Thaise wok garnalen

Ik probeer thuis zo’n 1 tot 2 keer in de week vis te eten. Meestal eten we dit in het weekend, omdat ik dan heerlijke verse vis bij mijn visboer kan halen. Want vis van de supermarkt is geen favoriet bij ons. Voor doordeweeks heb ik altijd garnalen in de diepvries liggen. Van die grote tijgergarnalen die ik bij de visboer haal. Ontzettend makkelijk, want die zijn al schoongemaakt en als je ze ‘s ochtends uit de vriezer haalt dan heb je ‘s avonds in een handomdraai een lekkere wokschotel op tafel staan. Groot voordeel is dat mijn kleine jongen garnalen eet alsof het kipnuggets zijn, dus het hele gezin kan er van mee eten.

Voor dit recept werd ik geïnspireerd door de Aziatische kookwinkel Kruid & Druif. Binnenkort kunnen jullie een review van mij lezen van hun geweldige kookconcept!

Wat je nodig hebt voor 3-4 personen:
500gr garnalen, schoongemaakt
1 blik kokosmelk
2el vissaus
3el vers limoensap
1el sojasaus
2tl palm- of rietsuiker
1 ui
6 teentjes knoflook
2cm verse gember
1 winterwortel
1 stronk broccoli
1 rode punt paprika
handvol koriander of Thaise basilicum (voorkeur voor de laatste, maar die is vaak wat lastig te verkrijgen)
zonnebloemolie
noodles of witte rijst

Optioneel: rode chili’s voor als er geen kinderen mee eten

Wat je gaat doen:
Meng in een kommetje de helft van het blik kokosmelk met de vissaus, limoensap, sojasaus en suiker. Blijf goed roeren totdat alle suiker is opgelost. Als je een spicy saus wilt dan voeg je aan deze saus ook 1 fijngesneden rode chili toe.

Hak de ui met de knoflook en gember helemaal fijn. Snijd de winterwortel in halve maantjes, de broccoli in kleine stronkjes en de paprika in stukjes.

Verwarm een klein scheutje olie in een wok. Fruit daarin het ui/knoflook/gember mengsel. Voor de spicy variant voeg je aan dit mengsel ook nog 1 of 2 fijngesneden rode chili’s toe.

Na 2 minuten voeg je de garnalen erbij en die roerbak je een aantal minuten. Daarna komt de wortel erbij samen een kwart van de saus. Weer voor een paar minuten roerbakken.

Schenk daarna de helft van de overgebleven saus erbij samen met de broccoli en de paprika. Dit roerbak je nog 2 minuten. Het is een gerecht waarbij de saus de smaakmaker is, dus als er te weinig saus in de pan zit dan schenk je er gewoon nog wat bij. Nog een paar minuutjes sudderen en dan is het klaar.

Serveer de garnalen met een flinke hoeveelheid saus, noodles of witte rijst en strooi er flink wat gehakte koriander of Thaise basilicum over.

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
met 210 recepten, weekmenu’s en duurzame tips

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Thaise wok garnalen”

  1. Heb de Thaise garnalen vandaag gemaakt. Echt heerlijk, zeg! Dit ga ik vaker maken.
    Heel smaakvol sausje, ik maak de volgende keer een dubbele hoeveelheid saus. Kan best, de saus was erg ingekookt bij mij tenminste en dan blijf je ook niet met een half blik kokosmelk over.
    Heb er een tl sambal oelek in gedaan voor wat pit ipv pepers of chilisaus, maar dat komt min of meer op hetzelfde neer.

    Heb wel de broccoli even geblancheerd van te voren en de garnalen apart gewokt. Ik wok garnalen zelf niet zo lang en vond het volgens recept wel heel lang in de pan zitten. Voor de smaak maakte het niet uit.

    Zie vaker lekkere recepten op je site, en kom regelmatig kijken voor inspiratie

  2. Hoi Francesca,

    Dit gerecht ziet er heerlijk uit, ik vroeg mij alleen af hoeveel ml het blik kokosmelk is.
    Kwestie van de verhoudingen te doen kloppen 🙂