Lamskoteletten met couscous salade

Ik heb een zwak voor lamskoteletten. Na een goede marinade bereid ik ze het liefst kort in de grillpan of op de BBQ, als het weer het toelaat. De koteletten worden uit de rib, het rug van de lam gesneden en het vlees is zeer mals van smaak. Dit komt …

Ik heb een zwak voor lamskoteletten. Na een goede marinade bereid ik ze het liefst kort in de grillpan of op de BBQ, als het weer het toelaat. De koteletten worden uit de rib, het rug van de lam gesneden en het vlees is zeer mals van smaak. Dit komt mede door het vetlaagje op de koteletten. In plaats van koteletten kun je ook kiezen voor het deel uit de schouder, oftewel schouderkarbonades. Ook een mooi stukje vlees en vaak veel goedkoper. Wil ik er helemaal een feest van maken dan kies ik voor een lamsrack. Die komt uit het achterste deel van de rug van het lam.

Tot zover het stukje theorie, laten we maar eens gaan koken. Deze lamskoteletten met couscous salade maakte ik onlangs voor foodvriendin Susan Aretz en haar kleutermeisje. Mijn eigen kleuter at ook mee tijdens de lunch en ik besloot dat de kinderen gewoon mee konden eten van deze ‘grote mensen-maaltijd’. Een klein risico, want hoe zouden ze reageren op vlees met bot en een salade met heel veel kruiden en groenten erin? Soms moet je het maar doen en dan zie je wel waar het experiment eindigt. Terwijl de lunch vorderde en wij nog even de parasol wat dichterbij schoven vanwege de regendruppels waren de kinderen het eten naar binnen aan het proppen. Het kleutermeisje riep maar liefst drie keer om “meer koeskoes mama!” en die van mij vond het helemaal niet nodig om een stukje voor papa te bewaren, want “die eet ik wel op, mama”. Heerlijk als kinderen zo genieten van eten en beide mama’s vol trots aan tafel laten zitten.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 8 of 12 lamskoteletten (2 of 3 per persoon)
– 3 teentjes knoflook
– 2 takjes rozemarijn
– 4 takjes (citroen)tijm
– 1el specerijen voor lamsvlees (Ik gebruikte al andalus kruiden waar anijs, venkel, koriander, komijn, zwarte peper, oregano, pimenton en laurier in zit. Kijk in je kruidenkast wat je daarvan in huis hebt en maak dan je eigen variant. Of koop dit potje van Jonnie Boer.)
– (grof) zeezout
– olijfolie
– 500gr couscous
– 1 gele paprika
– 1 rode paprika
– 1 bosje platte peterselie
– 2 rijpe tomaten
– vers citroensap
– 3 takjes munt
– optioneel: sumak om te serveren (deze van Nadia en Merijn is ontzettend lekker)

lamskoteletten-met-couscous-salade-2

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 30 minuten / Wachttijd: minimaal 4 uur voor het marineren

Dep de lamskoteletten droog en leg ze in een platte schaal. Snijd de teentjes knoflook in dunne plakjes en hak de rozemarijn en tijm fijn. Doe dit alles bij de lamskoteletten samen met de specerijen, snuf zeezout en een flinke scheut olijfolie. Masseer dit met je handen in het vlees en dek daarna de schaal af. Laat minstens een uur of 4 marineren, maar liever nog een hele nacht.

Bereid de couscous volgens de aanwijzing op de verpakking. Snijd in de tussentijd de paprika’s in kleine blokjes en hak de peterselie fijn. Als de couscous klaar is, schep je die over in een grote kom. Halveer de tomaten en knijp ze uit boven de couscous. Snijd de tomaten daarna in kleine blokjes en schep deze samen met de blokjes paprika en peterselie door de couscous. Schenk er een flinke scheut (of 2) olijfolie bij, knijp er een halve citroen boven uit en strooi er wat zeezout over. Goed door elkaar mengen en proef. Voeg naar eigen smaak nog extra olijfolie, zout of peper toe. Als je straks de sumak gaat gebruiken (wat echt een geweldige smaakmaker is), dan heb je geen peper nodig.

Vlak voor het serveren ga je de lamskoteletten bakken in de grillpan (of op de BBQ). Zorg ervoor dat ze op kamertemperatuur zijn voordat ze in de pan gaan. Zet de grillpan op hoog vuur en vet deze licht in met olijfolie. Leg de koteletten erin (schep ook de plakjes knoflook erin) en laat ze snel dichtschroeien aan beide kanten. Zet daarna het vuur lager en bak ze nog 2-3 minuten aan beide kanten tot ze mooi rosé zijn van binnen.

Schep in de tussentijd de couscous salade over op een grote schaal. Leg de lamskoteletten daarop als ze klaar zijn, inclusief de (inmiddels) geroosterde plakjes knoflook. Bestrooi met sumak (optioneel) en blaadjes munt en serveer direct.

Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+  en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op
Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)