4.30 van 17 stemmen

Perfect gebakken zalm met citroen spaghetti

30 minuten
Hoofdgerecht
Lente

Niets lekkerder dan een perfect stukje gebakken zalm die nog mooi rosé van binnen is, maar ook een krokant velletje heeft. En laat ik daar nou vandaag een heerlijk recept voor hebben! Ik serveerde mijn gebakken zalm met een romige citroen spaghetti en groene asperges en maakte voor de zalm …

Niets lekkerder dan een perfect stukje gebakken zalm die nog mooi rosé van binnen is, maar ook een krokant velletje heeft. En laat ik daar nou vandaag een heerlijk recept voor hebben! Ik serveerde mijn gebakken zalm met een romige citroen spaghetti en groene asperges en maakte voor de zalm ook nog een onweerstaanbaar lekkere marinade met honing, sojasaus en knoflook. En voor de liefhebbers kan daar ook nog een snufje chili door.

Voor gebakken zalm koop ik altijd zalmfilets met vel, omdat het velletje op natuurlijke wijze een te snelle garing tegengaat. In dit recept bak ik de zalm eerst op de zalmzijde en eindig het bakken op de velzijde als de saus in de pan gaat. Die kan dan mooi karameliseren en het vel zorgt ervoor dat dit niet te snel gaat. Slimme tip: Kijk tijdens het bakken goed naar de zijkant van de zalm. Je ziet door verhitting de kleur veranderen van zalmroze naar wit, wat een teken is dat de zalm aan het garen is. Als de verkleuring tot halverwege is gekomen, is dat het moment om de zalm om te draaien op de velzijde. Dan komt de saus erbij en kan de zalm nog even rustig doorgaren terwijl de saus karameliseert. Met als resultaat een perfecte rosé gebakken zalm.

Ingrediënten

  • 3 el honing
  • 3 el sojasaus
  • 2 citroenen (bio)
  • 1 tl uitgeperste knoflook
  • zwarte peper
  • chili vlokken, naar smaak
  • zout
  • 300 gr spaghetti
  • 1 flinke sjalot, gesnipperd
  • olijfolie
  • 400 gr asperges, stukje van de onderkant verwijderd en in grove stukken gesneden
  • 200 ml room
  • 1 el dille, fijngehakt + extra voor de garnering
  • 4 zalmfilets met vel

Aan de slag!

  • Klop voor de marinade 3 el honing, 3 el sojasaus, 2 el citroensap, 1 tl uitgeperste knoflook en een snufje zwarte peper door elkaar in een kommetje. Ik klop er zelf ook nog een ½ tl chili vlokken door, maar voeg het zelf vooral naar smaak toe. De een wil het nou eenmaal wat pittiger dan de ander. Eruit laten is natuurlijk ook een optie.
  • Breng een pan met ruim water aan de kook en voeg een goede snuf zout toe als het water kookt. Kook hierin de spaghetti beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verhit ondertussen een hapjespan en fruit de sjalot voor een paar minuten in een scheut olijfolie met een snufje zout. Roer de groene asperges erdoor en roerbak een paar minuten op middelhoog vuur. Zet het vuur wat lager en schenk de 200 ml room in de pan samen met het resterende sap van de citroen die je eerder gebruikte voor de saus. Laat voor een paar minuten pruttelen tot de asperges beetgaar zijn en breng daarna verder op smaak met zout en peper.
  • Als de spaghetti beetgaar is gekookt, schep je het met een tang over in de saus. Schep om, voeg nog een paar lepels van het kookvocht toe en verwarm op laag vuur tot de saus mooi romig is geworden. Proef en breng eventueel naar wens nog verder op smaak met extra citroensap (je hebt nog een tweede citroen), peper of zout. Roer op het laatst de fijngehakte el dille erdoor.
  • Dep de 4 zalmfilets droog met keukenpapier en bestrooi ze met zout en peper. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur en schenk er een royale scheut olijfolie in. Leg de zalmfilets (met het vel naar boven) in het hete vet en bak tot je de zalm tot halverwege ziet garen. Draai de zalmfilets daarna voorzichtig met een spatel om en bak nog een minuut verder op de velzijde. Draai het vuur lager en schenk de marinade die je eerder hebt gemaakt over de zalm en in de pan. Laat 2 minuten pruttelen en karameliseren en bestrijk de zalm een aantal keer met een kwastje. Zet daarna het vuur uit en schep uit de pan. Snijd 4 dikke plakken van de tweede citroen en bak deze nog even snel om en om in de marinade die is achtergebleven in de pan.
  • Verdeel de spaghetti met citroensaus en asperges over 4 borden en leg de zalmfilets erop. Garneer met de gebakken plakjes citroen, extra dille en een snufje zwarte peper.

Notities

  • Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
  • Door een goede timing kun je dit gerecht heel efficiënt koken. Eerst kook je de spaghetti, tegelijkertijd begin je met het maken van de citroensaus met asperges en de zalm bak je zodra de spaghetti net in de saus erbij is gegaan.
  • Bereiding: 30 minuten

Recept gebakken zalm: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca