Hollands leghaantje met kruidenrub

We eten in Nederland gigantisch veel eieren en daar zijn logischerwijs vrouwelijke legkippen voor nodig. Maar wat gebeurt er dan met hun broertjes, de leghanen? Die kunnen geen eieren leggen en hebben derhalve ‘geen functie’. Ze worden daarom als eendagskuiken gedood. “Dit gebeurt gewoon” is geen uitleg die ik naar …

We eten in Nederland gigantisch veel eieren en daar zijn logischerwijs vrouwelijke legkippen voor nodig. Maar wat gebeurt er dan met hun broertjes, de leghanen? Die kunnen geen eieren leggen en hebben derhalve ‘geen functie’. Ze worden daarom als eendagskuiken gedood. “Dit gebeurt gewoon” is geen uitleg die ik naar tevredenheid kan aanhoren. Het is ethisch onverantwoord en net zoals ik geen plofkippen of andere misstand met dieren accepteer en daarnaar handel dook ik ook in de wereld van de leghaantjes.

Hollands Leghaantje

Er is goed nieuws! Want de leghaantjes keren terug, op ons bord en dat is een ontwikkeling die ik toejuich. Met dank aan Hollands Leghaantje, een samenwerking van drie heren die in de volste overtuiging waren dat ze samen een mooi, nieuw en verantwoord product konden maken. Het leghaantje mag in hun wereld leven als kuiken, krijgt goed te eten en groeit op in 98 dagen (versus 70 – 81 dagen van biologische vleeskippen) volgens de normen voor biologische hennen. Ze krijgen evenveel ruimte om te scharrelen en beschikken over zitstokken.

Door de langzame groei krijg je minder vlees, maar wel heel verfijnd. Gemiddeld wegen ze 1,5 kg na de slacht. Perfect om te roosteren in de oven, stoven of te garen op de barbecue. Het vlees is stevig van structuur en heeft een mooie, lichtroze kleur. Niet te verwarren met rauw vlees trouwens, laat je daardoor niet in verwarring brengen de eerste keer dat je een leghaantje bereidt.

Verkrijgbaarheid leghaantjes

Tja, dat is nog wel een dingetje. Online is het leghaantje goed verkrijgbaar, zoals bij Lindenhoff en ZTRDG. Ook heb ik nu mijn vriezer vol liggen met kip en leghaantjes van koopeenkip.nl. Daar kun je de leghaantjes als optie mee bestellen, heb ik natuurlijk gelijk gedaan. Ik was benieuwd of ik ook bij de slagers terecht kon in mijn stad Zoetermeer, maar dat was niet het geval. Na een rondje slagers kwam ik tot de conclusie dat het nog helemaal niet leeft. Mensen vragen er niet naar en daarom wordt het ook niet aangeboden. Ik merkte ook dat er nog wat onkunde was over de bereiding. Bij een van de slagers werd er aan mij gevraagd waarom ik het leghaantje zou willen hebben, want deze heeft toch heel taai vlees?

Update 21 april 2017: Goed nieuws! Leghaantjes zijn vanaf nu ook verkrijgbaar bij Lidl.

Leghaantje heeft een unieke smaak

Nee, lieve mensen, het leghaantje heeft heerlijk stevig vlees! Perfect om coq au vin te maken bijvoorbeeld (dat ga ik binnenkort ook doen), of maak er kip piri-piri van volgens mijn recept, klassiek bereid met appelmoes en dikke frieten heeft ons ook al een keer waanzinnig goed gesmaakt en hier vind je nog meer recepten. Het valt mij op dat mijn Mr. Altijd lichtelijk verbaasd zegt dat hij ‘dit kippetje’ zo goed vindt smaken. Hij weet dan nog niet dat het een leghaantje is en ontdekt het terwijl hij aan het eten is. Onder andere toen ik dit Hollandse leghaantje met kruidenrub had gemaakt.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

    • 1 Hollands leghaantje*
    • 1 handje verse lavas (maggiplant), eventueel te vervangen door selderij
    • 1 handje verse salie + circa 12 extra blaadjes
    • ½ handje verse munt
    • 4 teentjes knoflook
    • 2 tl witte peperkorrels
    • 2 tl grof zeezout
    • olijfolie
    • 1,2 kg zoete aardappel
    • 1 flinke venkel
    • 2 flinke (banaan)sjalotten
    • zeezout

* Voldoende als onderdeel van een menu of als er kleine eters aan tafel zitten. Bij flinke eters zou ik adviseren om 2 leghaantjes te bereiden.

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 30 minuten / Oventijd: 50 minuten

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

2. Leg het leghaantje op de borst en knip (bijvoorbeeld met een vleesschaar) of snijd langs beide zijden van de ruggengraat. Deze verwijder je en dan kun je ‘m helemaal openklappen. Druk daarna met je handen de bouten ook nog plat, je breekt zo de botjes, en dan light het leghaantje helemaal plat voor je. Zo rooster je ‘m straks gelijkmatig in de oven.

3. Meng de lavas, salie, munt, knoflook, witte peperkorrels, grof zeezout en een scheut olijfolie in een hakmolentje of keukenmachine. Maal vervolgens helemaal fijn. Wrijf hier het leghaantje helemaal mee in en leg deze daarna in een braadslede.

Tip: Dit kun je ook al de avond ervoor doen zodat de smaken helemaal intrekken in het vlees.

4. Schil en snijd de zoete aardappel in grove stukken. Hak de venkel en sjalot ook grof. Zit er nog loof aan de venkel? Bewaar dit dan voor de garnering. Meng alle groenten in een kom met een scheutje olijfolie en zout. Leg daarna alles rondom het leghaantje en schuif het bakblik in het midden van de voorverwarmde oven.

Tip: als je braadslede groot genoeg is past daar ook nog de zoete aardappel en venkel bij. Zo niet, gebruik dan een kleine braadslede voor het leghaantje en nog een aparte ovenschaal voor de groenten.

hollands-leghaantje-met-kruidenrub-4

5. Rooster het leghaantje en de groenten 50 minuten in de oven. Strooi de laatste 5 minuten de blaadjes salie erover. Haal daarna uit de oven, garneer eventueel met fijngehakt venkelloof en serveer op tafel. Zet gewoon dat bakblik op tafel, die komt wel op!

Serveertip: Lekker met een frisse salade erbij (aangemaakt met een vinaigrette met witte wijnazijn) en mango chutney of appel compote met citroen.

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca