4.34 van 3 stemmen

Hartige cupcakes met Honingtomaten voor in de lunchtrommel

40 min
Lunch
Vegetarisch

Samenwerking – Na 6 heerlijke zomervakantieweken gaan onze jongens vandaag weer naar school. Zij hebben er onwijs veel zin in, en ik inmiddels ook ;-). Mooi moment om de inhoud van de lunchtrommel weer eens een beetje aandacht te geven en daarvoor heb ik vandaag een heerlijk recept voor jullie, …

Samenwerking – Na 6 heerlijke zomervakantieweken gaan onze jongens vandaag weer naar school. Zij hebben er onwijs veel zin in, en ik inmiddels ook ;-). Mooi moment om de inhoud van de lunchtrommel weer eens een beetje aandacht te geven en daarvoor heb ik vandaag een heerlijk recept voor jullie, namelijk hartige cupcakes met Looye Honingtomaten. Die je heel makkelijk kunt voorbereiden, snel gebakken zijn en je kunt ze ook nog invriezen. Hierdoor heb je 12 lekkere en bewuste tussendoortjes op voorraad. Als dat geen slim begin van het nieuwe schooljaar is!

hartige cupcakes met honingtomaten voor in de lunchtrommel 2

Ik maakte het recept met de Looye Honingtomaten, deze zoete krachtpatsers zijn de favoriete snacktomaten van de jongens en ze gaan minstens drie keer per week in hun lunchtrommel. Daarom vind ik het te gek om met ze samen te werken en hebben we naast dit recept ook nog extra tips ontwikkeld voor het toevoegen van groenten aan de schoollunch op een makkelijke en speelse manier.

hartige cupcakes met honingtomaten voor in de lunchtrommel 3

Tips voor een lekkere en gezonde schoollunch

De inhoud van een lunchtrommel voor school blijft ieder jaar weer een veelbesproken onderwerp. Want wat geef je nou wel of niet mee naar school? ‘Vroeger’ was ik daar vrij uitgesproken over en maakte ik zeer royaal gevulde trommels. Waar mijn kind (toen was Jessey een jaar of 6) eigenlijk helemaal niet op zat te wachten. Inmiddels heb ik 2 kinderen en een aantal jaren ervaring met basisschoolleerlingen en ben ik tot de conclusie gekomen dat het voor de kids, en jezelf, vooral niet te ingewikkeld moet worden. En dat de basis voor een lekkere en gezonde schoollunch ook eigenlijk vrij simpel is.

Bij ons thuis bestaat de basis vrijwel altijd uit een volkoren component (volkorenbrood of -crackers), vers fruit uit het seizoen, groenten die makkelijk te snacken zijn en een grote beker water. Met die 4 componenten speel ik een beetje qua soorten beleg en soms voeg ik wat extra’s toe. Zoals bijvoorbeeld deze hartige cupcakes, bananenbrood of een stuk hartige groentencake (dat recept krijgen jullie nog).

hartige cupcakes met honingtomaten voor in de lunchtrommel 4

Fan van Looye Honingtomaten

Als er iets makkelijk is om toe te voegen aan de lunchtrommel zijn het wel Looye Honingtomaten. Je hoeft ze alleen even te wassen en in de trommel te stoppen en voor kinderen zijn ze heel makkelijk om weg te eten op school. Maar je hebt tomaten en tomaten… er zit een enorm verschil in smaak in. Daarom zijn we thuis zo’n fan van deze tomaten, want ze zijn qua smaak echt top. Heerlijk zoet met een zachtzure nasmaak en een goede bite, precies zoals een snacktomaat moet smaken. En daarom zijn ze ook altijd op als ik de trommels aan het einde van de middag weer open.

hartige cupcakes met honingtomaten voor in de lunchtrommel 5

Voor het recept heb ik de Looye Honingtomaten in de cupcakes verwerkt, maar je kunt er nog veel meer mee in de trommel:

  1. Zoals ik al eerder aangaf, voeg ze in z’n geheel toe aan de lunchtrommel om zo te snacken.
  2. Maak er vrolijke spiesjes van met andere favorieten van je kind. In ons geval met grillworst en komkommer.
  3. Heb je een (ouder) kind wat niet zo’n fan is van brood als basis? Maak dan een snelle capresesalade met gekookte volkorenpasta, Honingtomaten, mozzarella, basilicum en een dressing van olijfolie, azijn, zout en peper. Vorkje erbij en de lunch is klaar.
hartige cupcakes met honingtomaten voor in de lunchtrommel 6

Kom, we gaan hartige cupcakes bakken!

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 150 gr tarwebloem
  • 50 gr havermout
  • 2 tl bakpoeder
  • 100 gr koolzaadolie, zonnebloemolie of een hele neutrale olijfolie
  • 75 gr melk
  • 1 tl zout
  • zwarte peper
  • 100 gr Looye Honingtomaten, in kwarten
  • 100 gr wortel, fijngehakt of geraspt
  • 50 gr geraspte jong belegen kaas + extra
  • 12 hele Looye Honingtomaten

Ook nodig

  • muffinblik met 12 vakjes
  • 12 cupcakevormpjes
  • Bakspray
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet de cupcakevormpjes in de vakjes van het muffinblik en spray deze licht in met bakspray.
  • Klop de eieren in 5 minuten zeer luchtig.
  • Voeg de bloem, havermout, bakpoeder, koolzaadolie, melk, zout en een snufje zwarte peper toe en klop dit door elkaar met de klopper van je keukenmachine of handmixer. Met de hand goed kloppen kan uiteraard ook.
  • Spatel daarna de gesneden Honingtomaten, fijngehakte wortel en geraspte kaas erdoor.
  • Verdeel het beslag over de 12 vormpjes. Als je hiervoor een ijstang gebruikt, gaat het heel makkelijk. Maar je kunt het ook met een lepel doen.
  • Duw in iedere cupcake een hele Honingtomaat half in het beslag en strooi er nog een beetje geraspte kaas over.
  • Zet de muffinvorm in de oven en bak de hartige cupcakes in circa 25 minuten gaar en goudbruin.
  • Laat de cupcakes daarna volledig afkoelen op een rooster. Tip: pas als ze helemaal zijn afgekoeld laten ze goed los van de papieren vormpjes.

Notities

  • Met dit recept maak je 12 cupcakes.
  • In plaats van tarwebloem kun je ook volkorenmeel gebruiken.
  • Na het bakken en afkoelen kun je ze invriezen. Haal er ’s ochtends een uit de vriezer en doe die bevroren in de lunchtrommel. Rond 12.00 uur is de cupcake dan perfect om te eten.
  • Bereiding: 15 minuten + Oven: 20 – 25 minuten
hartige cupcakes met honingtomaten voor in de lunchtrommel 7

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Dit is een samenwerking met Looye Kwekers. Lees ook hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)