Een klassieke rode wijnsaus is echt niet moeilijk om te maken, je moet er alleen even wat tijd voor nemen. Want er zijn geen shortcuts voor het maken van een goede saus. Tenminste, als je niet wilt dat deze naar bindmiddel gaat smaken. Voor deze rode wijnsaus, geïnspireerd op het recept van Gordon Ramsey, nam ik alle tijd en liet ‘m mooi inkoken. Eerst wat smaakmakers aanbakken, vervolgens de rode wijn inkoken en als laatste de bouillon toevoegen die ook wordt ingekookt. Daarna kun je ‘m nog licht monteren (oftewel binden) met een paar klontjes ijskoude roomboter. Dat geeft ook zo’n mooie glans aan de rode wijnsaus. Geniet ervan!
Ik serveerde deze rode wijnsaus bij mijn Beef Wellington met bresaola, wat een geweldige combinatie!
Ingrediënten
- 1 sjalot, gesnipperd
- 1 el olijfolie + een klontje boter
- 1 laurierblad
- 2 takjes tijm
- 5 zwarte peperkorrels
- balsamicoazijn
- 400 ml rode wijn, bijvoorbeeld een Cabernet Sauvignon
- 400 ml vleesbouillon
- 20 gr ijskoude boter, in kleine blokjes
Aan de slag!
- Zet een sauspan op het vuur en fruit de sjalot in een scheutje olijfolie + klontje boter voor 5 minuten op laag vuur.
- Voeg de laurier, tijm en zwarte peperkorrels toe en bak 2 minuten mee.
- Blus af met een scheut balsamicoazijn en laat dit inkoken.
- Schenk de rode wijn erbij en laat dit inkoken tot er een bodempje over is.
- Schenk daarna de vleesbouillon erbij en laat ook dit inkoken tot er circa een kwart over is en de saus licht stroperig begint te worden.
- Proef vlak daarvoor en bepaal of de saus nog een snufje zout en/of zwarte peper nodig heeft.
- Haal de saus nu door een fijnmazige zeef. Veeg de sauspan schoon met keukenpapier en schenk de saus terug. Laat weer pruttelen en monteer de saus met kleine, ijskoude blokjes boter die je er één voor één door klopt tot de saus de gewenste dikte heeft. Ik gebruik niet te veel boter, het is puur voor de smaak en een lichte binding.
- Voorbereiding: Alle stappen t/m het zeven bij stap 7 kun je voorbereiden. Het monteren met de klontjes boter kun je op het laatst doen als je de saus weer opwarmt vlak voor serveren. Monteren kan eventueel ook voorbereid worden, warm de saus dan op een laag pitje weer op.
Notities
- Met dit recept maak je een saus als bijgerecht voor 4 – 6 personen die je als garnituur op het bord bijschenkt. Twijfel je of het voldoende is, maak dan gelijk een dubbele portie.
- Bereiding: 2 uur
Eet smakelijk, ik hoop dat je gaat genieten van deze rode wijnsaus! Laat je het me weten door een review achter te laten? Dat kan helemaal bovenaan het recept door op de sterren te klikken. Een toelichting op je rating is fijn, maar niet verplicht.
Recept: Francesca, Fotografie:Â DeedyLicious