3 alcoholvrije drankjes uit het boek Limonade

Wat is je eerste associatie bij het woord limonade? Vroeger vond ik limonade echt verschrikkelijk saai, in de tijd dat je nog kon kiezen uit bijvoorbeeld water, cola, sinas, cassis en appelsap. Water is daarbij de vreemde eend in de bijt, want dat vind ik heerlijk en is geen limonade, …

Wat is je eerste associatie bij het woord limonade? Vroeger vond ik limonade echt verschrikkelijk saai, in de tijd dat je nog kon kiezen uit bijvoorbeeld water, cola, sinas, cassis en appelsap. Water is daarbij de vreemde eend in de bijt, want dat vind ik heerlijk en is geen limonade, maar levensvocht. Maar in de categorie alcoholvrije drankjes was er destijds weinig keuze.

Gelukkig is dat in de loop der jaren wel veranderd. Met de komst van mooie siropen en gebrouwen limonades bijvoorbeeld. Ook staat er tegenwoordig op verjaardagen vaak een grote karaf met water, vers fruit en kruiden op tafel. Ik vind dat een goede zaak. Maar wat nou als je als volwassene een alcoholvrije drankje wilt wat niet gelijk mierzoet is en ook nog zelfs iets van pit, zuur of hartigheid in zich heeft? De keuze is daarin niet reuze, maarrr…daar is verandering in gekomen! Een aantal maanden geleden (of is het al langer geleden, ik ben de tel kwijt in de drukte) hebben de culinaire helden van The Holy Kauw Company namelijk hun Limonade boek uitgebracht. Met meer dan 50 recepten voor alcoholvrije drankjes in talloze smaakcombinaties met bijzonder goede recepturen.

Wie of wat is The Holy Kauw Company?

Ik volg The Holy Kauw Company, oftewel Arno en Mireille, al geruime tijd op Instagram en van iedere post die ze doen word ik blij. Ze zijn eigenzinnig, stoer, puur en hebben een geweldig gevoel voor smaak en styling. Niet zo gek dus dat ze ook veel doen. Zo geven ze diners op locatie, ontwikkelen complete food concepten en recepten, fotograferen en schrijven dus ook boeken (nummer 2 is in de maak). En tussendoor delen ze ook nog fijne kiekjes uit hun privéleven waarin, heel gek, ook altijd heerlijk wordt gegeten.

Over het Limonade boek

Eigenlijk heb ik er al veel over verteld, maar nu nog even de details. Je vindt in dit boek van 152 pagina’s meer dan 50 recepten voor alcoholvrije drankjes. Van siroop tot mocktail, van ijsthee tot shrub. Allemaal zelf te maken en ook goed te doen. Alhoewel je voor sommige ingrediënten wel even op stap moet of online iets moet bestellen, maar dat zijn uitzonderingen in het boek.

Het boek is opgebouwd uit de hoofdstukken Zoet, Fris, Zuur, Kruidig, Pittig en Hartig en daarbinnen vind je een keur aan recepten. De ene keer zo gemaakt zodat je de limonade gelijk kunt serveren en de andere keer heb je wat meer geduld nodig. Bijvoorbeeld als je een shrub (cocktail op basis van fruit, suiker en azijn, heeft even nodig) maakt. Ook staan de basisrecepten voor siropen en ijsthee erin en krijg je recepten voor bijzondere ijsblokjes.

En niet geheel onbelangrijk: de recepturen zijn helder beschreven, niet te ingewikkeld en de fotografie is geweldig. Het is een plezier om het boek door te bladeren.

Wil je meer horen over Arno, Mireille en hun boek? Luister dan ook eens naar deze podcast van Smaakmakers, erg leuk!

Recepten uit het boek Limonade

Ik heb voor jullie (en voor mezelf) drie recepten geselecteerd die ik interessant vond. Een supersnel recept voor smaakwater, hét recept voor zelfgemaakte limonade en een shrub van aardbeien en rabarber. Daar komen ze!

Foster Pines (kruidig)

Wat je nodig hebt voor 6 glazen:

  • 1 liter water
  • 3 takjes rozemarijn
  • 1 roze grapefruit, in plakjes

Wat je gaat doen:

1. Doe alle ingrediënten in een karaf en zet minstens 1 uur in de koelkast, zodat het water goed koud wordt en de smaken op elkaar in kunnen werken.

Instant lemonade (zoet)

Wat je nodig hebt voor 6 glazen:

  • 100 gr poedersuiker
  • 200 ml sinaasappelsap, gezeefd
  • 25 ml citroensap, gezeefd
  • 750 ml bruiswater
  • voor de garnering: ijsblokjes en schijfjes sinaasappel

Wat je gaat doen:

1. Roer de poedersuiker door het vruchtensap tot de suiker helemaal is opgelost.

2. Vul de glazen met een flinke hoeveelheid ijsblokjes. Schenk hierover een scheutje sap (naar smaak) en vul af met bruiswater.

3. Garneer met schijfjes sinaasappel.

Rhubarberry (zuur)

Voor deze limonade maak je een shrub. Dit is een drank op basis van azijn, suiker en fruit en heeft een langere bereiding dan een gewone limonade. In het geval van deze rhubarberry heb ik de pot ongeveer 10 dagen in de koelkast laten staan en toen was de smaak fantastisch. De pot staat nog steeds in de koelkast trouwens, waardoor de smaak steeds intenser wordt. Mits je de pot brandschoon is en goed afgesloten, zal de shrub niet snel bederven.

Oh, nog een niet geheel onbelangrijk detail vooraf. In het boek wordt de shrub gemaakt van rabarber en frambozen. Ik verving de frambozen door aardbeien, omdat ik er daar nog heel veel van in huis had. Dat was een goede keuze!

Wat je nodig hebt voor 1 liter siroop:

  • 350 gr rabarber, ongeschild en in stukjes
  • 350 gr aardbeien (of frambozen dus)
  • 250 gr rietsuiker
  • 120 ml honing
  • 250 ml appelciderazijn van goede kwaliteit
  • 1 el rozenwater
  • om af te maken: bruiswater en ijsblokjes

Wat je gaat doen:

1. Doe de rabarber en aardbeien in een grote brandschone pot die goed afgesloten kan worden. Doe de suiker erbij en kneus alles met een houten lepel. Sluit de pot af en zet 2 dagen in de koelkast. Schud regelmatig zodat de suiker goed oplost.

2. Giet de siroop na twee dagen door een zeef. Druk het vruchtvlees goed aan zodat je alle siroop erdoor krijgt. Doe de siroop terug in de pot en voeg de honing, azijn en rozenwater toe. Zet de shrub terug in de koelkast en laat tenminste 6 dagen staan. Schud de siroop goed door voor gebruik (ik heb het tussentijds ook nog een aantal keer gedaan trouwens).

3. Schenk de siroop naar smaak in een glas, voeg ijsblokjes toe en vul af met bruiswater.

Dansen op tafel terwijl je limonade drinkt? Met dit boek gaat dat zeker lukken! Voor liefhebbers van limonade, als je eens wat anders wilt drinken, zwanger bent, wilt ontdekken hoe je nou eigenlijk zelf limonade maakt of als je een origineel cadeau zoekt. Echt een aanrader, ik ben er zelf heel blij mee 🙂

Voor deze review heb ik een exemplaar van het boek cadeau gekregen. Lees ook hier mijn disclaimer.

Wil je een exemplaar van Limonade aanschaffen? Dit kan voor € 16,99 bij The Holy Kauw Company, in de boekhandels of bij bol.com.

Foto’s: Francesca & The Holy Kauw Company

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer