3.85 van 480 stemmen

Surinaamse bami

30 minuten
Hoofdgerecht
Surinaams

Surinaamse bami is wellicht een van de makkelijkste Surinaamse gerechten om te maken. Het staat bij ons dan ook regelmatig op tafel! Bij ons thuis maakt The Mr. vaak bami. Ik heb hem daarom zijn recept ontfutseld en op veler verzoek komt deze vandaag op de blog. Waar komt Surinaamse …

Surinaamse bami is wellicht een van de makkelijkste Surinaamse gerechten om te maken. Het staat bij ons dan ook regelmatig op tafel! Bij ons thuis maakt The Mr. vaak bami. Ik heb hem daarom zijn recept ontfutseld en op veler verzoek komt deze vandaag op de blog.

Surinaamse bami

Waar komt Surinaamse bami vandaan?

Van oorsprong is het geen echt Surinaams gerecht, maar is het ontstaan door de Javaanse emigranten. Dat is het mooie van de Surinaamse keuken. Doordat de bevolking een mengelmoes is Hindoestanen, Creolen, Javanen, Chinezen en andere bevolkingsgroepen, heeft dit veel impact gehad op de wijze van koken. Traditionele gerechten zoals nasi goreng, soto ajam en bami goreng zijn vervolgens ‘versurinamiseerd’. Resulterend in een rijk pallet aan Surinaamse gerechten met kenmerkende smaken. Die nog steeds authentiek worden bereid zonder lifjes en lafjes. Geen polonaise aan de Surinaamse keuken, daar houden ze niet van. Gelukkig maar.

En jazeker, Surinaamse bami wordt gemaakt met spaghetti. Dus niet allemaal vragen of ik wellicht een foutje heb gemaakt in de ingrediëntenlijst. De bami wordt vaak gegeten als basis, net als witte rijst of nasi, en daar worden dan nog diverse gerechten bij geserveerd. Denk aan gemarineerde kip of roergebakken spinazie met ui en knoflook. De sambal en zuur van komkommer mogen niet op tafel ontbreken. Voor de doordeweekse bami bak ik de kip gewoon mee en als ik geen zuur in huis heb, snijd ik net zo makkelijk een komkommer in halve maantjes en serveer die erbij.

Surinaamse bami

Ingrediënten

  • 500 gr spaghetti
  • 3 kleine vierkante Maggiblokjes (te koop bij supermarkt en toko)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 gr kippendijenfilet
  • 4 takjes verse selderij
  • zonnebloemolie
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 1/2 tl 5 spices poeder
  • 1 stukje verse gember van 2cm
  • 1 volle tl tomatenpuree
  • 5 el zoute ketjap (sojasaus)
  • 2 el zoete ketjap

Aan de slag!

  • Kook de spaghetti beetgaar in een ruime pan met kokend water en 2 Maggiblokjes.
  • In de tussentijd hak je de knoflook en ui helemaal fijn en snijd je de kippendijenfilet in stukjes. Haal de blaadjes selderij van de takjes af en hak deze grof.
  • Giet de spaghetti af in een vergiet en schep terug in de pan. Schenk er een halve eetlepel zonnebloemolie en 1 eetlepel zoute en zoetje ketjap over en meng dit goed door de spaghetti zodat alle sliertjes goed bedekt zijn.
  • Pak een grote wok en verhit deze. Schenk er 1 eetlepel zonnebloemolie in en fruit daarin de ui en knoflook een minuut.
  • Voeg 1 Maggiblokje, zwarte peper, 5 spices poeder, stukje gember en een klein scheutje water toe en bak dit geheel nog een minuut of 2.
  • Schep daarna de stukjes kip erbij en bak op medium/hoog vuur totdat de kip aan de buitenkant een bruin laagje heeft en van binnen gaar is. Op het laatst bak je de tomatenpuree nog een minuut mee.
  • Zet het vuur laag en schenk er 4 eetlepels zoute en 1 eetlepel zoete ketjap bij en schep vervolgens de spaghetti erdoor. Doe dit rustig met 2 lepels en zorg ervoor dat alles goed vermengd raakt. Warm even door en proef of het goed op smaak is. Zo niet, dan voeg je nog wat extra zoute en/of zoete ketjap toe. Op het laatst schep je de grofgehakte selderij erdoor.

Notities

  • Dit recept is voor een hoofdgerecht voor 4 - 6 personen
  • Serveer er zuur, sambal en eventueel geroosterde kip uit de oven bij.
  • Liever vegetarische bami eten? Laat dan de kippendijenfilet eruit en vervang door tofu of vegetarische kip stukjes. Of maak deze vegetarische bami.
  • Wil je een Surinaamse bami met meer groente? Maak dan eens deze gezondere variant.
  • Bereidingstijd: 30 minuten

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

1 gedachte over “Surinaamse bami”

Reacties zijn gesloten.

3.85 from 480 votes (479 ratings without comment)
Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca