Surinaamse bami is wellicht een van de makkelijkste Surinaamse gerechten om te maken. Van oorsprong is het geen echt Surinaams gerecht, maar is het ontstaan door de Javaanse emigranten. Dat is het mooie van de Surinaamse keuken. Doordat de bevolking een mengelmoes is Hindoestanen, Creolen, Javanen, Chinezen en andere bevolkingsgroepen, heeft dit veel impact gehad op de wijze van koken. Traditionele gerechten zoals nasi goreng, soto ajam en bami goreng zijn vervolgens ‘versurinamiseerd’. Resulterend in een rijk pallet aan Surinaamse gerechten met kenmerkende smaken. Die nog steeds authentiek worden bereid zonder lifjes en lafjes. Geen polonaise aan de Surinaamse keuken, daar houden ze niet van. Gelukkig maar.
Bij ons thuis maakt The Mr. vaak de bami. Ik heb hem daarom zijn recept ontfutseld en op veler verzoek komt deze vandaag op de blog. En jazeker, de bami wordt gemaakt met spaghetti. Dus niet allemaal vragen of ik wellicht een foutje heb gemaakt in de ingrediëntenlijst. De bami wordt vaak gegeten als basis, net als witte rijst of nasi, en daar worden dan nog diverse gerechten bij geserveerd. Denk aan gemarineerde kip of roergebakken spinazie met ui en knoflook. De sambal en zuur van komkommer mogen niet op tafel ontbreken. Voor de doordeweekse bami bak ik de kip gewoon mee en als ik geen zuur in huis heb, snijd ik net zo makkelijk een komkommer in halve maantjes en serveer die erbij.

kan ik dit ook maken met kipkluifjes ??
Niet in de bami, dan moet je die apart bereiden en erbij serveren. Er staat een recept voor Surinaamse kip op mijn blog.
Ik vind allee díe maggieblokjes niet goed door de E nummers ,wat kan ik in pllaats doen
Zout
Bij biologische winkel kun je bouillonblokjes of poeder kopen zonder e nummers.
WAS HEERLIJK MAAR IK MISTE TOCH EEN BEETJE HET HETE VERSE RODE PEPER??
Die doe ik er nooit door, maar ik serveer er sambal bij. Die kun je ook op mijn blog vinden.
Hoi Bert, een kleine tip
Als je de bami maakt moet je ook de gemarineerde kip maken van Francesca. Als de kip uit de oven komt is er genoeg marinade over om door je bami te doen en dan is die lekker pittig. Zo maak ik ‘m altijd en iedereen is razend enthousiast
Groetjes Josien
De bami was heerlijk! Bedankt voor al je lekkere recepten ☺️
Graag gedaan 🙂
Echt heel lekker Surinaamse bami… Maak het regelmatig… Uiteraard met kip en zuur… 😀
Er staat zoute en zoete ketjap. Dan lees ik asin en manis. Maar achter zout staat “sojasaus’.. wat bedoel je daarmee?
1. Ketjap asin? (Ik wert dat die op basis van soja is)
Of 2. Soy sauce ( de zwarte dunne japanse saus, die veel zouter is?)
Alvast bedankt!
Ik vind je recepten top!
Groetjes, Ray
Ik gebruik de yellow label black soy
Yesss, heerlijk
Mjammmieee deze ga ik van de week maken😋
🙂
Ik maak deze bami met regelmaat erg lekker!
Dankjewel!
Eigenlijk best een snel en eenvoudig recept, maar in één woord: heerlijk!
Bedankt voor je recept.
Heel graag gedaan!
Errug lekker!
😀
Vandaag 30-8-2020 de Surinaamse bami gemaakt en het zuur. Dit waren jeugdherinneringen voor mijn vriend die half Surinaams is en het erg lekker vond.
Dank je wel voor het heerlijke recept
Geweldig om te lezen, dankjewel!
Rasp je de gember of blijft deze gewoon als stuk van 2cm in het gerecht zitten?
Die blijft in stukken erin zitten, anders wordt de gembersmaak te overheersend.
Heerlijk gerecht, ook de komkommer in zuur viel goed in de smaak. Dit gerecht komt zeker vaker op tafel!
Ziet er goed uit! Wat voor groente zou ik hier nog bij kunnen doen?
Ik maak deze bami meestal met Paksoy en gebruik ik kippendij welke ik marineer met saté trafasi van het merk faja lobi. Erg smakelijk en heerlijk gerecht
Heerlijk !! Heb het al een aantal x gemaakt blijft een goeie recept, al is het iets bekendst blijft lekker 😋
Ik lees dat je de blaadjes selderij van de takjes af moet halen en die fijnhakken. Gaat het om de blaadjes of de stengels die ik moet fijn hakken?
De blaadjes. Maar als je ook de steeltjes fijnhakt, gaat er nog steeds niets mis.
Francesco,
Ten eerste bedankt voor jou recept Surinaamse bami.
Ten tweede wat stond ik te genieten toen ik jou recept ging maken.
En ten derde wat was dat heerlijk zelfs mijn zoon 14 en dochter 18 jaar hadden twee keer opgeschept.
Ik had de kippendij wel achterwege gehouden omdat we een vegetarische in de familie hebben, maar het is de doen
Ook had ik van te voren een zoetzure komkommer met rode ui erbij gemaakt. Echt een heerlijke combinatie..
een madame jeanette stampen en er later door heen doen is ook heerlijk
Wat zijn 5 spices