Ontbijtrepen met pruimen

Afgelopen week stond er 1,5 kilo Hollandse pruimen op mijn aanrecht. Ik was eerst van plan om er een taart van te bakken, maar het was ochtend en ontbijten moest ik ook nog. Na wat inspiratie van Pinterest kwam ik bij deze breakfast bars uit van Jen. Het zag er heerlijk uit, maar ik was niet gecharmeerd van de enorme hoeveelheid geraffineerde suiker die erin ging. En nou kan ik best heel gek zijn op suiker, maar niet bij het ontbijt. Ik wil mijn dag graag wat bewuster beginnen. Dan kies ik liever voor honing of ahornsiroop (om het vegan te maken) bijvoorbeeld. Ik diezelfde ochtend aan de slag om er deze ontbijtrepen met pruimen van te maken. Die ook nog eens mega lekker zijn! Het voordeel hiervan is dat je ze in porties gelijk invriest. Zo kun je nog dagen, misschien wel weken vooruit.

Ontbijtrepen met pruimen_2

Wat je nodig hebt

– 50gr walnoten
– 50gr amandelen
– 100gr amandelmeel
– 150gr havermout
– 1tl bakpoeder
– snuf zout
– 150ml kokosolie (gesmolten)
– honing of ahornsiroop (naar smaak)
– 1 kilo pruimen
– 20ml honing of ahornsiroop
– 2el amandelmeel
– 2el kokosolie (gesmolten)
– 1tl kaneel
– rasp van 1 citroen

Wat je gaat doen

Bereiden: 30 minuten (inclusief 12 minuten eerste oventijd)
Oven: 35-40 minuten

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Hak de walnoten en amandelen helemaal fijn in een hakmolen. Meng deze met de 100gr amandelmeel, havermout, bakpoeder en zout. Roer dit goed door en schenk daarna de 150ml kokosolie erbij en voeg honing naar smaak toe. Meng dit met je handen door elkaar tot een crumble. Als het nog iets te droog is, dan schenk je er nog een beetje kokosolie bij.

Pak een plat, rechthoekig bakblik (die van mij was 30x23cm) en vet deze in met een dun laagje kokosolie. Verdeel 3/4 van je crumble gelijkmatig over de bodem en druk deze goed aan. Schuif het bakblik in de oven en bak deze ongeveer 10-12 minuten totdat de bovenkant bruin begint te worden.

In de tussentijd ga je de pruimen in stukjes snijden. Halveer de pruim, haal de pit eruit en snijd in grove stukjes. Dit luister niet zo nauw. Doe de pruimen in een kom en meng met de 20ml honing, 2el amandelmeel, 2el kokosolie, kaneel en citroenrasp.

Haal je bakblik uit de oven en verdeel het pruimenmengsel gelijkmatig over de bodem. De crumble die je nog over hebt, verdeel je hier weer gelijkmatig over. Zet het bakblik terug in de oven en bak nog 35-40 minuten totdat de bovenkant mooi bruin is. Controleer na een minuut of 20 of het niet te hard gaat. Als de bovenkant al bruin is dan kun je het bakblik afdekken met aluminiumfolie. Haal daarna uit de oven en laat volledig afkoelen. Zet het bakblik vervolgens eerst een uur of 4 (afgedekt) in de koelkast. Daarna kun je er met een scherp mes repen van snijden. Ik haalde er 16 uit en die heb ik in porties van 2 gelijk ingevroren.

Ontbijtrepen met pruimen_3

Bewaren

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Ontbijtrepen met pruimen”

 1. Hoi,

  Dit ziet er heerlijk uit. Ik heb toevallig nog een pot Dalfour pruimen staan. Wat denk je: zou dit ook werken?
  Grtz. Marsha

 2. Geweldig recept, en je begint zo leuk: “… maar het was ochtend en ontbijten moest ik ook nog.” en vervolgens kom je met een recept welke na bijna 1,5 uur bereiding, nog eens een uur of vier moet afkoelen in koelkast. Whahahaha, dat zal een laat ontbijt zijn geweest.

  Overigens is het noodzakelijk de pruimen te mengen met de 20ml honing, 2el amandelmeel, 2el kokosolie, kaneel en citroenrasp. Of kunnen deze ook puur zonder te mengen worden gebruikt?

