Eetdagboek #9: Het was een magische week

Het is vrijdag terwijl ik mijn eetdagboek van vorige week pas voor jullie aan het schrijven ben. En dat heeft alles te maken met twee verstandskiezen die afgelopen maandag bij me zijn getrokken. Ik dacht maandagmiddag nog dat ik dat wel even fluitend zou fiksen, maar niets was minder waar. …

Het is vrijdag terwijl ik mijn eetdagboek van vorige week pas voor jullie aan het schrijven ben. En dat heeft alles te maken met twee verstandskiezen die afgelopen maandag bij me zijn getrokken. Ik dacht maandagmiddag nog dat ik dat wel even fluitend zou fiksen, maar niets was minder waar. Helaas heb ik er heel veel last van gehad deze week en, heel gek, als er constant pijnscheuten door je hoofd gaan kun je je toch wat minder goed concentreren op stukjes tekst.

Maar ik ben er weer! Tijd voor het eetdagboek van vorige week, want dat was me het weekje wel. Ik geniet nog steeds na van alle feestjes en verrassingen <3

Maandag

Ik ontbijt vanochtend met overgebleven ei-banaanpannenkoekjes van zondag. Ik piep ze even op in de oven en gooi er een flinke lepel bessencompote op. Ik heb iets met bessen de laatste tijd, mijn vriezer ligt er vol mee. Na een ochtend teksten typen vertrek ik naar Amsterdam voor een lunch met mijn foodvriendinnetjes bij Dignita in Amsterdam. Wat een toffe plek en alleen de kaart is al om te zoenen. Omdat ik nog vol in mijn AH Kickstart 10-daagse zit besluit ik een bewuste keuze te maken en ga voor de toast met romige paddenstoelen en een gepocheerd ei. Niet alleen een bewuste keuze, maar ook nog eens zalig. En omdat ik zo trots was op mijn keuze, heb ik daarna ook nog een paar happen uit de pancake stapel erachter genomen (waanzinnig). Een foodblogger moet toch proeven, nietwaar?

’s Avonds eten we het tweede deel van de volkoren macaronischotel met broccoli en ansjovis die ik de dag ervoor al had gemaakt. Nu smaakt ‘ie nog lekkerder! En we oefenen nog even het ‘hiep hiep hoera’ met Zayne, aangezien de kleine boef al over 2 dagen jarig is.

Dinsdag

Na een ontbijt met volkoren boterhammen met pindakaas en banaan (ik was even vergeten hoe lekker dat is) ga ik aan de bak. Letterlijk en figuurlijk. Ik maak een uitgebreide review van de KitchenAid Artisan mixer en bak tegelijkertijd een verjaardagstaart voor Zayne en nog 60 brownies.

Ik kan mezelf goed inhouden met snoepen, vooral omdat ik ’s ochtends zo goed heb ontbeten en dus geen trek heb. Maar ergens rond de lunch gaat het fout en heb ik door mijn veel te strakke planning geen tijd om te lunchen. Nadat ik ’s middags Jessey heb opgehaald van school en we nog wat cadeautjes voor Zayne’s verjaardag hebben gekocht stort ik mezelf op de zalige verse stroopwafels van Van Schaik. In de avond eten we een gerecht uit het receptenboekje van de AH Kickstart waar ik vooraf helemaal geen vertrouwen in had (haha, sorry AH). Volkoren spaghetti met een saus van ricotta, gebakken biet, geroosterde peer, rozemarijn en rucola. Ik voegde nog wel wat kookvocht toe om de saus smeuïger te maken en een snufje zout voor de smaak, maar verder vonden we het hartstikke lekker.

Wat vond ik eigenlijk van de AH Kickstart 10-daagse?

