Salade met parelcouscous, broccoli en serranoham

In de categorie maaltijdsalades heb ik vandaag weer een fijn recept voor jullie! Namelijk een salade met parelcouscous, geroosterde broccoli en venkel, feta, amandelen en serranoham. Een geweldig samenspel, vooral in combinatie met de dressing van granaatappelazijn en olijfolie extra vergine. Wij hebben er goed van gesmuld vlak voor mijn vakantie!

Granaatappelazijn (naast appelciderazijn) is een van mijn grote favorieten in de keuken. Het zoetje in deze azijn voegt echt veel toe aan dressings en marinades en gaat ook heel goed samen met geroosterde groenten. Of probeer ‘m eens in combinatie met een dessert, als smaakmaker in soep (denk aan linzensoep) of maak een prosecco cocktail met een scheutje erdoor. Maar mocht je dat niet in huis hebben of willen halen dan kun je ook voor een andere fruitazijn gaan. Desnoods ga je voor een rode wijnazijn, dat kan ook nog wel. Of haal eens granaatappelmelasse in huis, wat ook een heel fijn ingrediënt is voor dressings en marinades. En het is heel lang houdbaar.

Nog een laatste tip voordat we gaan koken: als je deze salade met parelcouscous vegetarisch wilt maken dan hoef je alleen maar de serranoham weg te laten. En als je ‘m volledig plantaardig wilt serveren dan laat je ook de feta weg of je vervangt deze door een vegan variant.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 1 rode ui, in dunne halve ringen
  • 400 gr broccoli, in kleine roosjes
  • 1 venkel, in dunne plakjes (bewaar het venkelloof voor de garnering)
  • bakolijfolie
  • 2 tl Provençaalse kruiden (of een andere gedroogde kruidenblend)
  • zout
  • 250 gr parelcouscous (uit de supermarkt vind ik de parelcouscous van Souq erg lekker)
  • olijfolie extra vergine
  • fruitazijn (denk aan granaatappel, framboos of aardbei) of granaatappelmelasse (die heeft Souq ook in het assortiment)
  • zwarte peper
  • 50 gr feta
  • 4 el amandelen, geroosterd en grof gehakt
  • 75 gr serranhoham, in plakjes

Wat je gaat doen voor de salade met parelcouscous

Bereiding: 30 minuten

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
  2. Meng de rode ui, broccoli en venkel op het bakblik met een scheut bakolijfolie, de Provençaalse kruiden en een snuf zout. Rooster dit 20 minuten in de oven en schep halverwege om.
  3. Kook de parelcouscous in de tussentijd in gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakkingen. Bij mij duurde dat 15 minuten. Giet daarna overtollig water af.
  4. Klop 3 eetlepels olijfolie extra vergine met 2 eetlepels fruitazijn of 1 – 2 eetlepels granaatappelmelasse (naar smaak) door elkaar en breng verder op smaak met zout en peper.
  5. Meng de parelcouscous met de groenten uit de oven en de dressing in een grote schaal en schep goed door elkaar.
  6. Verdeel je salade over een mooie grote schaal of vier kleine bordjes. Garneer met verkruimelde feta, amandelen en plakjes serranoham. Had je nog venkelloof over? Hak dit dan fijn en strooi over de salade met parelcouscous.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *