Als er iets kenmerkend is voor deze tijd van het jaar, dan is het wel stamppot. Zowel in traditionele als in een creatieve vorm, in principe kun je namelijk aan alle bladgroenten en aardappelsoorten denken als je een stamppot maakt. Dat is het leuke, je kunt vele kanten met stamppot op. Ieder jaar bedenk ik wel weer nieuwe combinaties.
Je kunt ook variëren met hetgeen wat je erbij serveert. Zo ging ik deze keer eens voor schelvis. Schelvis is een echte wintervis en is de grotere broer van de wijting. Het witte vlees is zacht van structuur. Heerlijk om even kort te bakken en heeft weinig kruiden nodig. Deze schelvis met stamppot van koolraap en veldsla is heerlijk voor doordeweeks, want het is zo gemaakt en geschikt voor het hele gezin.
Ik weet nooit zo goed wat ik met koolraap moet doen, nu dus wel 🙂
En dan kun je er ook nog frietjes van maken. Of roosteren met andere herfst/wintergroenten in de oven met scheutje olijfolie, zout, tijm of rozemarijn en 2 teentjes knoflook. Zalig!
Wat een heerlijk en bijzonder stamppotje!
Is koolraap hetzelfde als koolrabi?