Francesca gaat van gas los: Open brief aan Stef

Beste minister Blok, beste Stef,

Anderhalf jaar geleden zijn we verhuisd naar onze nieuwe woning. Het eerste wat verbouwd werd, en het enige wat tot op heden echt klaar is, was de keuken. Niet zo gek natuurlijk, want koken is niet alleen mijn werk maar ook mijn leven.

Centraal in de keuken staat een roestvrijstalen kookeiland waar ik nog iedere dag trots naar kijk als ik in de vroege ochtend naar beneden kom voor een eerste kop koffie en mijn ontbijt. Daarvoor steek ik het gasfornuis aan en maak voor mezelf een kommetje havermout of bak een ei. Het sissende geluid van het gas in de stille ochtend in combinatie met de geur van eten, het heeft bijna iets betoverends.

Tijdens het koken las ik onlangs een nieuwsbericht in de NOS app, ik kan namelijk heel goed twee of meer dingen tegelijk, waardoor mijn betovering werd verbroken: gas als vanzelfsprekende vorm van brandstof gaat verdwijnen. Niet vandaag, niet morgen, maar wel in de toekomst en dat moment komt al sneller dichterbij dan ik dacht.

Maar hoe, beste minister Blok, beste Stef, ga ik dan voortaan koken?
Ik, die verslaafd is aan haar GASfornuis, weet het even niet meer.

Het leek me verstandig om u daar eens een brief over te schrijven, maar niet voordat ik wat eigen onderzoek had gedaan. Wat schetst mijn verbazing in de gesprekken die ik vervolgens heb gevoerd…iemand vertelde mij dat u heeft gezegd, en ik quote, “je denkt toch niet dat we de huisvrouwen in Nederland kunnen gaan vertellen dat ze straks niet meer op gas mogen koken?”.

Beste minister Blok, beste Stef, dat kan toch bijna niet waar zijn?
Ik geloof nog steeds in het voordeel van de twijfel en dat verandering echt mogelijk is, zelfs bij deze ‘eigenwijze en verstokt op gas kokende-huisvrouw’.

Ondanks mijn licht emotionele bezwaren wil ik wel een duidelijk standpunt innemen als het gaat om het behoud van onze planeet in de toekomst. Ook als het betekent dat mijn gasfornuis vervangen wordt door een alternatief waar ik nu nog niet helemaal achter sta. Als ik kan laten zien dat het werkt, kan hopelijk iedereen het!

Inmiddels is mij in grote lijnen bekend dat er vele oplossingen zijn voor het koken en verwarmen van onze woning zonder aardgas en daarom heb ik iets bedacht waar ik u graag bij betrek. Op deze dag voor de Nationale Klimaattop beloof ik de uitdaging aan te gaan en ga ik me verdiepen in de mogelijkheden. Open staan voor vernieuwing noemen ze dat en zelfs ik kan dat. Sterker nog, mijn partner staat er versteld van.

Ik ga mijn keuken laten analyseren op duurzaamheid, ga op zoek naar alternatieven voor mijn gasfornuis en breng daarbij in kaart wat de te nemen stappen zijn en welk kostenplaatje daar aan verbonden is. Met een goed gefundeerd besluit tot gevolg zodat ik straks op D-Day met een trots gevoel een nieuwe én duurzame manier van koken verwelkom.

Beste Stef (inmiddels mag ik wel tutoyeren toch?), ik ben overtuigd. Samen gaan we ‘van gas los’ en dat begint vandaag.

francesca-gaat-van-gas-los-kitchenaid

Bewaren

Mijn gastransitie in de keuken doe ik niet alleen, onder andere het Programmabureau Warmte Koude Zuid-Holland en KitchenAid gaan me hierbij helpen. Lees hier mijn disclaimer.

Bewaren

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Francesca gaat van gas los: Open brief aan Stef”

  1. Hoi Francesca,
    Ik heb een vraagje, want mijn ouders hebben nu nog wel gas en de enige reden daarvoor is hun grote collectie goede pannen, die helaas niet bruikbaar zijn op inductie. Wat is een goed alternatief?

    1. Hi Bregje, ik kom daar snel op terug! Ik zit nu middenin mijn eigen oriëntatie namelijk 🙂 Wat voor mij handig is om te weten (binnenkort afspraak met een pannenspecialist), wat voor type pannen/merk hebben ze?