Pappardelle met paddenstoelen en peterselie

Er zijn een aantal klassiekers uit de Italiaanse keuken die je mij altijd mag voorschotelen. Deze pappardelle met paddenstoelen en peterselie (oftewel: pappardelle ai funghi porcini) is er een van. Een traktatie bijna, want ik heb thuis een grote paddenstoelenhater rondlopen waardoor ik automatisch veel minder vaak gerechten met paddenstoelen bereid. Maar als ik dan zin heb hierin, maak ik met liefde nog iets anders voor hem. Het is gewoon té lekker. Er zit trouwens flink wat boter in het gerecht…dat moet, echt! 😉

Wat je nodig hebt voor 3 – 4 personen

 • 15 gr gedroogde funghi porcini (eekhoorntjesbrood)*
 • 500 gr gemengde paddenstoelen
 • 10 gr platte peterselie
 • 100 gr boter
 • 4 flinke tenen knoflook
 • zout
 • zwarte peper
 • 300 gr verse pappardelle
 • Parmezaanese kaas, geraspt

* Funghi porcini koop je bij de grotere supermarkten, groenteboer of groothandel. Als je het niet kunt vinden, dan kun je ze ook uit het recept laten.

Wat je gaat doen

Bereiding: 25 minuten

 1. Week de funghi porcini 15 minuten in lauw water. Giet daarna af, maar bewaar het vocht.
 2. Veeg de paddenstoelen schoon en hak ze grof. Hak de platte peterselie fijn.
 3. Smelt 60 gr boter in een grote hapjespan en bak hierin de paddenstoelen tot ze zacht zijn. Pers halverwege de tenen knoflook uit en roer dit door de paddenstoelen. Roer op het laatst de platte peterselie erdoor en breng op smaak zout en peper.
 4. Breng in de tussentijd een pan met ruim water en een snuf zout aan de kook. Voeg hier ook het weekvocht van de porcini aan toe. Kook de verse pappardelle circa 4 minuten. Giet daarna af, maar bewaar een kopje kookvocht.
 5. Smelt de resterende boter in de kookpan van de pappardelle, verwarm maar laat niet bruin worden. Schep de pasta en de paddenstoelen erdoor en eventueel nog een scheutje kookvocht voor een meer smeuïge saus.
 6. Garneer met Parmezaanse kaas en serveer direct.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

hoofdgerecht, pasta en risottogerechten, klassiekers uit de Italiaanse keuken, Deze pappardelle met paddenstoelen en peterselie (oftewel: pappardelle ai funghi porcini) is er een van.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca