Francesca’s Weekmenu #202 – Een week bewust eten

Deze week kwam er een artikel online waarin onze huisdiëtist Jonathan schreef over een gezond voedingspatroon. Een ingewikkeld vraagstuk waar niet één standaard antwoord op gegeven kan worden, maar hij heeft in het artikel wel richtlijnen gegeven waarmee je goed aan de slag kunt. Mij leek het interessant om een …

Deze week kwam er een artikel online waarin onze huisdiëtist Jonathan schreef over een gezond voedingspatroon. Een ingewikkeld vraagstuk waar niet één standaard antwoord op gegeven kan worden, maar hij heeft in het artikel wel richtlijnen gegeven waarmee je goed aan de slag kunt.

Mij leek het interessant om een weekmenu te maken waarin ik laat zien hoe ik zijn richtlijnen toepas in een weekmenu. Hoe zouden wij nou thuis een week bewust eten? Nou, op deze manier dus! Lekker, gevarieerd en met makkelijk te bereiden gerechten. Hier eet trouwens het hele gezin van mee :-). Geniet van het weekmenu!

Maandag

Deze couscoussalade is echt extreem makkelijk om te maken en je kunt er eindeloos mee variëren. In deze versie voegde ik kikkererwten, paprika, lente-ui, abrikozen en verse kruiden toe.

Duurzame tip: Je voelt ‘m misschien al aankomen, maar een couscoussalade is een perfect gerecht om kliekjes groenten in te verwerken. Denk bijvoorbeeld aan prei, broccoli, pompoen, courgette, spinazie spinazie of venkel. Kan er allemaal in! Sommige groenten moet je wellicht eerst even roerbakken zodat ze gaar worden. En de couscoussalade die je vervolgens over hebt, kun je de volgende dag weer eten als lunch.  

Dinsdag

De Oosterse vispakketjes staan al jaren op de blog en blijven een topper. Door de vis, groenten en Oosterse smaakmakers te combineren in een aluminium pakketje in de oven trekken alle smaken goed in elkaar. Ik vind het lekker om er een (zoete) aardappelpuree en salade bij te serveren.

Duurzame tip: Kies voor ASC of MSC diepvriesvis uit de supermarkt of vraag je visboer naar een geschikte seizoensvis.

Woensdag

Deze pittige curry met kip, wortel en doperwten is ook al zo makkelijk om te maken. Ik serveerde ‘m met witte rijst, maar je kunt het geheel ook voedzamer maken door voor zilvervliesrijst te kiezen. Eten er kleine kinderen mee? Dan zou ik de groene currypasta voor gele currypasta vervangen zodat het gerecht een stuk milder wordt.

Donderdag

Pasta hoort absoluut in mijn bewuste voedingspatroon. Sterker nog: alle koolhydraten horen er bij mij in. Je kunt kiezen voor volkoren pasta, maar soms is de echte ‘witte’ pasta toch echt het allerlekkerst en het draait uiteindelijk om balans. Voor deze pasta met paprika, courgette en groenteballetjes (iets naar beneden scrollen op deze pagina) koos ik een keer voor de rode linzen penne (kocht ik bij AH) en dat smaakte erg lekker. De kinderen vonden dit gerecht geweldig!

Duurzame tip: Kliekjes in de koelkast bewaren zodat je de volgende dag kunt lunchen met een koude pastasalade of je warmt ‘m nog even kort op.

Vrijdag

Ook als ik bewust eet, ga ik nog steeds voor comfort food. En deze roergebakken bief met bimi en noedels valt zeker in die categorie.

Zaterdag

Vandaag een keer geen broodje, maar salade als lunch. Dat vind ik namelijk ook een heerlijk lunchgerecht voor het weekend. Deze salade met peer, serranoham en hazelnootdressing is zalig!

Duurzame tip: Sinds kort verzamel ik op zaterdagochtend mijn kliekjes uit de koelkast en maak daar geregeld een salade, soep, frittata of iets anders mee. Deze zet ik dan goed afgedekt in de koelkast zodat we er de rest van het weekend van kunnen eten. Door eerst dat te doen, weet ik precies hoeveel eten we nog in huis hebben en daarna ga ik pas boodschappen doen (is soms niet eens nodig!). Scheelt een heleboel ‘onnodige’ boodschappen en we verspillen er ook veel minder door.

Zondag

Pancakes met banaan en chocolade als ontbijt terwijl je bewust eet? Jazeker, dat doe ik ook! En zeker op zondag, want dat is altijd een verwenochtend. Deze chocolade banaan pancakes zijn echt verrukkelijk én ze bevatten minder kcal omdat ik de toegevoegde suikers vervangen heb door een nieuw stevia product zonder bittere smaak. Waardoor je een lekkere zoete smaak krijgt, zonder dat je proeft dat het geen echte suiker is. Daar hou ik van!

Bewaar het weekmenu op Pinterest!

Wil je het weekmenu opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Geniet van de gerechten uit dit weekmenu! Als je een foto deelt op social media, vergeet dan niet om mij te taggen met #francescakookt. Zo kan ik je foto terugvinden en dat vind ik hartstikke leuk om te zien.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)