Mexicaanse ovenschotel

Afgelopen week had ik een korte, maar hevige griep. Binnen een half uur was ik ziek en dat hield 1,5 dag aan en daarna verdween het weer net zo plotsklaps als het begon. Als ik ziek ben heb ik altijd enorm behoefte aan comfort food. Om mezelf te verwarmen en verwennen. Ik had al een tijdje een Mexicaanse ovenschotel met gehakt en bonen op mijn wishlist staan en dit was het uitgelezen moment daarvoor. Want als er iets comfort food is dan is dit het wel! En het resultaat was meer dan verbluffend en misschien stiekem ook wel de reden waarom ik zo snel weer beter was.

Mexicaanse ovenschotel_2

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 1 ui
– 3 teentjes knoflook
– 1/2 groene of rode peper (zonder kind aan tafel had ik er een hele voor gebruikt)
– 1 groene paprika
– 1 rode paprika
– 2 tomaten
– 2 volle tl Mexicaanse kruiden (ik gebruikte de Picadillo kruiden van Jonnie Boer, deze nieuwe ‘original spices’ kruidenlijn is geweldig! Te vinden bij de grotere supermarkten. Natuurlijk kun je ook tacokruiden of andere Mexicaanse kruiden gebruiken)
– 400gr gehakt
– 1 blik (400gr) kidneybonen (afgespoeld en uitgelekt)
– 1 blik (400gr) zwarte bonen (afgespoeld en uitgelekt)
– 150gr mais (uitgelekt)
– 125gr crème fraîche
– 2 volle el ketchup
– tacochips naturel
– 150gr geraspte kaas die goed smelt
– olijfolie om in te bakken
– zeezout
– zwarte peper

Wat je gaat doen

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Hak de ui, knoflook en peper (zonder zaadlijsten) helemaal fijn in een hakmolentje. Snijd de paprika en tomaat in kleine blokjes.

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een hapjespan en fruit hierin het uimengsel voor 2 minuten. Voeg dan de Mexicaanse kruiden toe en bak dit nog zachtjes 2 minuten mee. Daarna komt het gehakt erbij, rul dit totdat het gaar is. Vervolgens bak je de stukjes paprika nog 2 minuten mee.

Zet het vuur wat zachter en schep de stukjes tomaat en de uitgelekte bonen en mais door het gehakt, samen met de crème fraîche en ketchup. Laat dit nog een paar minuten zachtjes sudderen en proef. Breng eventueel extra op smaak met peper en zout en als je wat meer scherpte wilt dan maal je er nog wat chili over.

Mexicaanse ovenschotel_3

Schep deze heerlijkheid over in een ovenschaal die groot genoeg is. Steek daar speels wat tacochips in. Daarover verdeel je gelijkmatig de geraspte kaas.

Zet de ovenschotel 30-35 minuten in de voorverwarmde oven totdat de kaas ene bruin laagje krijgt. Serveer met een frisse salade en homemade guacamole. The Mr. vroeg tijdens het eten nog om tortilla’s, dus ook dat is nog een goede tip voor erbij 🙂

Mexicaanse ovenschotel_4

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Recept mexicaanse ovenschotel met o.a. gehakt, bonen, paprika, mais en tacochips. Echte comfort food. Lees het recept op de blog #mexicaans #ovenschotel #comfortfood

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Mexicaanse ovenschotel”

  1. Erg lekker en voedzaam! Heb de ingrediënten verdubbeld, kost wel meer tijd ivm met het snijden vd paprika’s, uien, knoflook enz. Maar was de moeite zeker waard…..

  2. Vanmorgen ook de schotel klaargemaakt voor vanavond. Ook dubbele portie. Straks opwarmen in de oven met de chips erbij…ben benieuwd

  3. Ik maak zoiets graag voor bij de borrel! Iets anders maar zeker net zo lekker: ovenschaal vol tortillachips dan paar plakken smeltkaas (cheddar) dan paar flinke scheppen van het bonenmengsel erop en daar geraspte kaas overheen! Even in de oven en scheppen maar met de chips! Ook heerlijk met wat zure room erbij!

  4. Erg lekker en vult goed! Wij hadden er als bijgerecht nog Mexicaanse rijst bijgemaakt. Voor de structuur is het lekker om er iets hards bij te serveren als nachochipjes of taco’s. Bij mij gaat dit recept in de herhaling!

  5. Was echt hartverwarmend! En welkom met de griep en verkoudheid ih gezin;-) Alleen, het hoeft toch helemaal niet zolang in de oven, alleen maar kaas laten smelten (5 min)? Anders verbranden de puntjes van de chips en wordt het deel in de bonen juist zacht… Wij gaan het iig vaker eten!

    1. Inderdaad, eerst 10 minuten met aluminium folie (langer als je de schotel vooraf hebt klaar gemaakt en hij is koud) en daarna 7 minuten met chips en kaas

  6. Vandaag de Mexicaanse openschoten gemaakt, maak veel vaker Mexicaanse gerechten, maar mijn drie mannen vonden dit een aanrader. Heb er wel iets meer pit in gebracht , maar verder een prima recept

  7. Gisteren deze schotel gemaakt, tijdens het koken dacht ik ‘mooi hier eten we twee dagen van’. Mooi niet dus, mijn kinderen (2 en 4) wilden allebei nog twee keer extra opscheppen. Heerlijk recept!