3 soorten bruschetta’s met aubergine, rode ui en tomaat

Bruschetta’s zijn bijzonder makkelijk te maken en zijn, mits je de goede ingredienten gebruikt, heerlijke hapjes vol met pure Italiaanse smaken. Je kunt bruschetta’s met verschillende soorten toppings serveren. Voor dit gerecht heb ik gekozen voor 3 heerlijke smaken; gemarineerde gegrilde aubergine met munt en peterselie, gekarameliseerde rode ui met pecorino (meesterlijke smaak) en tomaat met basilicum. Een enorme hit als voorgerecht en het mooie is, je kunt alles ruim van te voren klaarmaken waardoor je tijdens je diner er vrijwel geen omkijken naar hebt.

Wat je nodig hebt voor 6 personen:
18 plakken zuurdesem brood 
3 teentjes knoflook                             
1 aubergine
2el witte wijnazijn                                            
1el platte peterselie
1el verse munt
2 teentjes knoflook 
3 rijpe roma tomaten
2el verse basilicum
1el balsamico azijn
3 rode uien

2  laurierblaadjes
1 takje verse rozemarijn
2el rode wijnazijn                                             
50gr bruine basterdsuiker
100gr pecorino
olijfolie extra vergine olijfolie om in te bakken
zeezout
versgemalen zwarte peper

Wat je gaat doen:
Stap 1: Bruschetta’s
Rooster de plakken brood in een grillpan (zonder vet) of met de grillstand van de oven. Laat ze iets afkoelen. Snijd de knoflookteentjes doormidden. Sprenkel wat olijfolie over de broodjes en smeer ze in met de teentjes knoflook. Strooi er nog een klein beetje zeezout over voor de smaak. 

Stap 2: Gemarineerde gegrilde aubergine met munt en peterselie 
Snijd de aubergine in de lengte in plakken. Rooster deze plakken om en om in de grillpan. Maak een marinade van de witte wijnazijn, 6el olijfolie extra vergine, de gehakte peterselie en munt en een teentje fijngehakte knoflook. Breng op smaak met peper en zout. Leg de plakken aubergine hierin en laat minstens een uur marineren.

Stap 3: Gekarameliseerde rode ui met pecorino 
Hak de rode ui fijn. Verwarm wat olijfolie in een koeken- of hapjespan en fruit hierin de stukjes ui. Voeg daarna de rode wijnazijn, takje rozemarijn, laurierblaadjes en suiker toe en bak dit zachtjes voor zo’n 30 minuten. Het mengsel moet daarna een stroperigere, glanzende structuur hebben. Rasp de pecorino fijn en zet dit apart tot gebruik.

Stap 4: Tomaat en basilicum 
Verwijder de zaadjes van de tomaten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Doe dit in een schaal en meng dit met 2el olijfolie, de balsamico azijn, gehakte basilicum en wat peper en zout.   

Stap 5: Serveren van de bruschetta’s
Neem 6 bordjes en leg op ieder bordje 3 sneedjes brood. Schep op 1 bruschetta een eetlepel tomaat/basilicum mengsel, op de 2e bruschetta een plak aubergine en op de 3e bruschetta een eetlepel rode ui mengsel. Strooi over de rode ui nog wat geraspte pecorino. 

Inspiratie: kookboeken ‘Jamie’s Italië’ en ‘Trattoria’

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “3 soorten bruschetta’s met aubergine, rode ui en tomaat”