Boekweitpannenkoeken met fetaspread en groente

Wanneer heb jij voor het laatst hartig ontbeten? Wellicht hou je er helemaal niet van of je bent hetzelfde als ik. Iemand die het eigenlijk heerlijk vindt, maar bij wie het niet gelijk opkomt in de ochtend. Vandaag breng ik daar verandering in met deze hartige boekweitpannenkoeken met fetaspread en groente als ontbijt.

Niet alleen een heel fijn ontbijt, je kunt er ook prima mee lunchen en als je genoeg pannenkoeken hebt gemaakt (lang leve de vriezer) dan ben je ’s ochtends ook snel klaar. Daarnaast nog een bijkomend voordeel, je hebt gelijk een portie groente binnen!

Wat je nodig hebt voor 4 personen als ontbijt of lunch:

Voor de geroosterde granen

  • halve tl kaneel
  • halve tl gemalen koriander
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl komijn
  • 1 el olijfolie
  • 50 gram Brinta Oergranen of andere granen

Voor de fetaspread

  • 75 gr feta
  • 2 el Griekse yoghurt
  • 1 tl harissa

Voor 4 dikkere of 6 dunnere pannenkoeken

  • 100 gr boekweitmeel
  • snufje zout
  • 300 ml melk
  • 1 ei
  • boter om te bakken

Voor de garnering

  • 100 gr geraspte wortel
  • 100 gr geraspte rode kool
  • handje gehakte peterselie
  • optioneel: kiemgroenten (ik gebruikte een mix van radijs, prei en groene radijs)

Variatietip: je kunt ook tortilla’s gebruiken in plaats van pannenkoeken

Wat je gaat doen:

Bereidingstijd: 30 minuten

  1. Meng de kaneel, gemalen koriander, kurkuma, chilipoeder en komijn. Verwarm een koekenpan en rooster de oergranen samen met het kruidenmengsel en olijfolie 1-2 minuten terwijl je de pan blijft omschudden zodat alle kanten geroosterd worden. Laat afkoelen.
  2. Meng de feta met de yoghurt en harissa in een hakmolen of keukenmachine tot een spread (je kunt de harissa ook eruit laten). Je kunt het ook met de hand mengen, zorg er dan voor dat je de feta goed verkruimeld. De spread zal dan wel wat grover blijven. Zet het mengsel opzij.
  3. Maak een beslag door het boekweitmeel te mengen met een snufje zout. Voeg dan het ei en de melk toe. Klop het geheel goed door met een garde.
  4. Verwarm boter in een koeken- of crêpepan. Je kunt zelf de dikte van de pannenkoek bepalen, een halve soeplepel is genoeg voor een extra dunne pannenkoek zoals ik maakte in de crêpepan. Bak de pannenkoeken een voor een, telkens met een nieuw klontje boter. Houd ze warm tussen twee borden.
  5. Beleg iedere pannenkoek met een laagje fetaspread, wat wortel, kool, geroosterde oergranen en een klein beetje kiemgroenten en je hartige ontbijt/lunch is klaar 🙂

Tip: de hartig geroosterde oergranen zijn ook erg lekker door een salade, dus je kunt daar prima wat meer van maken. Of rooster ze met zoete specerijen en strooi door de yoghurt.

Recept & fotografie: Dominique

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *