Zuurkool met een Surinaamse twist

In Nederland kennen we allemaal zuurkool. Het is gesneden witte kool die door het conserveringsproces zuur gaat smaken. Vaak houd je ervan of niet, juist door die specifieke zure smaak. Er zijn veel bekende bereidingen met zuurkool; uiteraard de stamppot, als ovenschotel, gebakken als bijgerecht, etc.

Het recept wat ik vandaag met jullie deel is geïnspireerd op de Surinaamse keuken en zorgt ervoor dat de zuurkool minder zuur, maar heel kruidig gaat smaken. Want als ik eerlijk ben, vind ik dat zure stiekem ook niet zo lekker 🙂

Wat je nodig hebt voor 2-3 personen:
1 pakje naturel zuurkool
2 scharrel kipfilets
1 ui
3 tomaten
zonnebloemolie
1 klein Surinaams maggiblokje (van de toko)
1tl kurkuma
4 pimentbolletjes of 1/2 theelepel pimentpoeder
zwarte peper (poeder)
zout

Wat je gaat doen:
Was de zuurkool in een bak met ruim koud water. Laat dit 10 minuutjes weken en haal daarna de zuurkool eruit, spoel het af en knijp het water goed uit de zuurkool. Plaats de zuurkool in een vergiet totdat je het verder gaat gebruiken.

Hak de ui helemaal fijn en snijd de kipfilet in kleine stukjes. Snijd de tomaten ook in kleine stukjes.

Verhit een wok en voeg hier wat zonnebloemolie aan toe. Bak hierin zachtjes de ui samen met het maggiblokje, de kurkuma en een beetje zwarte peper. Als het mengsel te droog wordt voeg dan een klein scheutje water toe. Na een minuut of 3 zet je het vuur hoog en voeg je de stukjes kipfilet toe. Bak deze op hoog vuur totdat de stukjes mooi bruin en knapperig zijn.

Zet het vuur weer lager en voeg de blokjes tomaat toe en bak deze nog kort mee. Voeg als laatste de zuurkool toe en de pimentbolletjes (of poeder) en meng alles goed door. Laat de zuurkoolschotel maximaal 8 minuten heel zachtjes sudderen op het vuur. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout.

Je kunt dit gerecht op verschillende manieren serveren:
– Met een frisse salade met sla, tomaat en komkommer
– Met witte rijst
– Met een zelfgemaakte aardappelpuree met ui en knoflook

Zuurkool met een Surinaamse twist

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
met 210 recepten, weekmenu’s en duurzame tips

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Zuurkool met een Surinaamse twist”

  1. Oh wat lekker! Ik ben vaak ook geneigd om aan veel gerechten een Surinaamse twist te geven. Is net wat lekkerder gekruid.
    Hierbij zal ik nog wel lekker wat gestampte adjoema toevoegen.

  2. Dit is alles behalve Surinaams, zeg ik als Surinaamse geboren in Suriname. Ik zou die titel veranderen naar “Zuurkool met een twist” of “Zuurkool met een dutty twist”.

    1. In naam van Francesca: Dit is een variant op de zuurkool zoals mijn Surinaamse schoonmoeder die maakt. Dat kan mogelijk niet kloppen met hoe jij het kent, maar iedereen kookt nou eenmaal anders. Ik heb respect voor een ieders mening en kookstijl, ik hoop dat dat andersom ook geldt. En nee, ik ga de receptnaam niet aanpassen 🙂

  3. Ik zou bij dit recept de zuurkool niet wassen. Als je hem zolang in het water legt gaat het zure eraf. En dat geeft het recept net wat een zure smaak. Maar dat is ieder voor zich.