Spectaculaire brunchplank voor Pasen

Wat nou als je echt flink wilt uitpakken voor de paasbrunch, maar geen tijd hebt om heel lang in de keuken te staan…of gewoon niet zo’n liefhebber van koken bent? Dan heb ik vandaag echt een geweldig leuk idee voor jullie :-). Samen met Wendy (jullie kennen haar wel van …

Wat nou als je echt flink wilt uitpakken voor de paasbrunch, maar geen tijd hebt om heel lang in de keuken te staan…of gewoon niet zo’n liefhebber van koken bent? Dan heb ik vandaag echt een geweldig leuk idee voor jullie :-). Samen met Wendy (jullie kennen haar wel van DeedyLicious) bedacht ik namelijk een spectaculaire brunchplank voor Pasen, zowel een hartige als zoete uitvoering. Het enige wat je daarvoor nodig hebt zijn lekkere producten, een mooie houten plank en een half uurtje van je tijd om de plank op te bouwen en dan is je brunchplank al klaar! In dit artikel vertel ik jullie precies hoe je deze maakt.

De hartige brunchplank

“Wat mag er allemaal niet ontbreken tijdens een hartige paasbrunch?”, vroegen wij onszelf af? Dat werd een flinke lijst, haha, en al onze tips en overwegingen heb ik voor jullie op een rijtje gezet.

Lekkere broodjes natuurlijk! Wij kozen voor bagels, maar andere harde afbakbroodjes (of lekker desembrood in plakken) kunnen natuurlijk ook. Crackers met rozemarijn en zeezout of knoflook crostini’s zijn tevens zalig op de plank.

Eieren mogen zeker niet ontbreken op de brunchplank. Of je ze nou gekookt hebt (en versierd misschien?), of gevuld, of er scrambled eggs van hebt gemaakt. Is allemaal lekker! Houd bij het bouwen van de plank rekening met warme gerechten. Zet daarvoor lege bakjes op de plank klaar en vul die pas met je warme gerecht nadat je klaar bent met de rest.

Smeersels en dipjes zoals roomkaas met kruiden, pesto, groentespreads en vissalades in kleine bakjes. Heerlijk voor op de bagels en crackers. Maar ook lekker als je rauwkost hebt toegevoegd aan je plank, die kun je daarin dippen. Zet tevens een bakje of schaaltje roomboter op de plank.

Lekkere vleeswaren en droge worstjes, heerlijk voor op een brunchplank. Zijn er vegetariërs in het gezelschap? Maak dan een deel van de plank op met vegetarische opties. Ook gerookte zalm is zalig, zeker in combinatie met de bagels en roomkaas.

Kaasjes natuurlijk! Ik koos voor een zalige boerenbrie en een milde blauwe kaas, en tussendoor lagen er nog wat blokjes oude kaas tussen. Vergeet niet om een kaasmesje naast de plank te leggen.

Vers fruit of rauwkost? Het opvullen van de brunchplank kun je perfect met vers fruit (zoals aardbeien, frambozen en bessen) doen, of je kiest voor gesneden rauwkost. We voegden daar ook nog wat gebrande noten aan toe.

Als laatste nog een ‘touch of green’! Wij deden dat met plukjes veldsla die her en der tussen de ingrediënten werden toegevoegd. Maar dat kan ook met verse kruiden zoals basilicum. Belangrijk is dat het iets toevoegt qua smaak en dat je het echt kunt opeten.

Waar koop je de producten:

  • Bepaal eerst wat je allemaal op je brunchplank wilt serveren en vervolgens wat je wilt kopen of zelf maken.
  • In de supermarkt kun je sowieso alles vinden wat je nodig hebt ervoor.
  • Of maak het nog lekkerder en ga naar je versspecialist: de kaasboer voor de heerlijke kazen, de visboer voor de wilde gerookte zalm, vissalades en misschien wel een stukje makreel, de bakker voor het lekkere brood, de slager voor de charcuterie en de groenteboer voor al het fruit en de groenten.
  • Ook heerlijk om te doen, bestel eens wat bijzondere dingen: zoals authentieke boerenproducten bij Lindenhoff of bij Crisp, wat een online supermarkt is die de beste producten direct bij de makers en kwekers vandaan halen.