Voordat ik doorga met alle feestjes en verrassingen van de rest van de week wil ik nog even stilstaan bij de Kickstart. Want ik heb nu bijna 10 dagen de eetplannen gevolgd en wat vond ik ervan? Nog even een recap: 10 dagen een voedingspatroon volgens de richtlijnen van de Schijf van 5 van het Voedingscentrum boordevol groenten, vezels en goede vetten. Wij deden er (zoveel als mogelijk) met ons hele gezin aan mee en over het algemeen vonden we het een geslaagde uitdaging! Wat ontdekte ik allemaal:

  • Meer dan 250 gram groente en voldoende vezels heeft echt een enorm positief effect op je lichaam: Ik at al best veel groente en vezels, maar nu nog veel meer en ik merkte aan mijn energieniveau en gemakkelijke stoelgang hoe goed mijn lichaam daarop reageerde.
  • Groente hoef je niet alleen bij de avondmaaltijd te eten, dit kan de hele dag door en zo kom je makkelijker aan je minimaal 250 gram per dag: Stiekem wist ik dit natuurlijk wel, maar ik werd door de kickstart weer even met mijn neus op de feiten gedrukt.
  • Elke dag andere gerechten maken voor ontbijt, lunch en diner is prima vol te houden voor 10 dagen maar langer niet: Zelfs ik, mevrouw de foodblogger die met gemak 10 gerechten per dag maakt voor een fotoshoot, vind het een uitdaging om voor het gezin 3 verschillende gerechten per dag te bereiden. Ik stond soms om half 7 ’s ochtends al voor iedereen bakjes en zakjes te maken om mee te nemen en vond dat stiekem best een gedoe. In het dagelijkse leven ben ik veel pragmatischer en heb ik het ontbijt (doordeweeks) vaak in 5 minuten klaar en de lunch bestaat uit restjes van de vorige dag (eventueel aangevuld), gebakken eitje met groenten, belegde boterham of een soepje. En vaak kan ik dan met zo’n soepje met gemak 2 tot 3 dagen doen. Wel ben ik tot de ontdekking gekomen dat ik daar nog veel meer groenten, vezels en noten in kwijt kan. Dus ik ga weer terug naar mijn pragmatische aanpak, maar ga het wel aanvullen!
  • Als je 3 voedzame maaltijden per dag eet, heb je veel minder behoefte aan tussendoortjes: Tijdens de Kickstart had ik veel minder behoefte aan tussendoortjes, omdat ik flinke porties at van de maaltijden en daar voelde ik me prima bij. Ook had ik veel minder behoefte aan een snackje in de avond. Tussendoortjes die ik wel at waren bijvoorbeeld een volkoren cracker met pindakaas, een appel, banaan of mandarijn, bordje met rauwkost (soms met een dipje als hummus) of een gekookt ei. Een bakje kwark in de avond vind ik ook heel lekker.
  • Gooi eens wat meer noten in je eten: Een handje noten per dag is hartstikke goed voor je. Die kun je zo eten of je combineert ze met je ontbijt, als topping over een salade of een stamppotje.
  • Minderen met zout, maar er zijn grenzen: In de recepten van de Kickstart werd vrijwel geen zout gebruikt. En ik snap heel goed waarom, want we eten gemiddeld veel te veel zout in Nederland. Maar het meeste zout zit in kant-en-klaarproducten maar ook in brood en kaas. Maar aangezien ik kant-en-klaarproducten echt vrijwel niet gebruik en beperkt brood en kaas eet, wil ik wel echt een snufje zout in mijn eten als een gerecht daarom vraagt voor de smaak. Ik heb het nog eens even gecheckt bij mijn diëtist Jonathan die mijn voedingspatroon de afgelopen 3 maanden heeft geanalyseerd en hij gaf aan dat ik qua zoutinname helemaal goed zit met deze aanpak.
  • Ik heb het geprobeerd, maar mijn mening blijft onveranderd: Margarine is gewoon echt vies spul en ondanks alle wetenschappelijk onderbouwde verhalen eet ik het niet. Punt.

In mijn Eetdagboek van vorige week vertel ik meer over wat we gegeten hebben in de eerste week.

En nu doorrr naar woensdag: FEEST!

Onze lieve kleine Zayne is vandaag 1 jaar geworden en dan is het natuurlijk feest! Het is vandaag ook mijn mama-dag en ’s ochtends chillen we samen.

In de middag gaan we bij oma op bezoek, maar helaas is Zayne helemaal niet in zijn hum. Hij brengt krijsend de middag door en knapt ’s avonds pas weer een beetje op vlak voordat hij gaat slapen. Waarschijnlijk tandjes, daar leek het op. Mijn lieverd valt bij me in slaap en ook dit hoort erbij. Zondag gaan we het alsnog flink vieren. Ik ben daarna zo uitgeput dat the Mr. en ik shoarma bestellen. Sinds héél lang eet ik weer eens een kapsalon en ja, die smaakte me top.

