Francesca’s Weekmenu #253 – Haal Denemarken in huis

Wat kun je doen als je deze zomer niet naar het buitenland op vakantie gaat? Dan haal je je favoriete vakantieland gewoon naar je eigen huis! Iets wat wij afgelopen meivakantie al hebben gedaan. En dat beviel zo goed dat ik het idee graag met jullie deel deze zomervakantie! De komende vier weken gaan we in ieder weekmenu naar een ander land op vakantie. Naast authentieke gerechten, waardoor je je gelijk even in het betreffende vakantieland waant, geef ik ook tips voor leuke activiteiten gedurende de week, inclusief Spotify playlists waardoor je het vakantiegevoel direct krijgt.

Deze week gaan we naar Denemarken op vakantie in het eerste weekmenu van de zomer. Ik heb maar liefst vier authentieke gerechten opgenomen in dit weekmenu. Denk aan frikadeller, een broodje stjerneskud (wie kent het niet) met schol en garnalen, de lekkerste Deense hotdogs en een zelfgemaakte Deense kanelstang voor in het weekend. Gelijk de klapper van de week! Tussendoor eten we natuurlijk ook, wat normaler want het kan niet iedere dag feest zijn natuurlijk ;-).

Leuke tips voor ‘Deense’ activiteiten thuis

  • Maak het deze week extra gezellig en knus in huis/tuin/op het balkon en rem je leven even af. Geniet van de kleine dingen en elkaar. Want: Hygge! Als je geen idee hebt waarover ik het heb, lees dan even dit artikel.
  • Ontbijt uitgebreid met allemaal lekkere zoete broodjes. Typisch Deens!
  • Zet Deense muziek op: de playlist ‘DanksNL hygge in huis’ vonden wij top.
  • Wil je je huis een beetje Deens aankleden? Kijk dan op deze site voor leuke vlaggetjes en ballonnen. Ik heb hier destijds ook mijn vlaggetjes besteld.
  • Maak een ‘LEGO station’ middenin de woonkamer waar de hele week gespeeld mag worden met LEGO.
  • Maak eens een uitgebreide Smørrebrød lunch. Daarvoor heb ik zelf geen recept, maar op deze site leer je er echt alles over.
  • Leer 10 Deense woordjes uit je hoofd. Hieronder op de foto’s heb ik er vast een paar voor je!
  • Bingewatch een Deense serie die je nog niet hebt gezien. The Bridge, Dicte en Rita zijn goede tips.
  • Trakteer jezelf op een mooi Deens kookboek. Tip: Kopenhagen Food van Trine Hahnemann.
  • Wil je graag een keer echt naar Denemarken: stippel dan deze week eens je favoriete reis uit (alleen of samen met je gezin) en maak er een moodboard van. Voorpret is het halve werk en dan heb je iets om naar uit te kijken. Lees mijn reisverslagen nog eens of kijk op de site van Dansk.nl voor veel inspiratie.
  • En eet lekker veel Deense gerechten natuurlijk! Hieronder vind je vier recepten in mijn weekmenu.

Wil je de wekelijkse e-mailnieuwsbrief ontvangen met daarin het weekmenu? Schrijf je dan hier in, dit is uiteraard helemaal gratis en je kunt je altijd weer uitschrijven.

Maandag

We beginnen de week met een niet-Deens recept ;-). Vandaag staan mijn gevulde courgettes met couscous, doperwten en feta op het menu. Een heerlijk vega begin van de week. Hou je hier nog wat van over? Bewaar dit dan voor de volgende dag, want je kunt de kliekjes heel goed bij de broodjes van de dinsdag serveren.

Dinsdag

We gaan Deens eten vandaag, en hoe! Een broodje Stjerneskud is typisch Deens en bestaat uit een gepaneerd en gebakken stukje schol en wordt geserveerd op brood met gekookte garnalen, sla, komkommer, tomaat, een heerlijke saus en asperges. Ik vind het echt een zalig broodje! Ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden :-).

Woensdag

Vandaag hebben we even een vegetarisch balansdagje. Ik heb de volkoren wraps met bonen, gaucamole en gekookte maïskolven op het menu gezet. Makkelijk te maken, voedzaam en heel lekker.

Donderdag

En weer terug naar Denemarken, want vandaag gaan we frikadeller eten. En nee, dat zijn geen frikandellen ;-), maar ovale gehaktballetjes. Wederom typisch Deens en er zijn verschillende versies van te vinden. Ook met vis of vegetarisch. Ik maakte ze met half-om-half gehakt (maar alleen rund kan ook) en serveerde ze met gekookte aardappels en een salade van biet en augurk.

Vrijdag

Vandaag maken we een klein uitstapje naar de Midden-Oosterse keuken, want ik combineerde rozen harissa met kipkluifjes, krieltjes, cherrytomaten en olijven en liet vervolgens de oven al het werk doen. Heerlijk comfort food voor de vrijdag.

Zaterdag

Het weekend staat volledig in het teken van Denemarken! Vandaag zet ik de echte Deense hotdogs op het menu. Inclusief zelfgemaakte hotdogbroodjes (te lekker), een zoetzure komkommersalade en gebakken uienringen. Als je helemaal los wilt gaan, kun je ook nog de remouladesaus zelf maken.

Zondag

Last but not least staat vandaag een heerlijke Deense zoetigheid op het menu. Denemarken staat bekend om alle geweldige baksels die je in de uitgebreide bakkerijen kunt kopen. Van het lekkerste brood, tot hartige en zoete broodjes. Mijn favoriet is de kanelstang die gemaakt wordt met onder andere kaneel, room en hazelnoten. Als ik deze heb gemaakt, kan ik echt niet stoppen met eten.

Met het recept kun je twee kanelstangen maken en dat zou ik echt doen. Heel veel extra werk is het niet, want je bent toch bezig, en die tweede kun je gewoon invriezen in stukken. Ik laat ze altijd rustig ontdooien, maak ze een beetje vochtig en piep de stukken op in de oven op 100/120 graden (een minuut of 10).

Bewaar het weekmenu op Pinterest!

Wil je het weekmenu opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Geniet van de gerechten uit dit weekmenu! Als je een foto deelt op social media, vergeet dan niet om te taggen met #francescakookt. Zo kan ik je foto vinden en dat vind ik hartstikke leuk om te zien.

Dit artikel bevat een affiliate link naar bol.com. Lees ook hier mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *