Ierse lamsstoofpot met bier

Dit gerecht maakte ik het weekend na kerst. Ik had nog verschillende flesjes speciaalbier staan (ik drink nooit bier hè) en had zin in een echt comfortfood gerecht. Bij mijn Turkse slager vroeg ik of hij een lamsschouder voor me in stukken wilde hakken, trok mijn slowcooker uit de kast …

Dit gerecht maakte ik het weekend na kerst. Ik had nog verschillende flesjes speciaalbier staan (ik drink nooit bier hè) en had zin in een echt comfortfood gerecht. Bij mijn Turkse slager vroeg ik of hij een lamsschouder voor me in stukken wilde hakken, trok mijn slowcooker uit de kast (wat eigenlijk geen slowcooker is, maar meer een römertopf ben ik nu achter) en ging aan de slag.

Mijn intentie was om er een Ierse lamsstoofpot van te maken. Na wat onderzoek kwam ik erachter dat de traditionele manier om deze ‘poor man’s dish’ te maken met schapenvlees, aardappelen en uien is. Nou ben ik niet zo van het schapenvlees en ging voor lam (wat tegenwoordig heel gangbaar is in de Ierse cultuur) en voegde nog extra ingrediënten toe, waaronder tripel bier. Je kunt ook kiezen voor guinness waardoor je gerecht wat donkerder van kleur wordt en nog dieper van smaak.

Ierse lamsstoofpot met bier_2

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 750gr lamsschouder, in stukken
– 1tl zout
– 1/2tl zwarte peper
– 2el bloem
– 50gr bacon, in blokjes
– 1el boter
– 2 teentjes knoflook, gesnipperd
– 3 uien, waarvan 1 ui gesnipperd en 2 uien in halve dunne ringen
– 500ml runderbouillon
– 250ml bier (tripel of guinness)
– 1 volle tl rietsuiker
– 1 winterwortel, in stukken
– 300gr vastkokende aardappelen, in stukken
– 2 laurierblaadjes
– 2 takjes tijm
– om te serveren: gehakte peterselie

Verder nodig: je gaat het gerecht 2 uur stoven. Dit kan in een slowcooker, römertopf of afgesloten pan die geschikt is voor in de oven.

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 30 minuten
Wachttijd stoven: 120 minuten

Doe de stukken lamsschouder in een kom en strooi hier het zout, peper en de bloem over. Meng alles goed door elkaar met je handen. Pak een grote koeken- of braadpan en bak hier het bacon in voor een paar minuten. Schep uit de pan. Voeg de boter toe aan de pan en laat warm worden. Bak hier op hoog vuur de stukken lam in aan totdat ze rondom dichtgeschroeid en bruin zijn. Schep ook dit uit de pan met een schuimspaan. Voeg de gesnipperde knoflook en 1 ui toe aan de pan en fruit dit totdat het zacht is en gaat kleuren.

Schep de bacon, lam, knoflook, ui en het vet uit de pan in je slowcooker. Schenk hier de runderbouillon en bier bij en roer de suiker erdoor. Laat dit vervolgens 1,5 uur stoven (175 graden in de oven). Daarna schep je de 2 uien in ringen, winterwortel en aardappelen in stukken, laurierblaadjes en takjes tijm erdoor. Laat dit nog 30 minuten stoven totdat de groenten zacht zijn, maar nog wel een beetje bite hebben. Proef de saus daarna en breng eventueel nog op smaak met peper en zout.

Serveer de Ierse lamsstoofpot in een grote schaal en strooi daar royaal nog wat gehakte peterselie over.

Ierse lamsstoofpot met bier_3

Geïnspireerd door About Food

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)