4.50 van 6 stemmen

Kipstoof met rabarber, tomaat en gochujang

40 minuten
Hoofdgerecht
Lente

Rabarber wordt in het seizoen veelal omgetoverd tot zoete zaligheden, maar ook in hartige gerechten voelt rabarber zich helemaal thuis. Zoals in deze kipstoof met rabarber, tomaat en gochujang. Een kipstoof die met luid gejuich werd ontvangen hier in huize Kookt en door de vrienden die mee aten. Deze kipstoof …

Rabarber wordt in het seizoen veelal omgetoverd tot zoete zaligheden, maar ook in hartige gerechten voelt rabarber zich helemaal thuis. Zoals in deze kipstoof met rabarber, tomaat en gochujang. Een kipstoof die met luid gejuich werd ontvangen hier in huize Kookt en door de vrienden die mee aten.

Deze kipstoof is qua smaken helemaal in balans: zout, zoet, zuur en umami door de sojasaus en gochujang pasta. Wat een Koreaanse chilipasta is die je eigenlijk standaard in je koelkast wilt hebben staan. Je koopt het bij de toko, maar ook steeds vaker bij supermarkten, en het geeft zoetige pittigheid mét umami aan je gerecht. In de notities onder het recept vertel ik er meer over en ook hoe je het eventueel zou kunnen vervangen. Maar bij voorkeur liever niet ;-).

De kipstoof met rabarber heb je vrij simpel gemaakt en terwijl de kip aan het pruttelen is in de saus met de rabarber en tomaat rooster je broccoli in de oven als bijgerecht. De rabarber valt tijdens het stoven trouwens helemaal uit elkaar, net zoals bij het maken van rabarbercompote. Uiteindelijk komt alles samen op je bord met gekookte witte rijst wat zalig is in combinatie met de rijke saus. Geniet van mijn kipstoof!

Meer recepten met rabarber? Hier vind je al mijn rabarber inspiratie!

Ingrediënten

  • 400 gr broccoli, in kleine roosjes
  • 2 el sesamolie
  • zout
  • 400 gr kippendijen (zonder vel)
  • 1 el maizena
  • 50 gr sojasaus
  • 75 gr honing
  • 1 citroen
  • gochujang pasta
  • zwarte peper
  • zonnebloemolie
  • 2 rode uien, in dunne halve maantjes
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 125 gr verse rabarber, in stukjes
  • 3 trostomaten, in grove stukken
  • 200 ml water
  • serveer erbij: gekookte witte rijst en optioneel ringetjes lente-ui

Ook nodig

  • oven met bakplaat
  • bakpapier

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 190 graden en bekleed een bakblik met bakpapier. Meng de 400 gr broccoliroosjes hierop met de 2 el sesamolie en een flinke snuf zout. Schuif de bakplaat in de oven zodra deze is voorverwarmd en rooster 20 minuten, schep halverwege om.
  • Verwijder eventuele vetrandjes van de 400 gr kippendijen en snijd ze daarna in grove stukken. Meng in een grote kom met de 1 el maizena en een flinke snuf zout tot de kippendijen volledig bedekt zijn met een laagje maizena.
  • Klop in een kommetje 50 gr sojasaus, 75 gr honing, sap van ½ citroen, 1 – 2 tl gochujang pasta (naar smaak, je kunt later altijd nog extra toevoegen) en een snuf zwarte peper door elkaar en zet de saus apart.
  • Verhit een braad- of hapjespan op hoog vuur en schenk er een royale scheut zonnebloemolie in. Bak de kip rondom bruin aan en schep daarna weer uit de pan.
  • Verlaag de temperatuur en voeg de uien en knoflook toe aan het vet. Fruit al roerende tot goudbruin en roer daarna de rabarber en trostomaat erdoor en bak nog 1 minuut.
  • Schenk de saus in de pan samen met 200 ml water en roer de gebakken kip erdoor. Laat 15 – 20 minuten pruttelen tot de rabarber helemaal uit elkaar valt en de saus begint in te dikken. Proef na 15 minuten en breng naar wens nog verder op smaak met zwarte peper (milde pit) of gochujang pasta (meer pit en umami) en/of honing (meer zoet).
  • Serveer de kipstoof met gekookte witte rijst en de geroosterde broccoli. Garneer optioneel met ringetjes lente-ui.

Notities

  • Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
  • Gochujang pasta kun je bij de toko kopen, maar is ook steeds vaker te vinden bij supermarkten. Hier lees je meer erover. Na een eerste gebruik kun je het heel lang in de koelkast bewaren (maanden zelfs) en het is geweldig voor marinades, dipsauzen, roerbakschotels of soepen waar wel wat pit met diepgang in mag. Je kunt het ook in een ovenschotel met groenten gebruiken, vegetarische gerechten zijn dol op gochujang. Vervangen kan, maar hou dan wel rekening met een iets ander smaakprofiel. Denk aan miso in combinatie met chili flakes en suiker. Of sriracha of harissa icm een snufje suiker. De laatste twee zijn wel pittiger, dus rustig aan ermee.
  • Voor de rijst als bijgerecht kun je uitgaan van 40 – 50 gram ongekookte rijst per persoon.
  • Bereiding: 40 minuten

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)