Alles over sojasaus

Sojasaus, we kennen het allemaal. Het zwarte vloeibare goud wat je bij je sushi krijgt geserveerd. Maar sojasaus is nog veel meer. Het heeft een prachtig rijke historie, een indrukwekkend natuurlijk productieproces en tal van mogelijkheden om toe te passen in gerechten. Kikkoman Afgelopen week had ik de eer om …

Sojasaus, we kennen het allemaal. Het zwarte vloeibare goud wat je bij je sushi krijgt geserveerd. Maar sojasaus is nog veel meer. Het heeft een prachtig rijke historie, een indrukwekkend natuurlijk productieproces en tal van mogelijkheden om toe te passen in gerechten.

Kikkoman
Afgelopen week had ik de eer om aanwezig te zijn bij de sushi lunchworkshop van Kikkoman in het Okura Hotel in Amsterdam.

Kikkoman-Okura-0197

Kikkoman is de producent van de natuurlijk gebrouwen sojasaus in het welbekende glazen flesje met de rode dop. Ik ben al jaren fan van Kikkoman en ik heb in mijn voorraadkast zowel de normale sojasaus staan als de ‘less salt’ variant. Deze geef ik altijd aan mijn kleine jongen omdat er 43% minder zout in zit.

Niet alleen heb ik genoten van een fantastische sushiworkshop (ja, binnenkort krijgen jullie zeker wat sushi recepten!), maar we zijn ook in de wereld van de sojasaus gedoken.

De oorsprong van sojasaus
Sojasaus draait al een tijdje mee in de wereld. Zo’n 2500 jaar geleden ontstond de sojasaus in China. Boeddhistische monniken brouwden de oer sojasaus van sojabonen, water en zout als smaakmaker voor hun eten. Tegenwoordig zijn er 2 verschillende Chinese varianten; de lichte sojasaus (helder en zout) en de donkere sojasaus (wat dikker en zoeter).

ab992ac995

De Chinese monniken brachten de sojasaus in de 6e eeuw naar Japan en daar werd het doorontwikkeld. De Japanners voegden tarwe toe aan het recept en dat was een groot succes. Niet alleen werd de smaak daar veel verfijnder van, het verlengde ook de houdbaarheid. Tot op de dag van vandaag is dit recept nog steeds de basis van de succesvolle Japanse sojasaus.

De productie van natuurlijke sojasaus
Er is een enorm verschil tussen natuurlijk gebrouwen en chemische sojasaus. Doe een keer de smaaktest en je bent voor altijd genezen van de chemische versie.

Echte sojasaus heeft tijd nodig, dit natuurlijke proces mag niet verstoord worden om zo tot de beste kwaliteit sojasaus te komen. Zo brouwt Kikkoman bijvoorbeeld al 300 jaar volgens hetzelfde recept en dit brouwproces duurt maar liefst 6 maanden!

Sojasaus bij sushi
De meest bekende toepassing is toch wel als smaakmaker bij sushi. Maar wist je dat we in 95% van de gevallen de sojasaus helemaal verkeerd gebruiken? Ga voor jezelf eens na: hoe doop jij de sushi in de sojasaus? Waarschijnlijk (net als ik) pak je de sushi met je stokjes en doop je de rijstkant in de sojasaus. En dat is nou precies wat je niet in de sojasaus hoort te dopen! Sojasaus is bedoelt om smaak aan de vis te geven en het haalt de visgeur weg. Je dipt daarom de vis (eerst even je sushi een kwartslag draaien) even kort in de sojasaus en daarna eet je het op.

SushiByHand

Vroeger aten de Japanners trouwens de sushi gewoon met hun handen. Ergens in de evolutie zijn mensen het met stokjes gaan eten. De exacte reden hiervoor is niet bekend, maar waarschijnlijk omdat het netter staat. Ik ben reuze content met deze kennis, want ik kan nu gewoon weer ongegeneerd de sushi met mijn handen eten in plaats van het gestuntel met de stokjes 😉

Waar kun je sojasaus nog meer voor gebruiken?
Sojasaus is een smaakmaker die je in veel verschillende gerechten kunt gebruiken. Ik heb voor jullie een selectie gemaakt van de 10 verrassende gerechten die ik online tegen kwam. Laat je hierdoor inspireren en ontdek de veelzijdigheid van sojasaus!

cauliflower-steaks3
Gegrilde bloemkool met sojasaus-gember dressing
Chicken wings met gecarameliseerde balsamico marinade
Seared Tuna Steaks with Citrusy Soy Sauce. Photo © Con Poulos
Tonijn steak met citrus sojasaus
Stir Fry Clams
Roergebakken vongole of kokkels met sojasau
honey-sesame-dressing-asian-chicken-salad-chicken
Aziatische kipssalade met honing-sesam dressing
Seaweed Salad
Japanse zeewiersalade
Bruschetta met tonijn-avocadotartaar
Bruschetta met tonijn-avocadotartaar
Roasted Broccoli
Geroosterde broccoli met sojasaus en sesamzaad
blood_orange_chicken5
Geroosterde kip met bloedsinaasappel
Appel-cupcakes à la Kikkoman
Appel cupcakes met sojasaus

Kijk voor meer inspiratie over het koken met sojasaus op mijn ‘Soy sauce recipes’ bord op Pinterest. En ben je benieuwd naar onze sushi kookworkshop in het Okura? Lees dan het verslag van collega food blogster Sabine op Oh My Foodness. Daar zit ook een fantastisch tutorial filmpje bij!

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)