Donderdag

In de agenda staat al weken dat ik een dagje ‘iets leuks’ ga doen met the Mr. Nadat ik de halve nacht heb doorgewerkt aan de traktatie van Zayne (verkeerd gepland, ben ik goed in) begreep ik dat ik rond 10.00 uur klaar moet staan voor vertrek. Mijn liefde gedraagt zich wel een beetje anders dan anders, maar ik laat ‘m gewoon schuiven. Ik weet op dat moment nog niet wat voor een waanzinnige verrassingsdag me te wachten staat!

De verkorte versie: we arriveren voor de lunch bij Zarzo in Eindhoven (ik maar denken dat dat mijn verrassing was!) en ik eet daar met mijn ‘ik heb honger’ trui een zalige lunch.

We vertrekken daar en pas als we de grens naar België passeren heb ik in de gaten dat er iets niet helemaal klopt. Eindpunt is gewoon Antwerpen! Inmiddels vraag ik een beetje ongerust wie de kinderen ophaalt en mijn Mr. lacht en zegt dat alles geregeld is. We komen aan bij een city appartement en hij heeft gewoon al mijn spullen om te overnachten stiekem ingepakt thuis. Zelfs mijn make-up tas zit erin! We borrelen in de stad en ik krijg te horen dat we om 20.00 uur opgehaald worden door een taxi om te gaan eten.

Denk jij inmiddels ook dat ik alle verrassingen wel heb gehad? Nou, niet dus…want de taxi rijdt gewoon naar The Jane!!! Na 6 maanden is het hem gelukt om een tafel te reserveren en dit was mijn échte verrassing. Ik ben helemaal beduusd en kan een half uur geen woord uitbrengen en zit alleen maar te grinniken op mijn bankje.

Mensenlief, wat een magische ervaring was dat en wat hebben we daar briljant goed gegeten. Ik ga er nog wat over schrijven, beloofd!

Vrijdag

Late check-out in ons city appartement (Maison Nationale, aanradertje hoor) en ik kan sinds #geenidee eindelijk weer eens uitslapen. Ik eet mijn kleine kater weg met een flinke kom pho bij de Vietnamees Doi Doi in de straat van ons appartement en daarna gaan we weer terug naar Nederland. Mijn schatje heeft me echt bizar goed verrast, zoveel liefde voor deze man!

’s Avonds zouden we nog naar een verjaardagsborrel gaan, maar in de middag word ik opeens ziek. Onze jongens waren de hele week al licht grieperig en een beetje aan het hoesten en na een dagje rust had ik het opeens ook te pakken. De rest van de avond lekker op de bank dus!

Zaterdag

Ik voel me weer ietsje beter vandaag. Maar dat moet ook wel, want ik ga samen met nichtje Sabrina flink Surinaams koken! Recepten testen voor het nieuwe kookboek en zo hebben we gelijk ook alles klaar voor Zayne’s verjaardag op zondag. Verder valt er weinig te vertellen, ik stond alleen maar in de keuken vandaag 😉

Zondag

Vandaag is Zayne’s verjaardagsfeestje en dat vieren we ‘klein’. In ons geval betekent dat ongeveer 30 gasten, dat is klein haha. De keuken staat vol met heel veel lekker eten en we hebben een prachtige Bumba taart geregeld via Funkalicious Cakez met een bizar lekkere ferrero rocher-vulling.

We hebben met z’n allen enorm genoten van het feestje en ik ben super trots op mijn kleine man die al zo groot is geworden in een jaar. Heerlijk kind is het en ik hou zielsveel van hem. Nu door naar de verjaardag van mijn andere liefde, want Jessey is half februari alweer jarig!

Poeh, wat een verhaal deze keer. Het was ook een enorm goed gevulde en memorabele week 😉 Volgende week sla ik even over, want ik eet al een week vloeibaar nadat mijn verstandskiezen zijn getrokken. Doen we het de week erna weer! Oh, en de Kickstart 10-daagse is trouwens een samenwerking met Albert Heijn. Meer over mijn samenwerking kun je in de disclaimer lezen.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)