Tarte tatin

Ben je in Frankrijk, dan maak je tarte tatin. Ook in Nederland trouwens. Het is namelijk het perfecte excuus om je even in Frankrijk te wanen. Deze omgekeerde appeltaart is ontzettend makkelijk om te maken, je moet er alleen wel even bij blijven. En zelf je karamel maken. Nou is …

Ben je in Frankrijk, dan maak je tarte tatin. Ook in Nederland trouwens. Het is namelijk het perfecte excuus om je even in Frankrijk te wanen. Deze omgekeerde appeltaart is ontzettend makkelijk om te maken, je moet er alleen wel even bij blijven. En zelf je karamel maken. Nou is dat ook niet zo ingewikkeld, maar een goede pan met dikke bodem is daarbij essentieel. Ik heb namelijk jarenlang mijn karamel naar de knoppen geholpen, alleen om die reden. Je maakt de tarte tatin op het laatste moment en schuift ‘m in de oven voor het dessert. Het smaakt heerlijk met een bolletje vanille ijs of crème fraîche en er mag ook nog een glaasje calvados bij, voor de liefhebber.

Wat je nodig hebt

– 5 appels (friszuur en stevig)
– 100gr suiker
– 100gr boter
– snufje kaneel (optioneel)
– 1 rol bladerdeeg uit de koeling (ik ben te lui om het bladerdeeg zelf te maken, maar dat kun je natuurlijk ook doen)

tarte-tatin-3

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 15 minuten / Oventijd: 20-25 minuten / Wachttijd: 10 minuten

Verwarm de oven voor op 225 graden en vet een quichevorm in of een rond bakblik.

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in partjes. In een pan met dikke bodem strooi je de suiker. Zet de pan aan en laat de suiker smelten (zonder te roeren) op medium vuur. Als de suiker smelt, begint het langzaam te borrelen. Daarna zie je dat de suiker op plekken bruin begint te worden. Draai de pan vervolgens even rond (nog steeds niet roeren, echt niet doen) zodat de gekarameliseerde delen mengen met de witte delen. Op het moment dat de karamel een goudbruine kleur heeft, roer je de boter erdoor en zet je het vuur uit. Pas op dat de karamel niet te donker wordt, dan is het verbrand en kun je overnieuw beginnen. Het kan heel snel gaan, dus blijf erbij.

Schenk de karamel in je quichevorm en strooi er een snufje kaneel over. Ik vind dat heel lekker, maar je kunt het ook uit het recept laten. Leg vervolgens de partjes appel er dakpansgewijs in. Drapeer het bladerdeeg over de appel en snijd overtollig bladerdeeg weg. Duw de zijkanten van het bladerdeeg naar binnen, tussen de vorm en de appel in. Maak een gaatje in het midden zodat de stoom eruit kan tijdens het bakken.

Zet je vorm in de oven en bak de tarte tatin 20-25 minuten totdat de bovenkant gaar en goudbruin is. Haal uit de oven en laat een minuut of 10 afkoelen. Leg daarna een groot bord op de vorm en draai ‘m in 1 machtige beweging om (wel met ovenhandschoen, voor de zekerheid). Serveer met vanille ijs, room of crème fraîche.

tarte-tatin-1

Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+  en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op
Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)