5 van 6 stemmen

Spaghetti met geroosterde aubergine en basilicum

1 uur
Hoofdgerecht
Pasta

Deze spaghetti met geroosterde aubergine en basilicum is niet alleen bijzonder lekker, maar zit ook nog eens boordevol vezels. Als dat geen win-win situatie is! Sinds ik mijn voedingspatroon heb omgegooid eet ik veel meer vezels op een dag. Die haal ik enerzijds uit groenten en fruit, pitten, zaden en …

Deze spaghetti met geroosterde aubergine en basilicum is niet alleen bijzonder lekker, maar zit ook nog eens boordevol vezels. Als dat geen win-win situatie is!

Sinds ik mijn voedingspatroon heb omgegooid eet ik veel meer vezels op een dag. Die haal ik enerzijds uit groenten en fruit, pitten, zaden en peulvruchten, maar ook uit volkoren granen zoals volkorenbrood en volkoren pasta. Ik schrap dus geen koolhydraten uit mijn voedingspatroon, maar ik heb ze wel ‘geswapt’. Van snelle koolhydraten (die je onder andere in witbrood, witte pasta, koekjes, cornflakes en eigenlijk alles waar toegevoegde suikers in zitten vindt) naar langzame koolhydraten (die je dus in volkoren producten vindt). Je lichaam is langer bezig om deze ‘langzame’ (de naam zegt het al) koolhydraten te verteren waardoor je bloedsuikerspiegel constanter blijft en je ook sneller een verzadigd gevoel hebt. Je darmen worden ook nog eens heel blij van al die vezels en met gelukkige darmen word je ook echt een blijer mens.

En niet alleen ik word er blijer van, mijn kinderen ook! Want die eten gewoon lekker al die volkoren producten en gerechten mee en dat vinden ze heerlijk. Doordeweeks staat er bij ons alleen nog maar volkoren brood, pasta en zilvervliesrijst op het menu en daar gaan we allemaal prima op!

Een van mijn meest recente gerechten is deze volkoren spaghetti met geroosterde aubergine, tomaat en basilicum. Ik gebruikte wat minder pasta en wat meer groenten dan ik vroeger zou doen. En ik zorgde ervoor dat de groenten heerlijk intens van smaak werden. Wij vonden het een feest om te eten, geniet ervan!

Meer recepten met aubergine? Hier vind je ze allemaal!

Ingrediënten

  • 2 aubergines, in kleine blokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 4 el olijfolie + extra
  • 2 el zoete rode wijnazijn
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • snufje chili flakes
  • (gerookt) zeezout
  • zwarte peper
  • 1 flinke sjalot, gesnipperd
  • 1 el tomatenpuree
  • 200 gr tomaat, grof gehakt
  • 2 tl gedroogde Italiaanse kruiden
  • 1 pakje tomato frito basil, van Heinz (zie ook de notities)
  • 300 gr volkoren spaghetti
  • 10 gr verse basilicumblaadjes, grof gehakt + een paar extra voor de garnering
  • Parmezaanse kaas (of plantaardige variant)

Ook nodig

  • oven met bakplaat
  • bakpapier

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
  • Meng de aubergine blokjes en gesnipperde ui op het bakblik. Klop de 4 el olijfolie, 2 el rode wijnazijn, 2 teentjes uitgeperste knoflook, snufje chili flakes (naar smaak), snuf (gerookt) zeezout en wat zwarte peper door elkaar in een kommetje en schenk over de aubergine. Meng alles door elkaar met je handen en verdeel daarna gelijkmatig over het bakblik. Rooster dit 45 minuten in de oven en schep halverwege om.
  • Verhit een hapjespan op middelhoog vuur en schenk er een scheutje olijfolie in. Fruit de sjalot met een snuf zout voor 5 minuten. Als de sjalot te snel bruin wordt, zet je het vuur wat lager.
  • Voeg de 1 el tomatenpuree toe en bak 2 minuten mee. Bak daarna nog 3 minuten de grof gehakte tomaat met 2 tl Italiaanse kruiden mee. Schenk de tomato frito in de pan, roer goed door en laat 10 minuten pruttelen op laag vuur.
  • Kook ondertussen de volkoren spaghetti met een snuf zout in een pan met ruim kokend water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zorg ervoor dat je de spaghetti al dente (beetgaar) kookt. Giet daarna af, maar vang eerst 250 ml kookvocht op.
  • Schep de geroosterde aubergine bij je tomatensaus en schenk er 125 ml van het pasta kookvocht bij. Laat 5 minuten pruttelen en proef. Als je nog extra peper of zout wilt toevoegen, is dit het moment. Maar als je gedurende de stappen steeds een beetje zout hebt toegevoegd zou de smaak nu perfect moeten zijn.
  • Hussel daarna de gekookte spaghetti erdoor en voeg eventueel ook nog extra kookvocht toe, dit zorgt voor een heerlijk romige saus. Meng als laatste de grof gehakte basilicum erdoor.
  • Serveer naar wens met geraspte Parmezaanse kaas (of een plantaardige variant) en extra basilicumblaadjes.

Notities

  • Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
  • Voor de tomaat kun je iedere soort tomaat gebruiken, als ze maar van goede kwaliteit zijn. Ik gebruikte een combinatie van Honingtomaten en trostomaten.
  • De tomato frito met basilicum is een nieuw product van Heinz en die kreeg ik opgestuurd om te testen. Nou ben ik al groot fan van de reguliere tomato frito, maar deze met basilicum is ook erg goed. Als je ‘m niet kunt vinden, kies dan voor de reguliere tomato frito voor je saus.
  • Bereiding: 60 minuten (inclusief oventijd)

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Voor dit recept kreeg ik gratis een product opgestuurd om te testen, lees ook hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

6 gedachten over “Spaghetti met geroosterde aubergine en basilicum”

Reacties zijn gesloten.

5 from 6 votes (4 ratings without comment)
Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer