Vegetarische korma met spruitjes

De afgelopen weken was het extreem rustig hier. Dat was nodig, want ik moest herstellen van een enorme kaakontsteking die werd opgevolgd door dé griep. Ergens halverwege werd mijn moeder opgenomen in het ziekenhuis met een longontsteking en toen was het feest compleet. Over feest gesproken, zowel Jessey als Zayne waren ook nog jarig en daar hoorden de nodige feestjes bij. Het was dus een flinke rollercoaster in februari en dan druk ik me zachtjes uit.

Inmiddels is de rust wedergekeerd op alle fronten, maar ik merk dat mijn lichaam nog wel even bezig is om weer op het oude energieniveau te komen. Zo makkelijk als ik normaal om 6 uur ’s ochtends uit mijn bed spring, zo moeizaam kruip ik nu uit bed na 12x snoozen. Gelukkig schijnt de zon en is het bijna maart, ik heb zin in het voorjaar en frisse energie!

Wel hebben we nu nog te maken met een ‘Siberische’ kou deze week. Ach, dat kan door een dikke trui, jas, handschoen en shawl wel opgelost worden toch? Nog wat verwarmende gerechten erbij en dan komen we deze week prima door! Ik begin de week daarom met deze vegetarische korma met spruitjes waar je zeker warm van zult worden.

Korma betekent eigenlijk niets meer dan stoven in het Indiaas en is oorspronkelijk dan ook een mild stoofgerecht uit het noorden van India. Zeker niet te verwarren met curry, dat is iets anders! In Nederland kennen we dit gerecht vooral in de kip korma-variant, maar in India worden er heel verschillende varianten gegeten, zowel met kip, vlees en groenten. Die laatste leek me wel wat en dus maakte ik een vegetarische korma met aardappels en groenten uit het seizoen. We hebben ervan gesmuld met z’n allen!

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 2 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 4 cm verse gember
  • 2 tl garam masala
  • 2 tl kurkuma
  • 1 tl korianderzaad
  • 1/2 tl venkelzaad
  • 6 kardemompeulen
  • zonnebloemolie
  • 500 gr vastkokende aardappels
  • 1 flinke winterwortel
  • 200 gr spruitjes
  • 1 el tomatenpuree
  • 500 ml kokosmelk
  • zeezout
  • zwarte peper
  • sap van een ½ citroen
  • handje cashewnoten
  • 2 el yoghurt (kies voor plantaardige yoghurt om het gerecht vegan te maken)
  • verse koriander
  • witte rijst en/of naan

Variatietips: Mocht je niet alle specerijen in huis hebben dan kun je ook alleen garam masala gebruiken (flinke eetlepel). En als je nog extra groenten wilt toevoegen zijn pompoen en paprika lekker hierbij.

Wat je gaat doen

Bereiding 30 minuten + stoven 40 minuten

1. Pureer de ui, knoflook, gember, garam masala, kurkuma, korianderzaad, venkelzaad en kardemompeulen samen met een flinke scheut zonnebloemolie tot een pasta. Dit gaat het makkelijkst in een keukenmachine of hakmolen.

2. Schil de aardappels en winterwortel met een dunschiller en snijd ze in blokjes van ca. 3 cm. Maak de spruitjes schoon.

3. Verhit een braadpan, fruit de pasta op middelhoog vuur in 1 el olie. Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 minuut mee. Roer de aardappel, wortel en spruitjes erdoor en bak 2 minuten mee. Voeg de kokosmelk toe en laat het geheel 30 minuten op laag vuur pruttelen.

4. Proef en breng op smaak met zout, peper en citroensap. Roer een handje cashewnoten erdoor en laat nog 10 minuten pruttelen.

5. Roer op het laatst de yoghurt erdoor. Garneer met verse koriander en eventueel nog wat gehakte cashewnoten en serveer met witte rijst en/of naan.

De ‘gewone’ kip korma kunnen jullie ook hier op de blog vinden. Zowel een zelfgemaakte versie als een makkelijke versie met een kant-en-klare boemboe. Voor elk wat wils dus :-).

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
met 210 recepten, weekmenu’s en duurzame tips

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *