Koken met kerstkliekjes, samen met de kids!

Samenwerking – Hebben jullie ook zo genoten van de kerstdagen? Nou, wij wel hoor! Ik zou het helemaal niet erg vinden om een paar dagen uit te buiken, maar toch ben ik vanochtend weer de keuken in gedoken. Want we hebben, net zoals voorgaande jaren, weer heel veel kerstkliekjes in …

Samenwerking – Hebben jullie ook zo genoten van de kerstdagen? Nou, wij wel hoor! Ik zou het helemaal niet erg vinden om een paar dagen uit te buiken, maar toch ben ik vanochtend weer de keuken in gedoken. Want we hebben, net zoals voorgaande jaren, weer heel veel kerstkliekjes in huis.

Denk aan gesneden groenten, overgebleven aardappels, geraspte kaas, salade, brood en croissants, slagroom en zo kan ik nog wel even doorgaan. Vaak niet heel veel per ingrediënt, maar wel heel zonde om het weg te gooien. Zeker als je je realiseert dat we per jaar maar liefst 47 kg voedsel per persoon weggooien. En dat zijn niet alleen maar schillen en botten, maar gewoon echt eetbaar voedsel. Ik wist natuurlijk wel dat het niet best is met de hoeveelheid voedsel die per jaar wordt verspild, maar als ik het getal dan lees schrik ik er echt van. Goed voornemen om vanaf NU nog scherper hierop te letten. Met z’n allen, want dan maken we pas echt impact. En wie bewaart, die eet wat.

Duik ook de keuken in met de kinderen deze kerstvakantie

De kerstvakantie is een ideaal moment om met de kinderen de keuken in te duiken en iets lekkers te maken met de kerstkliekjes. Dat is precies wat ik ook heb gedaan samen met Jessey en wat werd dat leuk! Onze kleine dreumes Zayne kwam natuurlijk na afloop proeven, want hij heeft echt altijd trek. Kijk je mee?

Recepten voor kerstkliekjes

Tja, wat maak je dan met al die kerstkliekjes? Hier komen de recepten van Jessey en mij én nog wat extra kliekjestips eronder!

Pizza à la Jessey

Heel simpel, beleg een bloemkool pizzabodem met overgebleven tomatensaus, reepjes paprika, geraspte kaas, plakjes mozzarella en vegetarische spekreepjes. Bak deze ongeveer 15 minuten in de oven op 210 graden en klaar is je heerlijke Pizza à la Jessey!

Groentenmuffins

Er staat al een goed basisrecept voor groentenmuffins op de blog, die vind je hier. En daarmee kun je naar hartenlust variëren. Bijna alle kliekjes kunnen er wel in. In het filmpje hadden we geroosterde wortel, knolselderij en kikkererwten met komijn en kurkuma (was over van een kersthapje) gemengd met geraspte rauwe wortel en kerriepoeder. Verder het basisrecept gevolgd en toen de oven in. Zalig waren ze!

Croissantpudding

Dit vind ik zelf een van de lekkerste gerechten om te maken met overgebleven croissants. Kan trouwens ook prima met overgebleven brood of brioche. Ik sneed 2 oude croissants in stukken en legde die in een ovenschaaltje. Daarna klopte ik 80 ml melk, 40 ml slagroom, 1 ei, 1 tl vanille extract en rasp van 1 citroen en 2 el suiker door elkaar. Schenk dit over de croissants, steek her en der wat plakjes appel ertussen en zet daarna 15 – 20 minuten in de oven op 200 graden. Nog wat poedersuiker erover vlak voor het serveren en je hebt een geweldig ontbijt of zelfs toetje.

Heb je nog cranberryjam, cranberrycompote, lemon curd of andere soorten fruit over van de kerstdagen. Ook die kunnen allemaal in je brood-/croissantpudding.

Wat kun je nog meer maken met je kerstkliekjes?

Nou, heb je even? Denk aan wentelteefjes (ook van kerststol) en croutons van oud brood. Soep natuurlijk van alle restjes, of zelfs een Italiaanse broodsoep. Lekkere gerechten met ei, van een goedgevulde boerenomelet tot een frittata met ei en aardappels (zijn die overgebleven aardappels ook gelijk op). Een roerbakschotel met noedels, pastasaus of snelle stoof met groenten en peulvruchten die je serveert met rijst. Of wat denk je van wraps, die doen het ook altijd goed met kliekjes.

Wat wij ook heel vaak doen is op ‘derde kerstdag’ een grote borrelplank maken met heel veel kliekjes die we in de koelkast vinden. Met brood, toastjes, kaasjes, dips en smeersels, rauwkost, fruit en nog een soepje erbij die ik ook maak van kliekjes. Heerlijk!

Duik gezellig met elkaar de keuken in deze kerstvakantie en vergeet niet om me te laten zien wat je hebt gemaakt samen! Deel je foto op social media met #kokenmetkerstkliekjes zodat je daarmee anderen ook kunt inspireren.

Recepten: Francesca & Jessey, Videoproductie & fotografie: DeedyLicious
Dit is een samenwerking met Natuur & Milieu. Lees hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca