Vegetarisch kerstmenu: 4 gangen vol verrassingen

Samenwerking – Dit jaar ga ik jullie trakteren op vier complete kerstmenu’s in verschillende thema’s. En ik trap af met een verrassend vegetarisch kerstmenu waar ik super trots op ben. Omdat de gerechten zo feestelijk, de smaken zo mooi in balans en de gerechten stuk voor stuk goed voor te bereiden zijn. Uiteraard ben ik de bijgerechten niet vergeten en krijgen jullie ook tips voor bijpassende drankjes.

Kerst met Francesca – Vegetarisch kerstmenu

Vier gangen met makkelijk voor te bereiden vegetarische kerstgerechten. In de recepturen geef ik precies aan wat je kunt voorbereiden en hoe je alles bewaart tot gebruik. Alle ingrediënten vind je in de winkels van PLUS, inclusief bijpassende drankjes en bijgerechten.

Halloumirolletjes met aubergine en geroosterde paprikasaus
 –
Pastinaaksoep met rozemarijn en macadamia
 –
Paddenstoelenstoof met romige polenta
Boerenkoolsalade met zoetzure rode kool en cranberry
Stoofpeertjes
 –
Mini pecan pies met olijfolie roomijs

Kerst vieren we dit jaar samen

Voordat ik de recepten met jullie ga delen wil ik ook nog wat vertellen over hoe ik jullie ga helpen met de kerstvoorbereidingen dit jaar. Nou, tot in de puntjes heb ik alles voorbereid! En niet alleen ik, want ik heb dit jaar ook weer een geweldige samenwerking met PLUS hiervoor. Met vier complete kerstmenu’s (de recepten vind je ook terug op de PLUS website en in hun winkels), heel veel tips, bijpassende drankjes, styling tips en een LIVE sessie op vrijdag 17 december om 19.30 uur (zet ‘m vast in je agenda!) waarin ik al jullie kerstkookvragen ga beantwoorden.

Ook al gebeurt er in de wereld veel, het samen zijn tijdens de kerstdagen wil ik absoluut niet missen. Sterker nog, ik vind het dit jaar misschien nóg wel belangrijk om samen te zijn met de mensen die ik liefheb en intens te genieten.

Het samen Kerst vieren én elkaar helpen doe ik dit jaar niet alleen, want ik ben heel trots dat ik dit samen met PLUS mag optuigen voor jullie. Zij zijn voor mij al jaren een van mijn fijnste partners en ik ben dol op hun visie en assortiment. Ook het kerstassortiment van dit jaar is weer om te smullen. En ik kan het weten, want ik heb al heel veel geproefd ;-).

Naast al mijn kerstinspiratie vind je ook heel veel inspiratie in het prachtige Kerstmagazine van PLUS en in de winkels. Let dit jaar ook eens extra op de prikborden in de PLUS winkels, want daar gaan hele mooie dingen gebeuren. Naast kerstinspiratie is dit ook de plek om een oproepje te plaatsen of andere mensen te helpen tijdens de kerstdagen. Met misschien spullen, eten of een kerstkaartje voor mensen die alleen zijn dit jaar.

Vieren jullie deze bijzondere kerstdagen samen met ons mee? Laat ik dan gelijk maar beginnen met de recepten van het vegetarisch kerstmenu. Geniet ervan!

Halloumirolletjes met aubergine en geroosterde paprikasaus

Halloumi is een kaas met stevige structuur die gemaakt wordt van schapen-, geiten- en vaak ook koemelk. Door die structuur kun je ‘m perfect grillen of, in dit geval, gebruiken om mooie rolletjes van te maken met plakken gegrilde aubergine. Ze combineren perfect met de geroosterde paprikasaus waarvoor ik heel makkelijk geroosterde paprika’s uit pot gebruik. De saus is zó lekker dat je ‘m ook nog heel goed kunt combineren op een borrelplank met blokjes kaas of rauwe groenten.

Vegetarisch kerstmenu – Voorbereiding voor het kerstdiner

Alle componenten (het grillen van de aubergine, het snijden van de halloumi en het maken van de saus) kun je al prima een dag eerder voorbereiden. Op het laatste moment maak je de rolletjes die nog even in de oven gaan. En daarna kun je al de borden opmaken.

Bijpassend drankje

Sandara Sparkling White – Fris, toegankelijk, iets zoet en met een verfijnde bubbel. In de smaak proef je citrus en tropisch fruit zoals mango en ananas. En met een lager alcoholpercentage, namelijk 7,5%.

Bekijk hier het recept van de halloumirolletjes met aubergine en paprikasaus.

