deze vijgen met geitenkaas en pistache zijn een fantastisch kersthapje omdat het super eenvoudig om te maken is en in al zijn eenvoud ook geweldig smaakt. De enige voorbereiding die voor dit hapje essentieel is, is de juiste ingrediënten in huis halen en dan heb je voor de bereiding nog maar 10 minuten nodig!

4. Tomatentapenade met oregano

Wat toastjes of stukjes stokbrood met huisgemaakte smeersels doen het natuurlijk altijd goed bij de borrel. En dat geldt evengoed voor de kerstborrel! Helemaal super is dat je de smeersels al van tevoren kunt bereiden. Dat geldt voor deze heerlijke tomatentapenade met oregano, maar ook voor deze 3 makkelijke smeerselsde lekkerste kruidenboter, paprikahummus en makreelsalade.

5. Gegratineerde mosselen met oestersaus en chili

Als je, net als ik, dol bent op mosselen dan ga je heel blij worden van dit kersthapje. Het zijn gegratineerde mosselen met oestersaus en chili die vrij eenvoudig om te maken zijn en onwijs lekker smaken. Daarnaast is het ook een origineel hapje. Je kunt dit hapje al helemaal voorbereiden, het bestrooien met het panko-mengsel en grillen in de oven doe je dan alleen vlak voor het serveren.

6. Antipasti

Zie je een kerstborrel in Italiaanse sferen wel zitten? Maak dan antipasti hapjes! Italianen eten antipasti bewust voor de maaltijd (antipasto betekent ‘voor de maaltijd’ en het meervoud is antipasti) om de eetlust op te wekken, dus dat lijkt me helemaal geen slecht plan voor het kerstdiner. Je kunt de meeste hapjes al van te voren bereiden.

7. Zuurkoolkroketjes met biermosterd

Dit kersthapje zal het zeker goed doen onder de mannen, want biermosterd klinkt natuurlijk alleen al stoer. Voor deze zuurkoolkroketjes met biermosterd kun je de zuurkool zelf maken, dat duurt alleen even (twee weken) dus je kunt voor het gemak een (lekkere) kant-en-klare zuurkool gebruiken. Je kunt de vulling voor de kroketjes en de biermosterd al tot een dag van tevoren bereiden. Het paneren en frituren doe je dan alleen nog vlak voor het serveren.

8. Bruschetta met passata, basilicum en verse tomaat

Bruschetta’s doen het bij alle feestelijke borrels goed en deze bruschetta met passata, basilicum en verse tomaat is een topper onder de bruschetta’s. Serveer deze of maak een combi met andere bruschetta’s zoals deze bruschetta met ansjovis, rucola en balsamico tomaatjes, bruschetta’s met ‘nduja of deze kerst bruschetta’s. De topping van de bruschetta’s kun je allemaal van te voren al bereiden en klaarzetten, voor serveren bak je de broodjes dan alleen nog af en beleg je ze.

9. Feestelijke kaasplank

Wil je echt helemaal losgaan tijdens de kerstborrel? Serveer dan deze feestelijke kaasplank vol lekkere kersthapjes. Het leuke aan deze plank is niet alleen dat de hapjes heel lekker zijn, het ziet er ook nog eens heel sfeervol uit! Je kunt vrijwel alles van tevoren bereiden en afgedekt in de koelkast bewaren. De camembert serveer je alleen rechtstreeks uit de oven zodat deze nog warm is. En het roggebrood en soepstengels beleg je pas op het laatst omdat ze anders zacht worden.

10. Worstenbroodjes met kipgehakt of vegetarisch

Kleine worstenbroodjes zijn altijd lekker voor de borrel. Deze keer maakten we worstenbroodjes met kipgehakt waarvan we ook een vegetarische variant gemaakt hebben. Kies voor een soort of maak een combinatie van beide en je hebt gegarandeerd succes! Je kunt de worstenbroodjes al een dag eerder bakken. Bewaar ze in een luchtdichte verpakking en warm ze vlak voor de borrel op in de oven, 10 minuten op 100 ˚C.