  1. Haha, ik moet bekennen dat ik stiekem al een heel stuk heb opgegeten toen het net uit de oven kwam 😉 Het is niet noodzakelijk om te mengen, maar dan blijft het wel vrij vloeibaar en een tikkeltje zuur.

 3. Deze zijn een goed begin van de dag! Althans dat denk ik…het water loopt me uit de mond. Ik ga ze maken…jumjum.

 4. Heerlijk recept, echter……..hij was bij mij verbrand.
  Ik vraag me af of 200 graden wel de juiste instelling is, meestal bak ik dergelijke repen in 150 graden.
  In plaats van pruimen heb ik blauwe bessen gebruikt, ik had zelf heel veel blauwe bessen geplukt, er een moes van gemaakt met alleen chiazaden erbij, ook heerlijk.
  Ik heb de repen wel geproefd, maar de volgende keer probeer ik het op 150 graden.
  Verder geniet ik echt van je recepten en de weekmenu’s vind ik een super idee, onder het mom tussen de bomen het bos niet meer zien weet ik vaak niet wat ik kiezen moet.

  1. Oh jee, wat zonde! Bij mij ging het helemaal goed op 200 graden, maar het kan enorm verschillen per oven. Daarom is het altijd belangrijk om het zelf ook goed in de gaten te houden als iets in de oven staat. Ik zal de temperatuur wel voor de zekerheid terugzetten naar 190 graden.
   Fijn dat je verder wel geniet van mijn recepten 🙂

 5. Ziet er heerlijk ui! Wil het straks maken! Waarmee kan de havermout worden vervangen?

 6. Ik heb je blog al een tijd terug ontdekt en ik wilde je nu even zeggen hoe leuk ik je blog vind! Ik ben altijd meer een stille overal en nergens recepten zoeker geweest, maar mijn passie voor koken begint wat te exploderen en ik begin mij wat te settelen op het net haha. Mede omdat ik zelf een blog aan het opstarten ben. Ik probeer zodoende wat orde in mijn online kookleven te scheppen. Jouw blog is echt overduidelijk een van mijn favorieten, ook al zijn niet alle recepten even interessant voor mij als vegetariër 😉 (hoewel sommige vlees gerechten zich uitstekend lenen voor een vega twist). Je schrijft met een heerlijke portie Hollandse nuchterheid en humor en deelt zowel leuke basic recepten als creatieve inspiratiebronnen en hebt een fijne filosofie wat betreft eten. En ik post dit hier omdat deze ontbijtrepen er heerlijk uitzien! Ik ga ze zeker een keer maken, met pruimen of ander fruit. Dat wilde ik ook zeggen 😉

 7. Op de afbeelding ziet het er krokant uit.! Dat is die van mij namelijk niet! Wel erg lekker.!

 8. Heb deze repen gemaakt met verse pruimen uit de tuin en ze waren super gelsaagd! Dank je wel voor het lekkere receptje. Ik eet ze ’s morgens met griekse yoghurt erbij 😋

 9. Heb deze repen gemaakt met verse pruimen uit de tuin en ze waren super geslaagd! Dank je wel voor het lekkere receptje. Ik eet ze ’s morgens met griekse yoghurt erbij 😋

 10. Hoi, het ziet er heerlijk uit, ik ga hem zo maken voor morgenochtend. Hoe zou je hem het best een beetje kunnen opwarmen?

 11. Hoi francesca!

  Ook ik bekijk wekelijks je blog en geniet volop van je recepten en tegenwoordig ook je reizen! Leuk om jou recepten en reizen als inspiratie te gebruiken.

  Dit lijkt me een super lekker recept maar mag ik zeuren en vragen om een alternatief voor honing, ik lust haast alles maar honing vind ik zo overheersen qua smaak in welke hoeveelheid dan ook. Ik proef altijd de honing als dat ergens in zit en laat ik dat nou net niet lekker vinden. Zijn er alternatieven ?

  Liefs Wendy

  1. Dankjewel, wat fijn om te lezen! En natuurlijk mag je ‘zeuren’ om de honing ;-). Misschien is ahornsiroop of agavesiroop een goed alternatief voor je?

 12. Op het plaatje ziet het resultaat er heel anders uit. Zijn daar de pruimen gepureerd o.i.d. ?

Reacties zijn gesloten.