Circustaart voor baby’s eerste verjaardag

Lieve Zayne,

Precies 1 jaar geleden ben je geboren. Terwijl ik dit typ kijk ik naar de klok en voel ik me weer even je mama van toen. Jongen, wat had je een haast. Binnen 2 uur was je geboren en dat je vol enthousiasme zit is het afgelopen jaar wel gebleken. Alles doe je vol overtuiging en haast heb je nog steeds, lieve kleine doerak!

Gisteravond bracht ik je naar bed en toen lagen we samen nog even op het grote bed. Ik voelde je naast me in slaap vallen en ik realiseerde me dat je na de nacht niet meer mijn baby, maar dreumes zou zijn. Precies op dat moment draaide je je om en legde je heerlijke armpjes om mijn nek voor een knuffel en viel je in die positie in slaap. Wat een rijkdom en ik kreeg daardoor zo’n plezier in de nieuwe fase die volgt!

Mama houdt zielsveel van jou, lieve clown van me. Daarom maakte ik voor je eerste verjaardag een circustaart. Met bananenbrood als vulling, een frosting van roomkaas, eetbare confetti en natuurlijk circusdieren. Vanmiddag mag je je eerste kaarsje uitblazen en wat je verder met de taart doet mag je zelf weten. Jou kennende neem je er gelijk een hap uit, ik kan niet wachten!

Even vooraf voor alle papa’s en mama’s die deze taart ook willen maken voor baby’s eerste verjaardag. Ik wilde de hoogte in, maar was weer eens vergeten om een springvorm met kleine diameter te kopen. Daarom heb ik 2 bananenbrood cakes gebakken en die heb ik daarna op elkaar gelegd. Mijn springvorm had een diameter van 22 cm, wat uiteindelijk perfect was voor de Silly Circus cake toppers die ik hier bij The Cherry on Top heb besteld. Wil je een kleinere taart bakken dan zou ik adviseren om een hoge springvorm van 10 – 12 cm te kopen en dan kun je er ook een smashcake van maken. Het idee daarvoor ontdekte ik bij Sugary and Buttery en dat was mijn inspiratiebron voor deze circustaart. Ik ben namelijk zelf helemaal niet zo’n creatieve taartenbakster dus ik had wel even wat hulp nodig 😉

Wat je nodig hebt voor 1 baby verjaardagstaart

Voor het bananenbrood:

 • 2x 300 gr volkorenbloem (spelt of tarwebloem kan ook)
 • 2x 2 tl bakpoeder
 • 2x mespuntje zout
 • 2x 2tl pumpkin spice specerijen (kaneel kan ook)
 • 2x 2 eieren
 • 2x 125 gr appelmoes (ongezoet, daarvoor gebruikte ik de nieuwe 100% appelmoes van Servero)
 • 2x 30 ml olijfolie
  2x 2 el (plantaardige) melk
 • 2x 1 tl vanille extract
 • 2x 3 overrijpe bananen, geprakt

Voor de cream cheese frosting:

 • 200 gr roomkaas (ik gebruikte Monchou)
 • 150 gr boter, kamertemperatuur
 • 100 gr poedersuiker
 • 1 tl vanille extract

Voor de decoratie:

 • een paletmes is bijzonder handig om de frosting op de taart te smeren
 • eetbare confetti (zit in het potje ‘regenboog fantasie’ van Dr. Oetker, vind je in het bakschap)
 • cake toppers naar keuze (ik gebruikte de Silly Circus cake toppers)
 • 1 jaar kaarsje

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 50 minuten + afkoelen + 30 minuten

In de ingrediëntenlijst zie je bij het bananenbrood overal 2x voor staan. Dat komt dus omdat ik 2 bananenbroden heb gebakken in een ronde cakevorm van 22 cm. Die heb ik daarna helemaal laten afkoelen om verder te verwerken.

1. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet je cake springvormen in.

2. Meng per bananenbrood 300 gr volkorenbloem, 2 tl bakpoeder, mespuntje zout en 2 tl pumpkin spice in een kom.

3. Klop met de (hand)mixer de 2 eieren los en klop daarna de 125 gr appelmoes, 30 ml olijfolie, 2 el melk en 1 tl vanille extract erdoor. Daarna gaan de 3 geprakte bananen erdoor. Zet de mixer uit en roer de droge bestanddelen erdoor tot alles goed gemengd is.

4. Schep het beslag per bananenbrood in een springvorm en strijk glad en bak 40 minuten in de oven. Test met een satéprikker of de binnenkant droog is en dan is de cake klaar.

5. Laat beide bananenbrood cakes volledig afkoelen op een rooster. Snijd daarna met een scherp mes de bovenkant (die is gaan bollen) weg zodat je 2 platte cakes hebt en leg die op elkaar.

6. Maak de cream cheese frosting (daarvoor kreeg ik hulp van Cakeje van Eigen Deeg) door de roomkaas en boter te mengen met een (hand)mixer tot je geen verschil meer ziet tussen beide. Voer daarbij de snelheid langzaam op. Voeg daarna de poedersuiker in delen toe tot het goed is opgenomen en de frosting steviger is geworden. Ik heb minder poedersuiker dan normaal toegevoegd, omdat mijn baby nog geen ervaring heeft met suiker. Dus dit is voor hem al zoet genoeg. Klop als laatste de vanille extract erdoor.

Tip: Deze hoeveelheid is voldoende om de taart mee te bedekken. Als je zuinig aan doet, kun je er eventueel ook nog een laag mee maken tussen de 2 cakes. Of je maakt een extra hoeveelheid frosting, dat kan natuurlijk ook.

7. Zet de bananenbrood cakes op een bord of taartschaal en bestrijk met de frosting. Gebruik je paletmes om de frosting overal glad te strijken.

8. Bestrooi de taart met de eetbare confetti en zet de cake toppers erop. En vergeet het kaarsje niet!

Tip: Ik heb de taart een dag eerder voorbereid door de cakes alvast te bakken. Je kunt ervoor kiezen om ‘m al met frosting en al afgedekt in de koelkast te bewaren of je doet deze laatste stappen vlak voor het serveren. Kan allebei!

Super benieuwd of jullie deze taart gaan maken, laat het me weten in een reactie!

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Circustaart voor baby’s eerste verjaardag”

 1. Hi francesca,

  Mag ik vragen waarom de appelmoes? lk zie nergens anders een recept met appelmoes, het lijkt mij dat het brood dan zo papperig/waterig wordt?

  Dank alvast!