3x de lekkerste granola ontbijtrecepten

Dat ontbijten met granola een goed idee is, weten we al met z’n allen. Sterker nog, het basisrecept voor mijn granola wordt al jaren flink door jullie bekeken, en gemaakt! Nu met Pasen in aantocht leek het mij en Debbie een goed idee om eens te variëren met granola ontbijtrecepten en we hebben 3 feestelijke recepten voor jullie bedacht: bosbessen granola ontbijtrepen, een granola ontbijt trifle met mango en banaan en een feestelijke granola ontbijttaart. Dat wordt smullen!

Bosbessen granola ontbijtrepen

Zelf iets bakken voor het ontbijt is heerlijk en je kunt er zo goed mee variëren. Om je dag makkelijk én smakelijk te beginnen, kun je deze bosbessen granola ontbijtrepen eens maken. Het is zo gemaakt en vervolgens heb je de hele week iets lekkers bij je ontbijt, je kunt ze zelfs goed invriezen. In dit recept gebruik ik bosbessen/blauwe bessen, maar kies gerust voor frambozen als je daar meer van houdt. De smaak van de granola die je kiest, bepaalt uiteindelijk de smaak van je repen. Je kunt deze zelfgemaakte granola ervoor gebruiken of een van jouw favoriete granola’s uit de winkel. Naast het ontbijt zijn ze ook heerlijk als tussendoortje. Ik denk trouwens dat je kinderen dit ook heerlijk vinden als 10-uurtje op school. Laat je weten welke variant jij hebt gemaakt?

Wat je nodig hebt voor 12 repen

  • 50 gr volkorenbloem
  • snufje zout
  • 1/4 tl bakpoeder
  • 200 gr granola
  • 1 ei
  • 60 ml amandelmelk
  • 80 gr honing
  • 1 el kokosolie of zonnebloemolie
  • 100 gr bosbessen (diepvries)
  • 20 gr yoghurt
  • 50 gr poedersuiker

Wat je gaat doen

Bereiding: 10 minuten + Oven: 18 – 20 minuten

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht).
  2. Meng de bloem met het zout en bakpoeder en roer daarna de granola erdoor.
  3. Klop het ei los met de amandelmelk, honing en kokosolie en voeg dit aan het granolamengsel toe.
  4. Spatel de bosbessen erdoor en verdeel het beslag over een met bakpapier beklede bakvorm van 20 x 30 cm.
  5. Bak de bosbessen granola ontbijrepen in 18 – 20 minuten goudbruin en laat afkoelen.
  6. Snijd in 12 repen en maak het glazuur door de yoghurt met de poedersuiker te mengen.
  7. Sprenkel het glazuur erover en bewaar ze in de koelkast of vries ze per stuk in.

Tip: Ook zonder het glazuur zijn de granola ontbijtrepen heerlijk.

Granola ontbijt trifle met mango en banaan

Ik hou enorm van een trifle als dessert, maar hiermee kun je ook heerlijk ontbijten. Met bevroren banaan en mango maak je in een handomdraai een heerlijke granola ontbijt trifle. Deze kun je zelfs helemaal vegan maken als je je granola bakt zonder honing, maar met bijvoorbeeld ahornsiroop. Bereid dit wel even goed voor door alvast banaan in te vriezen. Heb je overrijpe bananen in de fruitschaal liggen? Haal deze dan uit de schil en snijd ‘m in grove stukken. Vries deze vervolgens in en dan heb je een perfecte basis voor een smoothie of deze ontbijt trifle.

Wat je nodig hebt voor circa 4 ontbijtjes

  • 1 bevroren banaan, in grove stukken
  • 125 gr mango in blokjes uit de diepvries
  • 100 ml amandelmelk
  • 1 flinke el amandelpasta
  • (vegan) granola met gedroogd fruit, naar keuze
  • (plantaardige) yoghurt

Wat je gaat doen

Bereiding: 10 minuten

  1. Meng de bevroren banaan, mango, amandelmelk en amandelpasta in de blender en maal helemaal fijn tot een romig mengsel.
  2. Pak een mooi, groot glas en maak daarin laagjes met de granola, yoghurt en het amandel-banaanmengsel. Eindig met wat granola als topping en eventueel wat vers fruit. Eet het direct op.

Tip: het amandel-banaanmengsel wat je over hebt kun je invriezen.

Granola ontbijttaart

Als er iets feestelijk op tafel staat dan is het wel zo’n spectaculaire granola ontbijttaart met Griekse yoghurt en veel vers fruit. Toegegeven, dit maak je niet zo maar even voor met z’n tweeën (of zelfs met z’n vieren). Maar als je nou een ontbijt of brunch met familie en vrienden hebt ingepland, dan zou ik deze zeker maken! Ik ben best even aan het experimenteren geweest om de juiste combinatie te vinden van de granola met pindakaas voor de bodem. Uiteindelijk ontdekte ik dat de Leev granola met chocolade én de amandel speculaas pindakaas van Mister Kitchens echt een gouden combinatie is! Niet gesponsord trouwens, ik heb gewoon heel veel potten pindakaas gekocht…;-). Geniet van deze prachtige en heerlijke ontbijttaart!

Wat je nodig hebt voor 1 taart voor 10 – 12 personen

  • 350 gr Leev Oerr granola met chocolade
  • 2/3 pot amandel speculaas pindakaas van Mister Kitchens
  • 500 gr Griekse yoghurt
  • 300 gr vers fruit naar keuze, passend bij het seizoen
  • Blaadjes verse munt

Wat je gaat doen

Bereiding: 20 minuten + Koelen: 30 – 60 minuten

  1. Meng de granola en amandel speculaas pindakaas in een kom met je handen. Dat gaat echt honderd keer makkelijker dan met een lepel.
  2. Vet een lage, ronde bak- of quichevorm goed in met bijvoorbeeld bakspray en stort daarna de plakkerige granola erin. Verdeel het gelijkmatig in de vorm en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet 30 minuten in de vriezer of 1 uur in de koelkast.
  3. Maak in de tussentijd het fruit schoon en snijd grote vruchten in stukjes. Toen ik deze taart maakte was er nog voorjaars- en zomerfruit en daarom koos ik voor kaki, kiwi, mandarijn en granaatappel. Maar als het voorjaar is zou ik zeker voor aardbeien en frambozen gaan.
  4. Vlak voor het serveren (niet voorbereiden en in de koelkast zetten, want dan wordt de bodem zacht) haal je de taartbodem uit de koelkast of vriezer en vul je ‘m tot 2/3 met de Griekse yoghurt. Je zal niet alles nodig hebben van de 500 gr, maar dat komt vast wel op. Garneer de ontbijttaart op je allermooist met het verse fruit en de blaadjes verse munt en serveer direct.
  5. Snijd punten met een goed scherp mes en ja, dat zal gaan kruimelen. Dat is niet erg.

Geniet van al deze heerlijke granola ontbijtrecepten! Debbie en ik horen heel graag wat jullie ervan vonden 🙂

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

ontbijtrecept, basisrecept voor granola. Nu voor Pasen 3 feestelijke ontbijtrecepten.bosbessen granola ontbijtrepen, een granola ontbijt trifle met mango en banaan en een feestelijke granola ontbijttaart

Recepten: Francesca & Debbie, Fotografie: Francesca & Debbie

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *