Appeltaartmuffins met gezouten karamel

Hieperdepiep hoera, ik ben jarig! En nee, ik ga geen 41 kaarsjes uitblazen, maar ik ga wel veel lekkers eten vandaag :-). Zoals deze appeltaartmuffins met gezouten karamel! Ik vroeg mezelf vorige week af wat ik graag als taartje zou willen op mijn verjaardag en toen bedacht ik deze muffins, die ontzettend makkelijk om te maken zijn, en voegde daar nog mijn grote favoriet gezouten karamel aan toe. Wat een feest! Vandaag deel ik het recept met jullie, geniet ervan, net zoals ik vandaag ga doen. Oh, en ben je nou geen gezouten karamel-liefhebber, dan laat je die er gewoon uit. Zonder zijn ze ook heerlijk, ik heb dat ook vast voor jullie getest!

Ik heb ook een klein cadeautje voor jullie!

Vandaag ga ik (naast eten) ook veel koken, want morgen is de perslancering van mijn Eetkalender 2020 en daar horen natuurlijk lekkere hapjes bij. Deze vijfde editie van ‘mijn’ kalender is misschien wel het mooiste cadeautje op mijn verjaardag! En om dat te vieren krijgt iedereen die vandaag de kalender besteld er een klein cadeautje bij. Namelijk een 100 ml flesje sherry azijn uit Jerez! Een van mijn favoriete azijnsoorten die heerlijk smaakt in salades, als smaakmaker in soepen of als subtiel accent in een tomatentapenade of andere dip. Cadeautje van mij, voor jullie…alleen vandaag! Totaal heb ik 50 van deze speciale cadeautjes voor jullie klaarliggen, op = op. Bestel hier jouw exemplaar van de Eetkalender 2020.

Wat je nodig hebt voor 8 grote muffins (of 16 kleine)

 • 2 appels
 • 2 tl kaneel
 • 80 gr rozijnen
 • sap van ½ citroen
 • 2 eieren
 • 100 gr rietsuiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 100 ml melk
 • 125 ml olijfolie
 • 200 gr bloem
 • 2 tl bakpoeder
 • snufje zout
  80 gr amandelmeel
 • optioneel: potje gezouten karamel (gekocht of zelfgemaakt, kijk hier voor het recept)

 

ook nodig: muffinblik en 8 grote papieren muffin cups (zoals deze). Kun je alleen kleine muffinvormpjes vinden? Dan kun je een dubbele hoeveelheid muffins maken, maar dan kleiner dus.

Wat je gaat doen

Bereiding: 15 minuten + Oven: 35 minuten

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden en zet 8 muffin cups in het muffinblik.
 2. Verwijder de klokhuizen van de appels en snijd ze daarna met schil en al in grove blokjes (zo houd je nog wat structuur in je muffins, anders wordt het moes). Meng de blokjes appel met de kaneel, rozijnen en citroensap in een kom. Laat even staan.
 3. Klop de eieren met de rietsuiker en vanillesuiker tot een schuimende massa. Klop daarna de melk en olijfolie erdoor.
 4. Zeef de bloem, bakpoeder en zout boven de kom. Voeg het amandelmeel toe en roer alles rustig door elkaar tot een goed gemengd beslag. Roer als laatste het appel-rozijnmengsel erdoor.
 5. Verdeel het beslag over de 8 grote muffin cups. Hou je net zoveel van gezouten karamel als ik? Vul de muffin cups dan eerst voor de helft met beslag, schep er vervolgens een flinke theelepel gezouten karamel op en eindig met de rest van het beslag. De muffins cups vul je voor driekwart.
 6. Zet het muffinblik met de muffincups erin in de oven en bak de muffins in 30 – 35 minuten gaar. Na 3 bakrondes, was de perfecte baktijd bij mij 35 minuten. Toen kwam er een mooi gare en luchtige muffin uit die echt smaakte naar appeltaart. Missie geslaagd, hoera!
 7. Laat de muffins afkoelen op een rooster en serveer ze naar smaak met extra (of gewoon heel veel) gezouten karamel.

Recept & foto: Francesca, Foto’s Francesca: DeedyLicious

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Appeltaartmuffins met gezouten karamel”

 1. Gefeliciteerd met je verjaardag! Fijne dag toegewenst en succes met de voorbereiding van de lancering.

Reacties zijn gesloten.