Pastinaaksoep met rozemarijn en macadamia

Pastinaak vind ik een geweldige groente om soep mee te maken. Door de toegankelijke, lichtzoete smaak laat hij zich heel goed combineren met specerijen, kruiden, andere groenten en zelfs fruit. En eenmaal gepureerd krijgt pastinaak een mooie, romige structuur. Voor het tussengerecht heb ik het mezelf héél makkelijk gemaakt, want ik ontdekte namelijk een pastinaaksoep verspakket bij PLUS waar bijna alles in zat wat ik nodig had om deze pastinaaksoep met rozemarijn en macadamia te maken. Uiteraard de pastinaak, maar ook gele biet, appel en prei. Alleen de gember heb ik eruit gelaten, want die drinken we er deze keer bij (zie de wijntip). Maar als je die bewaart, kun je er wel na het kerstdiner een lekkere gemberthee van maken.

Vegetarisch kerstmenu – Voorbereiding voor het kerstdiner

Alle componenten kun je al een dag eerder voorbereiden. De soep hoef je vlak voor het eten alleen nog maar even op te warmen. Let wel op dat de soep iets zal indikken, dus misschien moet je nog wat water of groentebouillon toevoegen tijdens het opwarmen.

Bijpassend drankje

De Sandara Sparkling White van het voorgerecht kun je tijdens het tussengerecht doorschenken. Of verras je gasten met een glaasje Gember Goud bier van Gebrouwen door Vrouwen bij deze soep. Een verrassend lekkere combinatie.

Bekijk hier het recept van de pastinaaksoep met rozemarijn en macadamia.

Paddenstoelenstoof met romige polenta

Ik ben dol op een goedgevulde paddenstoelenstoof, omdat paddenstoelen zich geweldig houden qua structuur in een stoof. En ze laten zich goed combineren met rode wijn. Deze paddenstoelenstoof is een afgeleide van een Boeuf Bourguignon, maar er is toch echt geen ‘boeuf’ in te vinden. Wel heel veel smaak trouwens! Heerlijk met de romige polenta erbij en de boerenkoolsalade met zoetzure rode kool. Een feest aan kleuren en smaken op tafel!

Vegetarisch kerstmenu – Voorbereiding voor het kerstdiner

De paddenstoelenstoof en zoetzure rode kool voor het bijgerecht kun je al een dag eerder maken. De romige polenta maak je op het allerlaatste moment samen met de salade.

Bijpassend drankje

Zowel in de stoof als in het glas is deze Bourgogne Pinot Noir te vinden. Vergeet ook het tafelwater niet.

Bekijk hier het recept van de paddenstoelenstoof met romige polenta.
Bekijk hier het recept van de boerenkoolsalade met zoetzure rode kool en cranberry.
Bekijk hier het recept van de stoofperen.

Mini pecan pies met olijfolie roomijs

Als er een taartje goed past bij de feestdagen is het wel pecan pie. Een krokante korst gevuld met pecannoten, boter, suiker en ei… van iedere hap word je gelukkig. Ik maakte speciaal voor de feestdagen een mini variant van mijn basisrecept. En daarbij maakte ik zelfgemaakt olijfolie roomijs. Wat een knaller!

Vegetarisch kerstmenu – Voorbereiding voor het kerstdiner

Zowel de mini pecan pies als het olijfolie roomijs kun je volledig voorbereiden. De pies zou ik een dag eerder maken en het ijs kan zelfs al een week eerder.

Bijpassend drankje

Een goede espresso vind ik perfect combineren bij pecan pie. Maar ook een verse thee met gedroogd fruit gaat goed samen. Een glaasje Sherry PX ernaast of een Whisky cream likeur en het feest is compleet.

Bekijk hier het recept van de mini pecan pies.
Bekijk hier het recept van het olijfolie roomijs.

Styling tips

Voor de styling van de tafel hebben we gekozen voor een Scandinavische basis met diverse tinten blauw en wit. Gecombineerd met de gouden accenten is het een feestelijke kersttafel geworden. Het witte linnen tafellaken, de linnen servetten, servethouders, de gouden onderborden, het blauwe en ecru kleurige servies, de wijn- en cocktailglazen, de blauwe takjes en alle gouden accessoires komen bij Casa Shops vandaan.

De blauwe tafelloper is eigenlijk een tafelkleed die we gevouwen hebben als loper. Dit tafelkleed, de gouden vorkjes en het mini glazen taartschaaltje komen bij Blokker vandaan.

Dit waren alle recepten en tips van het vegetarisch kerstmenu! Ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren en dat je enorm gaat genieten van alle gerechten en het samen Kerst vieren met de mensen die je liefhebt. Geniet van een bijzondere avond vol verrassingen aan tafel. Liefs, Francesca


Recepten: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Dit is een samenwerking met PLUS. Lees ook hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)