Toast met gerookte eendenborst en chutney van rode ui

In de kersteditie van de Foodeliciousbox hebben we de langwerpige toastjes van Danvita toegevoegd. Deze hebben niet zo heel veel nodig, omdat ze van zichzelf al zo heerlijk zijn. Door het formaat zijn ze ideaal als basis voor een voorgerecht of je serveert het als hapje bij de borrel of amuse. Maak bijvoorbeeld deze Provençaalse toast met gerookte eendenborst en chutney van rode ui. De eendenborst kun je zelf roken of je bestelt ‘m bij je slager. Voor een feestje kun je alles een dag eerder bereiden en op het moment zelf hoef je dan alleen nog de toast te beleggen. Ideaal! Onderaan deze blog geef ik jullie nog 2 andere serveersuggesties.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– olijfolie
– 2 rode uien, gesnipperd
– snufje zout
– 1el bruine basterdsuiker
– 2el rode wijnazijn
– blaadjes van 3 takjes tijm
– zwarte peper
– 2 of 3 Danvita Provence Herb toastjes per persoon
– 4 plakjes gerookte eendenborst per toastje

toast-met-eendeborst-en-gekarameliseerde-rode-ui-staand

Wat je gaat doen

Verhit een steelpan en schenk er 1 eetlepel olijfolie in. Fruit hier de rode ui in, met een snuf zout, op laag vuur. Strooi er een 1/2 eetlepel bruine basterdsuiker bij, 2 eetlepels rode wijnazijn, 2 eetlepels water en de tijm. Laat 5 minuten rustig pruttelen. Proef en breng eventueel extra op smaak met suiker (indien te zuur) of azijn (indien te zoet). Laat daarna nog 5 minuten pruttelen, voeg een extra eetlepel water toe als het te droog wordt. Breng daarna op smaak met peper en laat afkoelen.

Leg de toastjes op een mooi bord en maak op met de plakjes eendenborst. Schep op ieder plakje een klein lepeltje van de chutney. Strooi er nog wat blaadjes tijm over en serveer direct.

Alternatieve serveersuggesties:
– Forel op toast met tomaat-aubergine chutney: gerookte forel op toast met een chutney van aubergine, tomaat en rozemarijn (variatie op dit recept). Dit smaakt ook heerlijk op de Tomato Basil toast van Danvita.
– Toast met parmaham, vijgen en balsamico-honing dressing: een combinatie die niet kan mislukken: toast met een plakje parmaham, daarop partjes vijg met een dressing van balsamico met een beetje honing erdoor. Voor de liefhebbers kun je hier ook nog wat verbrokkelde geitenkaas over strooien.

 Deze toast met gerookte eendenborst en chutney van rode ui is de eerste gang van mijn Foodelicious Kerstmenu. Kijk hier voor het volledige menu.

Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+  en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op
Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
met 210 recepten, weekmenu’s en duurzame tips

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Toast met gerookte eendenborst en chutney van rode ui”