Wat je nodig hebt voor 24 worstenbroodjes

  • 1 sjalot, gesnipperd
  • zonnebloemolie
  • 300 gr kipgehakt
  • 2 takjes tijm, alleen de blaadjes
  • 1 tl worcestersaus
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • zeezout
  • zwarte peper
  • 1 rol koelvers bladerdeeg
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 el wit sesamzaad

Bereidingswijze

Bereidingstijd: 25 minuten + 25 minuten oventijd 

1. Verwarm de oven voor op 200 ˚C en bekleed een bakblik met bakpapier.

2. Fruit de sjalot 5 minuten in 1 el olie. Schep uit de pan en laat iets afkoelen.

3. Meng het kipgehakt met de sjalot, tijm, worcestersaus, knoflookpoeder, snuf zout en peper in een kom. Kneed kort door elkaar.

4. Rol het bladerdeeg uit en snijd de plak in de lengte door zodat je 2 langwerpige plakken krijgt. Leg op iedere plak aan de bovenkant een dunne rol van het kipgehaktmengsel. Laat daarbij aan de bovenkant een stukje van het bladerdeeg vrij. Sla het onderste deel van het bladerdeeg over de vulling heen en druk de uiteinden van het bladerdeeg dicht. Snijd vervolgens iedere rol in 12 mini broodjes.

5. Leg de worstenbroodjes op het bakpapier en bestrijk ze met het losgeklopte ei. Druk de zijkant van het bladerdeeg in met een vork en bestrooi de broodjes met wit sesamzaad.

6. Bak circa 25 minuten in de oven tot ze mooi bruin van kleur zijn. Houd het in de gaten vanaf 20 minuten en laat eventueel en laat eventueel nog een paar minuten extra in de oven staan.

Voor 24 vegetarische worstenbroodjes

Bak 1 gesnipperde sjalot met 1 fijngehakt teentje knoflook en 100 gr grofgehakte shiitake in 1 el olie, circa 5 minuten. Maal fijn met 200 gr wit broodkruim, 1 tl mosterd, 10 gr geraspte Parmezaanse kaas, blaadjes van 2 takjes tijm, 25 ml slagroom, snuf peper en zout. Volg daarna de stappen vanaf punt 4, maar bestrooi met zwart sesamzaad. Al was het alleen maar om de twee soorten worstenbroodjes uit elkaar te houden als ze op een schaal liggen.

Op zoek naar nog meer kerst inspiratie? Bekijk dan de volgende pagina’s:
10 kerstbrunch recepten om van te smullen
10 feestelijke kerstvoorgerechten
10 zalige kerst hoofdgerechten
10 heerlijke kerstdesserts

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Dit was mijn selectie van kersthapjes recepten voor dit jaar. Hopelijk zit er iets tussen waar je deze kerst van gaat genieten! Kijk voor meer inspiratie op onze kerstrecepten pagina.

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “10 kersthapjes om in de kerstsfeer te komen”

    1. Hmmm, ik heb net nog eens even in mijn originele recept gekeken en daar staat ook 200 gr. En in mijn herinnering moest er ook veel broodkruim in en kwam het helemaal goed na het bakken. Maar goed, ik ben ook maar een mens en het zou kunnen dat ik een typfout heb gemaakt. Hoe is het eindresultaat bij jou geworden? Indien niet goed, dan ga ik ze nog eens maken snel om te testen.

      1. We gaan het nog een keer maken om zeker te weten. Dank voor het meedenken. Als we naar jouw foto erbij kijken, komt dat wel overeen met wat wij ervan bakten. Voor onze smaak erg droog. Het zal aan ons liggen. Mocht je er nog een keer langs komen: graag!
        Groet en succes met alles.