50 tinten Curaçao #3 – Workshop van Helmi

Culinair Curaçao is absoluut een feit. Van de eenvoudige, lokale keuken tot verfijnde moderne gerechten, er is echt voor ieder wat wils op dit heerlijke eiland. Tijdens mijn reis ging ik ook zelf aan de slag met bijzondere lokale ingrediënten. Ik kreeg namelijk een workshop van Helmi. Zij woont al 17 …

Culinair Curaçao is absoluut een feit. Van de eenvoudige, lokale keuken tot verfijnde moderne gerechten, er is echt voor ieder wat wils op dit heerlijke eiland. Tijdens mijn reis ging ik ook zelf aan de slag met bijzondere lokale ingrediënten. Ik kreeg namelijk een workshop van Helmi. Zij woont al 17 jaar op Curaçao en is gaan houden van de lokale ingrediënten, maar geeft graag een twist aan de gerechten. Ga je naar Curaçao, breng dan echt een bezoek aan haar!

Workshop bij Helmi Caribbean Spice Girl

Elke dinsdag geeft Helmi (oftewel Caribbean Spice Girl) een workshop waarbij ze werkt met lokale producten uit het Caribisch gebied. Want terwijl er op Curaçao niet zoveel groeit zijn Venezuela en Trinidad bijvoorbeeld juist wel hele vruchtbare landen.

Helmi is een heerlijk mens om naar te luisteren en de workshop is naast leerzaam dus ook gezellig en ontspannen. Ze geeft graag haar eigen draai aan deze traditionele ingrediënten en bereidingswijze en dat is verfrissend, verrassend maar bovenal: heel erg lekker!

Okra wordt vooral verwerkt tot soep: Jambo. Smaakt heerlijk maar is mega slijmerig. Helmi maakt er liever gegrilde groenten van of legt ze in met zuur. Lekker!

Geitenworstjes met chimichurri, weer eens wat anders dan een stoof.

Ingelegde pepertjes.

Aan het einde van de workshop heb je een super leuke en leerzame dag gehad en staat de tafel vol met lekkers. Zoals: tortilla’s met gegrilde tonijn en mangosalsa, salade van kokos, cevice van tonijn met tequila en lionfish nuggets. Heerlijk!

Lionfish, oftewel: koraalduivel

Overal op Curaçao staat deze vis op het menu, hartstikke lokaal denk je dan. Maar nee, tot een jaar of 9 geleden was er nog nooit een koraalduivel in de buurt van Curaçao geweest. Hoe ze er zijn gekomen is niet helemaal bekend, maar dat ze nooit meer weggaan is een feit. Het zijn namelijk echte bikkels, hartstikke giftig en hebben hier geen natuurlijke vijanden.

Gelukkig zijn ze wel heel lekker! Lisette, oftewel The Lionfish hunter, vangt de vissen met een speer op 50 meter diepte en levert aan verschillende restaurants op Curaçao. Je kan trouwens met haar mee op een duiktocht, een hele dikke tip voor de duikers onder ons.

Credits foto: Simone’s Kitchen

Ze kwam ook langs bij de workshop van Helmi en ik mocht de vis fileren! Dat was te gek en doodeng tegelijk! Ze kunnen je namelijk nog ruim een half uur nadat ze dood zijn ‘steken’.

Kookboek Modern Caribbean Flavors

Met het kookboek van Helmi zet je heerlijke, modern Caribische gerechten op tafel. Voor mij een absolute aanwinst omdat ze traditionele ingrediënten compleet anders benaderd en er heerlijke recepten mee maakt. Let op, het kookboek is wel in het Engels.

Dit is een bijdrage van gastblogger Bo die op uitnodiging van Curaçao Toerisme op culinaire ontdekking over het eiland ging. Dit is alweer het derde en tevens laatste artikel dat ze over Curaçao schreef, heel erg bedankt Bo!

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)