Zo bouw je de plank op:

  • Brood wat nog afgebakken moet worden of gerechtjes die nog klaargemaakt moeten worden? Zorg dat dit allemaal al gedaan is.
  • Leg de plank, bakjes en alle ingrediënten klaar zodat je door kunt werken.
  • Heb je een oude, houten plank? Bekleed deze dan eerst met een velletje bakpapier (knip deze eerst op maat, wat kleiner dan de plank zelf) voor de voedselveiligheid. Als de brunchplank eenmaal is volgebouwd zie je het bakpapier toch niet meer.
  • Werk van groot naar klein; zet eerst de grote onderdelen neer (brood, schaaltjes, kazen) en werk naar de steeds kleinere onderdelen toe tot je gaatjes overhoudt die je kunt opvullen met fruit/rauwkost en sla.
  • Blijf rustig doorgaan met vullen en bouwen tot er echt geen gaatje meer over is.
  • Zorg dat er op tafel bordjes, bestek (ook kaasmesjes en kleine lepeltjes) klaar staan, en natuurlijk iets te drinken.
  • Serveer de brunchplank met een grote glimlach op het midden van de tafel zodat iedereen kan aanvallen!

Duurzame tip: Je koopt/maakt aardig wat verschillende producten voor deze brunchplank. Waarschijnlijk ga je net als wij dingen overhouden. Wat wij deden is dat we aan iedereen een mini brunchplank mee naar huis gaven in een bakje voor de volgende dag. Zo blijf je niet met heel veel kliekjes zitten en kunnen je gasten er de volgende dag ook nog van genieten. Bewaar ook wat voor jezelf ;-).

 De zoete brunchplank

Na hartig komt natuurlijk ook nog zoet! En daarvoor maakten we een zoete brunchplank. Die niet per se na de hartige brunchplank geserveerd hoeft te worden natuurlijk. Deze kun je ook als spectaculair einde van een ‘normale’ lunch, brunch of zelfs diner serveren.

Het voorbereiden en bouwen van de plank gaat op dezelfde manier als de hartige brunchplank en dit is wat je er allemaal op kunt leggen:

  • Schuimpjes en meringues in vrolijke kleuren. Zelf maken kan ook, hier vind je het recept voor zelfgemaakte meringues met advocaat en pistache.
  • Bakjes met advocaat voor de volwassenen, of maak eens deze lemon posset met rabarber. Fris, alcoholvrij en waanzinnig lekker.
  • Sowieso is rabarber een goed idee voor op de zoete brunchplank. Kijk hier voor een aantal verrukkelijke recepten.
  • Eventueel nog wat ‘groen’ als finishing touch, ik zou dan voor verse muntblaadjes gaan!

Duurzame tip: Ook hiervoor geldt, geef lekker mee naar huis wat over is. Is niet alleen goed tegen verspilling, maar ook tegen overtollige kilo’s ;-).

Dat waren ze dan, al onze tips voor een spectaculaire brunchplank voor Pasen! Ik ben echt super benieuwd hoe jouw brunchplank eruit komt te zien als je die hebt gemaakt, deel je een foto op social media met #francescakookt (of tag me in de foto) zodat ik de plank kan zien?

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Paasbrunch: spectaculaire brunchplank voor Pasen, zowel een hartige als zoete uitvoering, lekkere broodjes, crackers met rozemarijn en zeezout, crostini's met knoflook, eieren, smeersels en dipjes

Recept: Francesca & Wendy Pronk, Fotografie: Wendy Pronk/DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer