Er zijn van die stoofgerechten die meteen een warm gevoel geven zodra ze op het vuur staan, en deze runderstoof met sinaasappel, amandel en winterse specerijen is er precies zo één. Het vlees suddert langzaam zacht in een geurige saus van rode wijn, sinaasappel en een vleugje kaneel en steranijs. Ik maak de saus af met 2 plakjes volkoren kruidkoek. Elke hap is daardoor diep van smaak.
Ik serveer de stoof het liefst met geroosterde spruitjes met granaatappel en mijn smeuïge gebakken aardappelpuree. Deze combinatie is echt zalig. Of je ’m nu maakt voor Sinterklaasavond, een etentje met vrienden, het kerstdiner of gewoon een doordeweekse winterdag: dit is zo’n gerecht dat iedereen stil krijgt aan tafel.
Meer stoofrecepten? Hier vind je al mijn inspiratie!
Ingrediënten
Voor het stoofvlees:
- 800 gr runderriblappen
- zwarte peper
- zout
- 1 el volkoren meel
- plantaardige olie, bijvoorbeeld rijstolie
- boter
- 1 ui, gesnipperd
- 2 wortels, in kleine blokjes
- 2 stengels bleekselderij, in blokjes
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 el tomatenpuree
- 400 ml gevogelte bouillon
- 250 ml rode wijn
- 1 el balsamicoazijn
- 3 stukken schil + sap van 1 bio sinaasappel
- 2 laurierblaadjes
- 1 kaneelstokje
- 1 steranijs
- 2 plakjes volkoren kruidkoek
- 50 gr blanke amandelen, grof gehakt
- 1 el krulpeterselie, fijngehakt
Voor de spruitjes:
- 1 kg spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd (hier hou je 800 gr van over na het schoonmaken)
- 2 el olijfolie
- 2 tl honing
- zout
- zwarte peper
- ½ bio sinaasappel
- 2 el granaatappelpitten
- serveer suggestie: deze smeuïge gebakken aardappelpuree met sjalot en knoflook smaakt er ook heerlijk bij
Ook nodig
- grote braadpan,
- oven met bakplaat
Aan de slag!
Rundvlees:
- Bestrooi de stukken rundvlees met zout en peper en bestrooi met de volkorenmeel in een kom. Hussel om.
- Verhit een braadpan en bak de stukken vlees in delen bruin aan in een royale laag plantaardige olie. Haal daarna weer uit de pan.
- Voeg een klontje boter toe aan het vet en zet het vuur lager. Fruit de ui, wortel en bleekselderij voor 10 minuten met een snufje zout. Schep af en toe om en zet het vuur lager als de ui te bruin wordt. Roer na 9 minuten de fijngehakte knoflook en 1 el tomatenpuree erdoor en bak kort mee.
- Blus af met de gevogelte bouillon en rode wijn. Voeg ook de balsamicoazijn, schillen en sap van de sinaasappel, laurierblaadjes, kaneelstokje en steranijs toe. Verwarm dit en schep daarna het vlees terug in de pan.
- Let op: Snijd met een scherp mes het witte deel van de sinaasappelschillen eraf, want dit deel is bitter en wil je niet in je stoof hebben.
- Stoof het rundvlees 3 – 4 uur met de deksel op de pan op laag vuur tot het botermals is.
- Haal daarna de deksel van de pan en verkruimel de plakjes volkoren ontbijtkoek erboven. Roer door elkaar en laat nog 30 minuten pruttelen zonder deksel. Proef tegelijkertijd ook of het vlees en de saus goed op smaak is. Voeg eventueel nog extra zout en/of peper toe.
- Vind je de saus nu nog te dun? Schep dan het vlees eruit in een kom en zet het vuur hoger onder de pan zodat de saus verder kan inkoken. Als de saus de gewenste dikte heeft, zet je het vuur weer lager en kan het vlees ook weer terug.
- De 50 gr gehakte amandelen kun je kort bakken in een koekenpan met een klein scheutje olijfolie en een snufje zout. Als de amandelen goudbruin zijn, schep je ze over in een bakje. Dit is een heerlijke topping voor het vlees, samen met de fijngehakte peterselie.
Spruitjes:
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
- Meng de gehalveerde spruiten met 2 el olijfolie, 2 tl honing, snuf zout en peper. Sprenkel er ook wat sinaasappelsap over en meng. Rooster dit circa 20 – 25 minuten in de oven tot de spruitjes beetgaar zijn.
- Nadat de spruitjes uit de oven komen, meng je ze met de granaatappelpitjes en wat sinaasappelrasp.
Notities
- Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 – 6 personen.
- In plaats van runderriblappen kun je ook sukade gebruiken. Let wel op dat sukade vaak wat meer in stukken blijft als het vlees zacht wordt, terwijl riblappen helemaal uit elkaar vallen in draadjes.
- Bereiding: 5 uur
Eet smakelijk, ik hoop dat je gaat genieten van deze runderstoof met sinaasappel, amandel en spruitjes! Laat je het me weten door een review achter te laten? Dat kan helemaal bovenaan het recept door op de sterren te klikken. Een toelichting op je rating is fijn, maar niet verplicht.
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious