Andijviestamppot met ketjap tempeh

Tempeh is een perfecte vervanger waarmee je een maaltijd die je anders wellicht met vlees zou serveren kunt omtoveren tot een vegetarische maaltijd. Tempeh wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen die samengeperst zijn tot een koek. Je kunt het daarna in blokjes of repen snijden en marineren, want tempeh neemt heel goed smaken op. En dat is maar goed ook, want anders is tempeh een beetje smaakloos. In dit recept voor andijviestamppot hebben we ketjap tempeh gebruikt, wat super combineert met de andijvie en cherrytomaten. Wederom een van de verantwoorde recepten van onze diëtist Jonathan Klaassen die in de Eetkalender hebben gestaan, geniet ervan!

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 1,2 kg kruimige aardappels, geschild en in gelijke stukken
  • zout
  • boter of zonnebloemolie
  • 200 gr tempeh met ketjap (kant-en-klaar te koop), in blokjes*
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 100 ml magere melk of sojamelk light
  • 300 gr cherrytomaten, in vieren
  • 400 gr rauwe andijvie, gesneden
  • 80 gr 20+ kaas, geraspt
  • zwarte peper
  • ketjap manis

 

* Tip: kun je deze niet vinden? Meng dan 200 gr gewone tempeh in blokjes met een mengsel van 2 eetlepels zoete en 2 eetlepels zoute ketjap. Laat dit minimaal 15 minuten staan.

Wat je gaat doen

Bereiding: 30 minuten

  1. Kook de aardappels in 20 minuten in een bodempje gezouten water gaar met de deksel op de pan. Giet daarna af.
  2. Verhit ondertussen wat boter of olie in een pan en bak de blokjes tempeh krokant. Bak op het einde de knoflook mee.
  3. Stamp de aardappels tot een puree met de melk en een klontje boter.
  4. Roer de tempeh, cherrytomaten, rauwe andijvie en kaas door de puree en verwarm nog circa 2 minuten terwijl je af en toe roert. Breng op smaak met peper, zout en ketjap manis.

 

De voedingswaarden van het gerecht per persoon zijn door Jonathan voor jullie uitgerekend: 510 kcal, 22 gram eiwitten, 69 gram koolhydraten, 13 gram vetten en 11 gram vezels.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Recept: Jonathan Klaassen, Fotografie: Francesca

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Andijviestamppot met ketjap tempeh”

  1. Ik heb dit recept gisteren klaargemaakt, en ik vond het heerlijk. Ik had nog nooit tempah gehad en het verraste mij in een positieve manier. ik vind het ook fijn dat de voedingswaarde bij het recept staan. Het recept is erg makkelijk klaar te maken en zeker aan te raden. Ik vroeg mij nog af of iemand een tip heeft voor nieuwe pannen. Alvast bedankt voor de tips.

  2. Hi there outstanding blog! Does running a blog similar to this require a large amount of work?
    I have very little knowledge of coding however I had been hoping
    to start my own blog soon. Anyhow, should you have any recommendations or techniques for new
    blog owners please share. I understand this is off
    subject but I simply had to ask. Thanks!