Zuurkoolquiche met mosterd en beenham

In de wintermaanden ben ik dol op zuurkool. Gewoon lekker simpel in een stamppot, maar je kunt er ook heel goed mee variëren en er iets bijzonders van maken zonder dat het je veel tijd kost. Zoals bijvoorbeeld deze zuurkoolquiche met mosterd en beenham. Zuurkool in combinatie met aardappel, mosterd …

In de wintermaanden ben ik dol op zuurkool. Gewoon lekker simpel in een stamppot, maar je kunt er ook heel goed mee variëren en er iets bijzonders van maken zonder dat het je veel tijd kost. Zoals bijvoorbeeld deze zuurkoolquiche met mosterd en beenham. Zuurkool in combinatie met aardappel, mosterd en ham is een zalige combinatie en al helemaal als je deze ingrediënten in een quiche verpakt. Een quiche is meer dan voldoende voor de avondmaaltijd met 4 volwassenen en met de kliekjes kun je de volgende dag ook heel goed lunchen!

Wat je nodig hebt voor 1 quiche

    • 500 gr kookaardappels uit het koelschap (bijvoorbeeld van Celavita)
    • 2 sjalot, gesnipperd
    • boter
    • 500 gr (wijn)zuurkool
    • 2 volle tl grove mosterd
    • melk
    • zeezout
    • 1 rol hartige taart-/quichedeeg (ook uit het koelschap)
    • paneermeel
    • 200 gr crème fraîche
    • 4 grote eieren
    • zwarte peper
    • 50 – 100 gr beenham (vleeswaren), in kleine stukjes

Wat je gaat doen

Bereiding 20 minuten + oven 35 minuten

1. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ronde quichevorm in.

2. Kook de aardappels 12 minuten in een bodempje water met de deksel schuin op de pan.

3. Fruit in de tussentijd de sjalot in een klontje boter op laag vuur en laat de zuurkool uitlekken in een vergiet. Druk of knijp het vocht er goed uit met je handen.

4. Giet de aardappels af en stamp grof in de pan met de sjalot, grove mosterd, snuf zout, klein scheutje melk en een flinke klont boter (kun je eventueel eerst smelten, maar hoeft niet). Proef en voeg eventueel extra mosterd toe naar smaak. De puree moet goed op smaak zijn.

5. Bekleed de quichevorm met het deeg. Prik gaatjes in de bodem met een vork en bestrooi met een laag paneermeel. Leg hierop de zuurkool, het paneermeel zorgt ervoor dat eventueel overtollig vocht uit de zuurkool wordt opgenomen. Maar je hebt daarvoor natuurlijk al wel heel goed het vocht eruit geknepen 😉 Hierover verdeel je het aardappelmengsel en je eindigt met de stukjes beenham.

Variatietip: hou je van rozijnen of ananas bij de zuurkool? Dan kun je deze ook nog toevoegen in deze stap door een laagje te maken tussen de zuurkool en de puree.

6. Klop de crème fraîche los met de eieren en een snuf zwarte peper. Schenk dit gelijkmatig over de vulling.

7. Overlap de vulling met het overtollige deeg en bestrijk dit eventueel nog met losgeklopt ei voor een goudbruin randje. Strooi als laatste nog een laagje paneermeel over de quiche.

8. Bak de quiche 35 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin van kleur is.

En zo heb je binnen afzienbare tijd weer een verrassende maaltijd op tafel gezet! Tip: je kunt met dit recept ook hele leuke mini-quiches maken voor een borrel. Houd daarvoor hetzelfde recept aan, maar maak er in stap 5 kleine quiches van in muffinvormpjes door het quichedeeg in kleine vierkantjes te snijden.

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer