Krabpoten met cajun dip

Op een dag besloot ik de uitdaging aan te gaan om een hele Noordzeekrab te bereiden. Niet omdat er iets mis is met makkelijke, snelle recepten maar het is ook weleens leuk om een onbekend avontuur aan te gaan. En een avontuur was het zeker, omdat ik met mezelf had …

Op een dag besloot ik de uitdaging aan te gaan om een hele Noordzeekrab te bereiden. Niet omdat er iets mis is met makkelijke, snelle recepten maar het is ook weleens leuk om een onbekend avontuur aan te gaan. En een avontuur was het zeker, omdat ik met mezelf had afgesproken om de hele krab te gebruiken voor meerdere recepten.

Vandaag vertel ik jullie eerst wat meer over de Noordzeekrab en geef ik het eerste recept voor krabpoten met cajun dip. De komende weken vertel ik jullie verder over mijn avontuur en volgen de andere drie recepten van deze Noordzeekrab special.

Even kennis maken met de Noordzeekrab

De naam zegt het al, de Noordzeekrab leeft in de Noordzee. Best logisch dus dat we die in Nederland eten. Aangezien de krab van zo dichtbij komt heb je een grote kans op echt verse krab met de beste smaak. Ondanks dat de Noordzeekrab dus het dichtst bij huis te vinden is, worden er alsnog veel andere krabsoorten geïmporteerd. Zoals bijvoorbeeld de Snow en King crab uit Canada.

Ook wordt er veel Noordzeekrab direct ingevroren en geëxporteerd, dit komt omdat we in Nederland vaak voor andere krabsoorten dan de onze kiezen. Gek eigenlijk, maar gelukkig wordt er steeds vaker gekozen voor de Noordzeekrab.

krab_4_daagse_noordzeekrab_poten_met_cajun_dip_1

Bron foto: shutterstock

Bij de aanschaf van Noordzeekrab kun je kiezen voor diepvries, blik of vers. Wij gingen voor het laatste en wilden werken met het meest verse product, de levende krab. Deze is echter niet altijd even makkelijk verkrijgbaar. Bestel deze vooruit bij je visboer of ga naar een groothandel zoals de Sligro of Hanos.

Noordzeekrab is in vergelijking met andere krabben en kreeften trouwens heel betaalbaar. De smaak is daarnaast ook nog eens zeer verfijnd en zoeter dan die van bijvoorbeeld kreeft. Genoeg redenen dus om aan de slag te gaan met deze delicatesse van eigen bodem!

Hoe bereid je een hele Noordzeekrab in het algemeen

Voor de smaak wil je werken met een zo vers mogelijke krab. Dit houdt in dat deze nog leeft en zo snel mogelijk na vangst bereid wordt. Mocht je het niet prettig vinden om dit zelf te doen of vinden dat je te onervaren bent om het op de juiste manier te doen, kun je dit ook aan je visboer vragen.

Als je wel besluit om het zelf te doen, zorg er dan voor dat de krabben in ijskoud water hebben gelegen. Je kunt de krab vervolgens per stuk in kokend water koken. Beter nog is om eerst een priem in de kop van de krab te steken waardoor deze direct doodgaat en je hem daarna pas gaat koken.

krab_4_daagse_noordzeekrab_poten_met_cajun_dip_2

Stap voor stap een hele krab koken

Bereidingstijd: 45 minuten

1. Zorg dat de krabben in ijskoud water hebben gelegen/onderkoeld zijn.

2. Kook de krab(ben) in een grote pan met ruim kokend water. Als je meerdere krabben in een keer wilt klaarmaken, doe er dan maximaal twee tegelijkertijd in een grote pan. Vervolgens leg je de krabben in (schoon) ijskoud water.

3. Leg de krab op de rug met de scharen van je af. Trek met een draaiende beweging de twee scharen en vervolgens alle poten van de krab af.

4. Dan ga je het lichaam van het pantser afhalen. Daarvoor voel je onder de kop en gebruik je je vingers of een mes om het kopborststuk los van de schaal te breken. Trek vervolgens door zodat het lichaam van het pantser breekt.

5. Verwijder van het lichaam en eventueel in de krabschaal de baleinen van kraakbeen (de zachte grijze stukjes).

6. Schep het zachte bruine krabvlees uit het pantser in een aparte kom. Dit is een smaakmaker.

7. Snijd het lichaam doormidden met een flink scherp koksmes. Schraap dan met een kreeftenvorkje al het witte krabvlees uit de lichaamsholtes.

8. Met een hamer sla je de scharen en poten kapot, waarna je ook hier al het vlees met een kreeftenvorkje eruit kunt halen.

Zie hier de uitleg van Elle Eten inclusief foto’s, dat maakt het bij zo’n klusje toch wat gemakkelijker.

Krabpoten met cajun dip

En dan nu het recept voor de krabpoten met cajun dip. Een echte delicatesse! Voor dit recept kun je ook alleen de scharen en poten kopen, deze zijn alleen wel minder vers (en minder smaakvol) dan wanneer je ze direct van een verse krab gebruikt. Daarnaast kun je nog veel meer doen met de rest van de krab, maar daar kom je de komende weken wel achter.

Wat je nodig hebt

    • poten en scharen van 2 Noordzeekrabben
    • 3 el mayonaise
    • 2 el ketchup
    • 1/2 el witte wijnazijn
    • 1 tl cajunkruiden

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 50 minuten inclusief bereiden van de krab (als je dit vaker hebt gedaan, gaat het vast een stuk sneller)

1. Maak de krabben klaar voor gebruik volgens bovenstaande uitleg tot aan stap 6. Je houdt voor dit recept de poten (nu nog) heel. Als je losse poten en scharen hebt gekocht, kook deze dan 10 minuten en leg ze vervolgens in ijskoud water.

2. Meng de mayonaise met ketchup, azijn en cajunkruiden.

3. Nu kun je aan tafel zelf met een krabhamer (of kreeftentang) de schalen van de scharen en poten breken om vervolgens het vlees eruit te halen. Even dippen nog en dan is het genieten geblazen.

In deze eerste aflevering heb je kennis gemaakt met de Noordzeekrab, geleerd hoe je deze in zijn geheel kunt bereiden en heb je het recept voor krabpoten met cajundip gekregen. De komende weken gaan we verder met het avontuur en vertel ik je meer over wat je allemaal met een hele Noordzeekrab kunt maken!

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)