4.15 van 7 stemmen

Salade met rode kool, gerookte kip, mais en sojadressing

20 minuten
Salade
Gezond

Deze salade met rode kool heb je supersnel gemaakt. Het is een voedzame salade door de zilvervliesrijst, linzen en gerookte kip en krijgt veel smaak door de sojadressing en lente-ui. Zeker nu het weer wat warmer wordt, gaan we langzaam thuis ook weer wat meer maaltijdsalades eten. Deze salade met …

Deze salade met rode kool heb je supersnel gemaakt. Het is een voedzame salade door de zilvervliesrijst, linzen en gerookte kip en krijgt veel smaak door de sojadressing en lente-ui.

Zeker nu het weer wat warmer wordt, gaan we langzaam thuis ook weer wat meer maaltijdsalades eten. Deze salade met rode kool is een van de favorieten, omdat ‘ie zo makkelijk om te maken is en iedereen thuis vindt het lekker.

In de notities onder het recept geef ik nog wat slimme tips. Over wel of niet zelf de rode kool snijden (spoiler alert: zou ik wel doen) en of je ook voorgestoomde (zilvervlies)rijst kunt gebruiken voor maaltijdsalades.

Mocht je nou een halve rode kool over hebben: hier vind je al mijn recepten met rode kool!

Ingrediënten

  • 1 zakje (à 250 gr) voorgestoomde zilvervliesrijst (of een kliekje rijst wat je nog in de koelkast hebt)
  • 1/2 kleine rode kool
  • rijstazijn
  • zout
  • 2 el sojasaus
  • 1 el sesamolie
  • 1 tl geraspte gember
  • zwarte peper
  • 1 mini blikje (à 75 gr) linzen, uitgelekt
  • 1 mini blikje (à 75 gr) maiskorrels, uitgelekt
  • 1 gerookte kipfilet, in flinterdunne plakjes
  • 50 gr ijsbergsla
  • 2 stengels lente-ui, in dunne ringetjes (of 3 stengels als ze dun zijn)
  • 100 gr Honingtomaten, gehalveerd
  • optioneel: furikake (zie ook de notities) of wat sesamzaadjes

Aan de slag!

  • Verwarm de zilvervliesrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Of verwarm het kliekje rijst wat je nog in de koelkast had staan.
  • Snijd ondertussen de ½ kleine rode kool in flinterdunne reepjes. Meng met de warme rijst in een grote kom en besprenkel met een scheut rijstazijn (circa 2 volle eetlepels) en een snufje zout. Meng door elkaar en laat 5 minuten staan. In die tijd kun je de rest van de ingrediënten snijden en voorbereiden.
  • Klop ook de dressing van de 2 el sojasaus, 1 el sesamolie, 1 tl geraspte gember en een snufje zwarte peper.
  • Voeg de linzen, mais, gerookte kip, ijsbergsla, lente-ui en Honingtomaten toe aan de inhoud van de grote kom en sprenkel de dressing erover. Hussel door elkaar en klaar is je salade! Heb je furikake of sesamzaadjes in huis? Garneer de salade daarmee vlak voordat je ‘m serveert.

Notities

  • Met dit recept maak je een lunch of lichte avondmaaltijd voor 4 personen.
  • Je kunt de salade voorbereiden. De ijsbergsla voeg je dan alleen nog niet toe, doe dat pas op het laatste moment zodat het niet slap wordt.
  • Ik vind vers gesneden rode kool het allerlekkerst. Maar als je sneller klaar wilt zijn, kun je ook voorgesneden rode kool (vaak in porties van 300 gram) in de supermarkt kopen.
  • Wat ik wel heel handig (en lekker) vind voor dit soort salades zijn de zakjes met voorgestoomde zilvervliesrijst. Die hoef je alleen nog maar even op te warmen en daarna meng je het met de rijstazijn. Werkt echt super. Wil je zelf de rijst koken, weeg dan circa 85 gram droge rijst af hiervoor. Rijst verdriedubbeld namelijk qua gewicht tijdens het koken. Je kunt natuurlijk ook wat gekookte rijst van de avond ervoor gebruiken.
  • Furikake is een Japanse smaakmaker wat onder andere bestaat uit gedroogde zeewier, gedroogde tonijnvlokken (bonito) en sesamzaadjes. Ik heb altijd een potje thuis staan wat ik als topping gebruik of voor marinades inzet. Maar als je het niet hebt, hoef je het niet speciaal voor deze salade te kopen.
  • Bereiding: 20 minuten

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)