Hartige boekweitpannenkoek met fetaspread & groente

Sponsored – Wanneer heb jij voor het laatst hartig ontbeten? Wellicht hou je er helemaal niet van of je bent hetzelfde als ik. Iemand die het eigenlijk heerlijk vindt, maar bij wie het niet gelijk opkomt in de ochtend. Wellicht komt dat omdat ik dan nog niet helemaal wakker ben, maar dat terzijde.

Niks mis trouwens met een zoet ontbijt! Zo maakte ik laatst deze romige pap met gepocheerde peertjes en krokante Brinta Oergranen. En vooral die krokante granen inspireerden me ook eens een hartig ontbijt te maken. Want wat nou als je deze roostert met specerijen? Dan krijg je dus weer die lekkere bite én een hartige smaak. Voor als je je afvraagt wat Brinta Oergranen precies zijn, het is een nieuwe granenvariatie van Brinta en bevat 5 granen (rogge, haver, gerst, tarwe en spelt ) en 0% toegevoegde suikers.

Ik combineerde het met een van mijn favoriete onderdelen om mee te ontbijten…pannenkoeken! Ik maakte ze met boekweitmeel, wat ze neutraal van smaak houdt en dat past goed bij de fetaspread, wortel, rode kool en natuurlijk de geroosterde Brinta Oergranen. Niet alleen een heel fijn ontbijt, je kunt er ook prima mee lunchen en als je genoeg pannenkoeken hebt gemaakt (lang leve de vriezer) dan ben je ’s ochtends ook snel klaar. Daarnaast nog een bijkomend voordeel, je hebt gelijk een portie groenten binnen!

Wat je nodig hebt voor 4 personen als ontbijt of lunch:

Voor de geroosterde Brinta Oergranen

  • halve tl kaneel
  • halve tl gemalen koriander
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl komijn
  • 1 el olijfolie
  • 50 gram Brinta Oergranen

Voor de feta spread

  • 75 gr feta
  • 2 el Griekse yoghurt
  • 1 tl harissa

Voor 4 dikkere of 6 dunnere pannenkoeken

  • 100 gr boekweitmeel
  • snufje zout
  • 300 ml melk
  • 1 ei
  • boter om te bakken

Voor de garnering

  • 100 gr geraspte wortel
  • 100 gr geraspte rode kool
  • handje gehakte peterselie
  • optioneel: kiemgroenten (ik gebruikte een mix van radijs, prei en groene radijs)

Variatietip: je kunt ook tortilla’s gebruiken in plaats van pannenkoeken

Wat je gaat doen:

Bereidingstijd: 30 minuten

  1. Meng de kaneel, gemalen koriander, kurkuma, chilipoeder en komijn. Verwarm een koekenpan en rooster de Brinta Oergranen samen met het kruidenmengsel en olijfolie 1-2 minuten terwijl je de pan blijft omschudden zodat alle kanten geroosterd worden. Laat afkoelen.
  2. Meng de feta met de yoghurt en harissa in een hakmolen of keukenmachine tot een spread (je kunt de harissa ook eruit laten). Je kunt het ook met de hand mengen, zorg er dan voor dat je de feta goed verkruimeld. De spread zal dan wel wat grover blijven. Zet het mengsel opzij.
  3. Maak een beslag door het boekweitmeel te mengen met een snufje zout. Voeg dan het ei en de melk toe. Klop het geheel goed door met een garde.
  4. Verwarm boter in een koeken- of crêpepan. Je kunt zelf de dikte van de pannenkoek bepalen, een halve soeplepel is genoeg voor een extra dunne pannenkoek zoals ik maakte in de crêpepan. Bak de pannenkoeken een voor een, telkens met een nieuw klontje boter. Houd ze warm tussen twee borden.
  5. Beleg iedere pannenkoek met een laagje fetaspread, wat wortel, kool, geroosterde Brinta Oergranen en een klein beetje kiemgroenten en je hartige ontbijt/lunch is klaar 🙂

Tip: de hartig geroosterde Brinta Oergranen zijn ook erg lekker door een salade, dus je kunt daar prima wat meer van maken. Of rooster ze met zoete specerijen en strooi door de yoghurt.

Waar verkrijgbaar? De Brinta Oergranen zijn te vinden bij Jumbo, Plus, Boni, Jan Linders, Vomar en Deen.

Ik ben benieuwd wat jullie van deze hartige boekweitpannenkoek met fetaspread en groente vinden! En hebben jullie nog tips voor andere hartige ontbijtjes?
Dit is een samenwerking met Brinta
, lees hier onze disclaimer.

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
met 210 recepten, weekmenu’s en duurzame tips

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *