5 van 1 stem

Bloemkoolsteaks met pesto en salade

35 minuten
Hoofdgerecht
Vegetarisch

Ik vind bloemkool echt een fantastische groente. Het neemt gemakkelijk smaken op, leent zich voor alle soorten keukens (van Indiaas tot Italiaans) en is makkelijk te bereiden. Mits je ‘m niet gaat koken tot moes (bloemkoolpuree uitgezonderd), want dan moet ik altijd een beetje huilen. Wat je ook heel goed …

Ik vind bloemkool echt een fantastische groente. Het neemt gemakkelijk smaken op, leent zich voor alle soorten keukens (van Indiaas tot Italiaans) en is makkelijk te bereiden. Mits je ‘m niet gaat koken tot moes (bloemkoolpuree uitgezonderd), want dan moet ik altijd een beetje huilen. Wat je ook heel goed ermee kunt maken zijn bloemkoolsteaks. Oftewel dikke plakken bloemkool die je grilt in de pan.

Wederom heel makkelijk om te maken en je kunt er eindeloos mee variëren door de specerijenblend waarmee je de bloemkoolsteaks insmeert. Nu koos ik voor pesto. Maar ook een combinatie van bakolijfolie, gerookt paprikapoeder en knoflookpoeder is geweldig. Of een combinatie van bakolijfolie, garam masala en kurkuma werkt top. En wat denk je van bakolijfolie, komijnpoeder, korianderzaad en paprikapoeder? Zoals ik al zei: je kunt er alle kanten mee op.

Voor het maken van deze bloemkoolsteaks kun je kant-en-klare (basilicum)pesto gebruiken of je maakt zelf je pesto. Op deze pagina vind je meerdere van mijn pestorecepten onder elkaar. Als je kiest voor vegan pesto (of die zelf maakt) is dit gerecht trouwens helemaal plantaardig.

Ingrediënten

  • 1 hele bloemkool
  • 125 gr basilicumpesto
  • bakolijfolie
  • 12 sneetjes ciabattabrood
  • 250 gr cherrytomaten, gehalveerd
  • 75 gr rucola
  • handje verse basilicum, alleen de blaadjes
  • olijfolie extra vergine
  • balsamicoazijn
  • zout
  • zwarte peper

Aan de slag!

  • Haal het blad van de bloemkool, maar laat de stronk aan de onderkant zitten (anders vallen je bloemkoolsteaks straks uit elkaar). Snijd de bloemkool daarna in 4 dikke plakken en smeer deze goed in met pesto. Je houdt wat bloemkool over van de zijkanten. Hak dit grof, meng met resterende pesto en bewaar voor later.
  • Verhit een grote hapjespan (met antiaanbaklaag) met 2 eetlepels bakolijfolie en bak hierin de bloemkoolsteaks op middelhoog vuur om en om tot ze goudbruin en net gaar zijn. Dit duurt ongeveer 4 minuten per kant (afhankelijk van hoe dik je plakken zijn). Zet het vuur lager als je het gevoel hebt dat het te snel gaat. Beter wat langer op lagere temperatuur, anders verbrandt de pesto. Als de plakken klaar zijn schep je ze uit de pan en houd je ze warm. Bak ook nog snel de grof gehakte bloemkool goudbruin en beetgaar.
  • Tip: Je kunt bloemkoolsteaks ook in de grillpan bakken, hier vind je een recept daarvoor.
  • Grill in de tussentijd de plakken brood in een grillpan tot ze goudbruine strepen hebben. Of rooster de plakken met wat olijfolie in de oven op 200 graden (10 minuten). Alsof je crostini maakt.
  • Meng de cherrytomaten met de rucola, basilicum, scheut olijfolie extra vergine, 2 eetlepels balsamicoazijn, snuf zout en peper in een kom.
  • Serveer de bloemkoolsteaks met de losse bloemkool, salade en brood op 4 borden.

Notities

  • Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
  • Bereiding: 35 minuten.

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer